Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Opfordring til Herlev skoler: Vær med i skolevalg, det kan gøre en stor forskel for eleverne

Den lokale VU-formand Benjamin Haxha oplevede som folkeskoleelev, hvordan Skolevalg gjorde ham engageret i politik. Han ønsker, at nutidens skoleelever kan få samme oplevelse og gøre dem mere interesserede og engagerede i samfundet.

Da Benjamin Haxha for et stykke tid opdagede, at ingen af Herlevs skoler på det tidspunkt var meldt til Skolevalg, kontaktede han Herlev Bladet. Han har et budskab om dette initiativ, som han gerne vil ud med, og som han ønsker, at Herlevs ældste skoleelever skal opleve.

Det var tilbage til folketingsvalget 2019, at Benjamin deltog som skoleelev.

“Jeg gik i 9. klasse og var da politisk interesseret, men ikke engageret,” fortæller han. I dag er han formand for Venstres Ungdom (VU) i Herlev og Rødovre.

Skolevalg arrangeres af Folketinget, Børne- og Undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), og det finder sted for femte gang siden 2015 i januar 2024, hvor 8., 9. og 10. klasse-elever over hele landet kan melde sig til.

Stemte radikalt

Her er tilrettelagt et tre ugers langt forløb, hvor der blandt andet er debatter med de ungdomspolitiske organisationer. Til sidst stemmes der 1. februar med stemmebokse, stemmesedler og valgtilforordnede, akkurat som når de voksne går til valg. Her kan skoleeleverne stemme på de respektive partier.

“Det meget virkelighedsnære var med til at give mig interesse for, hvordan demokratiet og politik fungerer i praksis. Det var noget helt andet end den almindelige undervisning i samfundsfag,” siger Benjamin Haxha.

Det er med til at fremme vores demokratiske tradition

Han er med på, at ikke alle bliver engagerede i en politisk bevægelse, som han selv er, men han mener, at de fleste elever får et langt bedre indblik i politik og demokrati gennem sådan et forløb. Og hvis det kan få flere unge til at stemme i fremtiden, vil meget være vundet, mener han.

“Det er ikke ensbetydende med, at alle skal melde sig ind i politiske partier, men det er med til at fremme vores demokratiske tradition,” mener han og tilføjer, at man som ungt menneske skam sagtens kan rykke sig i forhold til det, man stemte til skolevalget. Det ved han fra sig selv.

“Jeg stemte på de radikale,” siger han med et smil om sit kryds ved skolevalget i 2019.

Har det i hverdagen

Herlev Bladet har kontaktet Herlevs skoler for at høre om deres deltagelse i skolevalget. Fra Lindehøjskolen lyder det, at de bestemt regner med at deltage, mens skolelederen på Herlev Byskole, hvor Benjamin Haxha selv arbejder som vikar, ikke er bekendt med det.

På Kildegårdsskolen oplyser skoleleder Jonas de Molade Skjødt, at skolen ikke som sådan deltager, men mange klasser plejer at gøre det på eget initiativ. Skolelederen lægger vægt på, at Kildegårdsskolen i hverdagen arbejder mere direkte med demokratisk dannelse, da det er en UNICEF-certificeret rettighedsskole, og på skolen holder de valg til blandt andet elevråd og rettighedsråd med valgtaler, stemmebokse og stemmesedler.

Der er deadline for at melde sig til skolevalget 1. december.

LÆS OGSÅ: Skolevalget i 2019 var uden resultater fra Herlev

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!