Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Stor spørgelyst på borgermøde om rådhusgrunden

Herlevborgerne havde meget på hjerte, da de en sidste gang, før høringsperioden slutter, fik mulighed for at høre om byggeriet på rådhusgrunden og stille spørgsmål til den kommende ejer.

Hvad med trafikken på Vindebyvej, hovedgaden og bygaden? Hvor højt bliver byggeriet? Bliver det leje- eller ejerlejligheder, og hvor meget kommer de til at koste?

Spørgsmålene var mange fra de omkring 50 til 60 fremmødte herlevborgere, da de onsdag var til borgermøde i Herlev Medborgerhus om planerne for rådhusgrunden. Et sidste møde inden høringsfristen udløber 22. august, men også et første møde efter, at der er underskrevet en købsaftale med AG Gruppen, som bliver ejer af projektet.

På mødet indledte borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) med at forklare, at da der er tale om kommunal grund, så har kommunen gjort meget for at inddrage borgerne (borgervandringer etc.), men også stillet krav til det, der måske kommer til at hedde ‘Saxbo Byhave’ efter den berømte keramikfabrik Saxbo, der i dag kendes som den runde bygning, der ligger på hjørnet af Herlev Hovedgade og Vindebyvej. Den har hidtil huset blandt andet det kommunale ungecenter, men skal fremover bevares som kommunal ejendom eventuelt med plads til blandt andet en udstilling af den Saxbo-samling, som lige nu er opmagasineret.

Nogle af kravene har ifølge borgmesteren været til arkitekturen, som tager udgangspunkt i teglsten og skråtag. Den afspejler det historiske Herlev herunder Herlev Kirke, Herlev Gamle Skole, som ligger lige ved siden af, og selvfølgelig Saxbo-bygningen med de runde vinduer og keramikken. Borgmesteren påpegede på borgermødet, at kommunen netop valgte at sælge grunden til mindstepris (50 millioner kroner, red.) for at kunne få sine krav igennem herunder de lave byggehøjder.

LÆS OGSÅ: Sådan løbes Herlevløbet i gang

Artiklen fortsætter under billedet.

Illustration: Herlev Kommune.

 

Et par år

Efterfølgende gik projektudviklingschef fra AG Gruppen, Morten Vosgerau, på scenen for overordnet at fortælle om projektet, som vel at mærke ikke er udviklet af virksomheden selv, men af Nrep, som også ejer bymidtecentret. Men det blev altså AG Gruppen, der vandt udbuddet, og hvem er så det? Det kunne projektudviklingschefen kaste lys over. For eksempel vægter man bæredygtighed højt og har blandt andet bygget over 9.500 boliger – heraf 3.700, som er blevet DGNB-guld-certificeret. Et bevis på, at bæredygtigheden er i højsædet. I parentes bemærket er det også AG Gruppen, der har bygget ‘Lyskilden’ i Herlev Syd med sine 231 boliger. Derudover planlægger man at bygge 165 boliger lige ved siden af.

I forhold til ændringer i projekter kunne projektudviklingschefen blandt andet fortælle, at man har slået de to fælleshuse, som var planlagt, sammen til ét, der kommer til at ligge på pladsen tættest ved bygaden. Derefter gik spørgerunden i gang, og spørgelysten var stor.

For eksempel ville Arvid høre, hvordan man vil få de nye beboere sluset ud på Vindebyvej om morgenen, hvor trafikken ifølge ham i forvejen er tung? Her kunne planlæggerne fortælle, at der var to ud- og indkørselsmuligheder. Henholdsvis via Vindebyvej, men også via bygaden. Derudover understregede borgmesteren, at det hidtil har kunnet lade sig gøre bare den modsatte vej med alle de ansatte på det nu gamle rådhus, når de kom fra Vindebyvej og skulle parkere ved rådhuset, så hvorfor ikke nu. Belastningen er nogenlunde den samme.

