Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Ukrainere i Herlev er godt kørende

Frivilligcentret og kommunen har fået fondsmidler til at indkøbe 10 spritnye cykler til udlån til de ukrainere, der bor i Herlev, og efterspørgslen er allerede stor.

10 ukrainere og/eller ukrainske familier får nu mulighed for at se lidt mere til Herlev fra en cykelsadel. I tre måneder har de nemlig booket sig til en af de nye gratis lånecykler, som Frivilligcenter & Selvhjælp Herlev og Velkomsthuset under Herlev Kommune har indkøbt takket være 25.000 kroner fra Eva og Kai Dige Bachs Lille Velgørende Fond.

Idéen om cyklerne er blevet til på baggrund af en efterspørgsel i Velkomsthuset og en dialog med frivilligcentret. Og fra Velkomsthuset lyder det, at der allerede er venteliste på at låne dem. Af samme årsag kan man kun låne dem i en begrænset periode – tre måneder – men med mulighed for forlængelse, hvis der ikke er kø.

Nemmere at aflevere børnene

Mandag blev cyklerne præsenteret for deres nye midlertidige ejere, som glædede sig til at komme i sadlen. For en af dem, Skosar Kateryna på 31 år, er de længe ventet.

Hun har boet i Herlev med sine to børn på fire og 0tte år i fem måneder, og ser frem til det tohjulede hjælpemiddel i dagligdagen.

»Jeg har en cykel i forvejen, men den er ikke super god. Den er gammel og kan ikke repareres. I dag, da jeg skulle aflevere børnene i børnehave og skole, måtte jeg ligefrem stå af og tage bussen i stedet,« forklarer hun, der har en cykel til sit ældste barn og har været vant til at have sin yngste på sin egen cykel.

SE OGSÅ: Fotoserie – dragedagen

Den nye model vil derfor ifølge hende gøre, at de kan komme hurtigere til og fra og dermed også spare tid. Derudover er hun også glad for, at den tohjulede giver mulighed for at røre sig og komme ud i naturen. Noget hun og familien også brugte cyklen til i Ukraine, hvor de boede i udkanten af byen og tæt på naturen. For ellers er cykelkulturen nemlig ikke så stor i hjemlandet.

»Men det tror jeg kommer fremadrettet,« vurderer hun.

Ingen cykelstier i Ukraine

Også 15-årige Anastasia Pavlyuk glæder sig til at komme hurtigere frem og tilbage. Hun kan godt nikke genkendende til, at cyklen er langt mindre udbredt i Ukraine end i Danmark. For eksempel er der ingen cykelstier i Ukraine, forklarer hun, der aldrig selv har haft en cykel og dermed aldrig har lært at cykle – noget hun nu også skal til at prøve kræfter med. Men det gør hun gerne.

»For så kan jeg cykle til skole, og jeg kan også bruge den til at mødes med mine venner ude i byen,« siger hun, der pt. går i skole på Herlev Ungdomsskole og glæder sig til, at det nu bliver noget nemmere at komme rundt. Altså når hun har lært at mestre det nye transportmiddel.

 

Man kan booke sin lånecykel her.

Якщо вам потрібен велосипед, замовляйте або пишіть у Центр волонтерів.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!