Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

3B vil erstatte Herlev Skole med nyt tidssvarende byggeri

De ældre og handicappede, der bor i afdelingen Herlev Skole, skal have nye, moderne boliger, fordi deres nuværende boliger ikke er optimale, mener Boligforeningen 3B, der også vil bygge familieboliger.

De nuværende 53 ældre- og handicapboliger i Herlev Skole eller Herlev Gamle Skole på Herlev Bygade er ikke optimale for beboerne. Derfor lægger Boligforeningen 3B, som ejer bygningen, nu op til, at skolen skal rives ned og erstattes med et nyt og mere tidssvarende byggeri. Det oplyser man i en pressemeddelelse.

»Vi er rigtig glade for vores beboere i Herlev Skole, og selvfølgelig skal de også have ordentlige og tidssvarende boliger at bo i. Lige nu er boligerne i Herlev Skole desværre ikke optimale for de ældre eller handicappede borgere, som bliver anvist til boligafdelingen, og det vil vi rigtig gerne lave om på. Alle har ret til at bo godt. Lige meget hvor i livet de er,« siger Iris Gausbo, formand for Boligforeningen 3B, i pressemeddelelsen.

Vi har brugt flere år på at undersøge alle muligheder, men det er desværre ikke muligt at bevare den gamle skolebygning, hvis vi skal bygge ordentlige boliger

Hun uddyber, at planerne har været længe undervejs, og man har gjort meget for at inddrage beboerne i hele processen.

»Beboerne og vores afdelingsbestyrelse har været med hele vejen, og vi har haft beboermøder, som vi kalder cafémøder, hvor vi har mødtes med 3B’s byggeafdeling, og udover os har beboerne også haft deres pårørende med. Det har vi virkelig været obs på,« påpeger Iris Gausbo, der også understreger, at de vil gøre meget ud af planlægge det praktiske omkring genhusning af beboerne.

Glad beboer

»Vi gør det, som vi gør andre steder, når der er nogle sårbare beboere, at vi ansætter en, som er dedikeret til at hjælpe den enkelte med at pakke ned og flytte. Og det samme sker, når de skal flytte tilbage,« fortæller hun.

En af beboerne, som er glad for processen og udsigten til at flytte i noget nyt, er Jasmin McCammon-Larsen, formand for afdelingsbestyrelsen i Herlev Skole.

»Det er en gammel skole, som blev lavet om til boliger for cirka 30 år siden. Det bærer boligerne tydeligt præg af, og det mærker vi som beboer dagligt. Jeg synes, byggeplanerne virker fantastiske. Det vil være en lettelse for os nuværende beboere at komme over i noget helt nyt. Jeg håber også, det kan være med til at gøre det mere attraktivt at flytte i en ældre- eller handicapvenlig bolig, så snart behovet opstår, og samtidig ikke gøre en flytning så ‘farlig’, som de fleste oplever det,« siger hun i pressemeddelelsen.

Udover ældre- og handicapboligerne vil der som noget nyt også komme familieboliger. Det vil både fremtidssikre byggeriet og være med til at holde huslejen i ro, forklarer boligforeningsformanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Herlev Gamle Skole til venstre og det nye forslag til højre fra nogenlunde samme vinkel på hjørnet af Herlev Hovedgade og Herlev Bygade.

Genbruger skolen

Men kunne man ikke nøjes med at renovere de eksisterende boliger og dermed bevare skolen i stedet for at bygge helt nyt?

»Når vi bygger almene ældre- og handicapvenlige boliger, er der nogle økonomiske rammer og lovgivningsmæssige retningslinjer, vi skal følge. Vi har brugt flere år på at undersøge alle muligheder, men det er desværre ikke muligt at bevare den gamle skolebygning, hvis vi skal bygge ordentlige boliger, der er ældre og handicapvenlige. Det er vi rigtig ærgerlige over, men vi vil genbruge så meget som overhovedet muligt for at føre den del af Herlevs historie videre,« siger Iris Gausbo og tilføjer, at en renovering og udvidelse af de eksisterende boliger ikke kan lade sig gøre på grund af skolebygningens plantegning.

ANDRE HISTORIER: Kildegårdskolens elever samlede ind og slog rekord til Danmarks Indsamling

Til gengæld er planen at genbruge byggematerialer, byggekonstruktioner og nuværende kendetegn fra Herlev Skole så vidt muligt. For eksempel ønsker 3B at genbruge mursten og spærtræ. Og så vil de detaljerede muroverlæggere og de karakteristiske keramikfliser fra husmuren blive integreret i de nye bygninger.

Skolen har jo ligget der i mange år, og der vil nok være en del herlevborgerne, så ikke vil bryde sig om, at den bliver revet ned. Hvad tænker du om det?

Artiklen fortsætter under billedet.

Herlev Gamle Skole, som den ser ud i dag. Foto: Kenneth Hougaard.

Bevarer det gamle udtryk

»For mig er det Herlev Gamle Skole uanset udseende. Ja, der er mange følelser i det her, men vores udfordring er jo, at vi skal sørge for, at vi gør det ordenligt, og når vi så gør det her, så skal man kunne bo i det i mange år, og så skal det være rentabelt. Huslejen må heller ikke blive alt for høj. Skolen er jo en gammel bygning, men vi beholder meget af udtrykket. Vi tager kunsten meget forsigtigt ned og beholder den og sætter den op igen. Så jeg synes, vi gør alt det, vi overhovedet kan for at bevare det gamle udtryk, og jeg synes, vi prøver på at gøre det så blidt så muligt,« fastslår Iris Gausbo og tilføjer, at byggeriet også er tænkt ind i det kommende nybyggeri på rådhusgrunden ‘Saxbo Byhave’, hvor 180 boliger skal stå klar i 2025.

Formanden understreger, at bygningen uanset hvad skulle renoveres, og så kunne man lige så godt tage det fulde skridt.

»Der skal renoveres, og det skal gøres ordentligt. Der er for eksempel en kælder under med alle mulige rum til beboerne, men de kan ikke komme derned, for der er ingen elevator. Det er også hårdt og slemt for beboerne, så det betyder meget for mig, at vi laver noget, vi kan være bekendt, at folk skal bo i,« lyder budskabet.

Op til fem etager

Ifølge 3B ligger det endnu ikke fast, hvor mange boliger det nye byggeri skal rumme, og om det stadig kommer til at hedde Herlev Skole. Dog kan man fortælle, at planen er et byggeri fra to til fem etager. Sidstnævnte ud mod Herlev Hovedgade for at skærme for trafikstøjen. Det nuværende byggeri er i tre etager, opført i 1950 og ombygget i 1992.

3B er i tæt dialog med Herlev Kommune, der nu har fået præsenteret planerne for flere gode og tidssvarende ældre- og handicapvenlige boliger i boligafdelingen Herlev Skole.

En eventuel byggestart vil tidligst kunne blive en gang i 2026.

Foto: Kenneth Hougaard.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!