Derudover ville Lea vide, hvor lang tid naboerne skulle leve med byggestøj og gener. Hertil understregede Morten Vosgerau, at byggeriet vil tage et par år, og at man tager mange hensyn, så der efter reglerne kun bliver bygget i dagtimerne. Det fik borgmesteren til at tilføje, at man håber på en aftale med AG Gruppen om at sørge for kommunikation til borgerne, når der sker noget nyt. Dertil kommer, at man også vil kigge på at sørge for, at den handicapvenlige transport til beboerne på den gamle skole, ikke bliver udfordret af trafikpropper.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var et pænt fremmøde til borgermødet onsdag om byggeriet på rådhusgrunden. Foto: Kenneth Hougaard.

Ejer- eller leje?

Efter en kort pause, hvor der blev tanket op med sandwicher fra Kejserens Køkken i medborgerhuset, fortsatte spørgelysten. For eksempel ville Mogens Bjerre vide, hvor meget boligerne vil koste.

»Vi udbyder dem til markedspris, for det er, hvad vi kan se lige nu, at vi har råd til for at sikre, at nogle vil bo i dem. Man skal ikke bare sætte dem dyrest muligt, men de skal være attraktive, og det skal være sådan, at folk bliver boende,« svarede Morten Vosgerau.

Dernæst var der et spørgsmål fra Tine til boligtypen – ejer eller leje? I det hele taget blev der snakket en del om antallet af lejeboliger kontra ejerboliger i Herlev, da der fortrinsvis er blevet bygget mange private lejeboliger på det seneste. Og slet ikke noget alment. Det fik borgmesteren til at komme med en længere historisk redegørelse om, at Herlev altid har vægtet det almene boligbyggeri højt og stadig har over 60 procent almen boligmasse i kommunen. Desuden kan der være planer på vej om, at de to nuværende plejecentre, Herlevgård og Lille Birkholm, når Hammergården kommer, bliver lavet om til almene boliger.

Man skal ikke bare sætte dem dyrest muligt, men de skal være attraktive, og det skal være sådan, at folk bliver boende

I forhold til Saxbo Byhave dog svarede AG Gruppens repræsentant, at udgangspunktet er lejeboliger, men at man nå ville arbejde på at kunne konvertere nogle af dem til ejerboliger.

Og apropos almennyttige boliger var der også mødt flere op fra Herlev Gamle Skole, som spurgte ind til skolens fremtid, når hvor 3B har annonceret, at man vil ombygge den. Hertil understregede borgmesteren, at man politisk endnu ikke har haft noget til behandling, hvorfor ingen ved, hvad der kommer til at ske.

Endelig blev der også spurgt ind til ejerforholdet og udlejningen, når den tid kommer. I den forbindelse svarede AG Gruppen, at man sædvanligvis fortsætter med at eje en mindre del af de projekter, man bygger, men at man typisk søger andre investorer til at gå med ind i ejerskabet som for eksempel Alma Property Partners eller Nrep.

Byggeriet går formentlig i gang medio 2025, men inden da er der høring, og alle kan indsende svar lige her. Fristen er 22. august.

 

Planen:

205-210 private udlejningsboliger fordelt på ca. 15.600 m2 grund med gårdrum, pladser og grønne arealer.

10 rækkehuse i to plan og resten i 3-5 etager, hvoraf de højeste vendes ud mod Herlev Hovedgade for at skærme for trafikstøj.

Der tænkes i at skabe alt fra ét- til fireværelses boliger. Rækkehusene er på 100-120 m2, mens de treværelses boliger varierer fra 75-85 m2 og de fireværelses fra 85-95 m2.

Over 250 m2 til et fælleshus, hvis funktion endnu ikke er bestemt, udover at beboerne skal kunne bruge det  til sociale aktiviteter. Dog har kommunen et ønske om at bruge det til foreningsaktiviteter. For eksempel på hverdage, hvor beboerne ikke bruger det. Der er også blevet talt om at etablere et keramikværksted (kan også være et andet sted).

Bilfrit område og et fortrinsvis underjordisk parkeringshus med ind- og udkørsel ad Vindebyvej og Herlev Bygade.

Regnvandsbassiner.

Tid:

Høring frem til og med 22. august.

Vedtagelse af endelig lokalplan i november.

Overdragelse til ny AG Gruppen forventes til 18. december.

Derefter kan der søges om byggetilladelse.

Byggeriet forventes at tage to år – ca. et halvt år før færdiggørelse, vil der ske udlejning af boliger.

Indsend høringssvar her. Fristen er 22. august.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!