Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Sådan ser den nye messehagel ud

En gruppe frivillige har nu færdiggjort nummer to af fire nye messehageler til Præstebro Kirke til glæde for frivilligheden - og menigheden.

»Hvor er det stort. Den er virkelig flot.«

Kommentarerne er mange, og der bliver knipset løs med mobiltelefonernes kameraer, da Pernille Larsen som den første præst i Præstebro Kirke får lov til at prøve den spritnye grønne messehagel frisk fra systuen før højmessen på søndag 4. juni, hvor den officielt skal indvies.

LÆS OGSÅ: Donation til fodboldhold med udviklingshæmmede

Dagens publikummer har da også en stor aktie i de karakteritiske beklædningsstykke, som bruges af præster under nadveren og ved højtider.

De er nemlig del af en sygruppe, der blev dannet, efter at menighedsrådet i efteråret 2021 tog beslutning om at udskifte de eksisterende slidte messehageler fra 1970’erne med fire nye.

Da sådan nogle kan koste flere hundrede tusinde kroner stykket, fik de en idé: Hvad med at lave dem selv?

Som sagt så gjort, og selvom det ikke er bare sådan lige, formede sig en sygruppe af frivillige kræfter på op mod 12 kvinder med en fast kerne af seks, der lige siden har mødtes jævnligt.

Et stykke kunst

Sidste år kunne de så fremvise den første nye messehagel – den i lilla, som bruges i faste- og adventstiden. Eller rettere den første nyrenoverede, for det er en reparation af en af de gamle slidte.

Men på søndag gælder det den nye messehagel lavet fra bunden med inspiration i kirkekunsten, kalkmalerier og Biblen blandt andet.

»Det er jo et stykke kirkekunst, som lokale har været med til at lave, og som er blevet til efter et stort forarbejde og en lang udvælgelsesproces,« forklarer Elna Koudal, der er med i sygruppen og menighedsrådsformand for Præstebro Kirke.

Det er jo et stykke kirkekunst, som lokale har været med til at lave, og som er blevet til efter et stort forarbejde og en lang udvælgelsesproces

Hun tilføjer, at det lokale islæt har været vigtigt. Både dét at lokale står bag, men også at inspirationen er kommet fra Præstebro Kirkes former og farver, så den passer ind – både til kirkerummet, men også til lyssætningen blandt andet.

Intet er overladt til tilfældighederne, hvorfor sygruppen blandt andet har været på studieture til diverse kirker og til Selskabet for Kirkekunst.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sognepræst Pernille Larsen i den nye grønne messehagel. Foto: Kenneth Hougaard.

Meget teknik

Inge Marie Gaardsvig Pedersen, der er skrædderuddannet, er blevet en slags projektleder, og hun kan fortælle, at det nyeste skud på stammen er en jacquard-/damaskvævning købt i England med inspiration i barok-/rokokkotiden.

Derudover er den silkeforet indvendigt, da man ikke bare kan bruge almindeligt for – det bliver for glat, hvorfor den vil falde for tungt.

Projektlederen lader forstå, at der er meget planlægning og teknik i at sy sådan en messehagel, hvorfor der også ligger mange frivillige timer i arbejdet.

Måske derfor er der også tydelig stolthed at spore i ansigterne på de syersker, der denne hverdag i maj viser værket frem.

Også dagens fotomodel er taknemmelig.

»Jeg har stor respekt for, at  festligholdelse af gudstjenesten, så hvis nogle frivillige lokale vil være med til det, så bakker vi præster op,« siger Pernille Larsen, mens hun poserer i kirkerummet.

Elna Koudal oplyser, at de gamle messehageler vil blive gemt og udstillet i kirken. Desuden at det er planen at tage hul på arbejdet med den tredje i slutningen af året.

Inge Marie Gaardsvig Pedersen, der er skrædderuddannet, er blevet en slags projektleder i sygruppen, der står messehagel-arbejdet. Hun sidder her nr. tre tv. Foto: Kenneth Hougaard.
Sognepræst Pernille Larsen prøver messehagelen af, mens de stolte syersker står og tager billeder. Foto: Kenneth Hougaard.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!