Beboere: Stadig problemer med narkosalg på Tornerosevej
I 2021 satte Herlev Kommune i samarbejde med boligafdelingerne for alvor skub i arbejdet med at bekæmpe og forebygge narkosalg blandt andet på Tornerosevej. Men hvordan er det så gået? Læs politiets og kommunens svar her.
At bekæmpe narkosalget på Tornerosevej ser ud til at være noget af et sisyfos-arbejde. Det har efterhånden stået på i mange år, og det er der stadig, lyder det fra nogle af beboerne i afdelingen Kilometergården, der ligger langs Tornerosevej. De ønsker at være anonyme af hensyn til deres sikkerhed. Ifølge dem er eneste forskel fra før, at salget nu foregår fra store biler.
Efter flere års udfordringer satte Herlev Kommune i samarbejde med boligafdelingerne og lokalpolitiet i 2021 spot på at forebygge og bekæmpe narkosalget. Dengang skrev Herlev Bladet en historie om netop Tornerosevej, hvor parterne roste det gode samarbejde, men her to år senere ser status altså ud til at være uændret. Det bekræfter formand for Kilometergården, Lasse Kristensen.
LÆS OGSÅ: Herlev Bladet guider dig rundt om afspærringen – se video
‘Vi oplever desværre problemer med narko på Tornerosevej. Vi ser stadig, der holder bilen ved Elverparken, hvor det godt kunne mistænkes, der sælges hash/stoffer. Det er lidt blandet, hvordan problemet opleves, om man bor i nord eller syd af Kilometergården. De beboere, der bor i syd, oplever større problemer end i nord. Det er generelt ikke vores opfattelse at der gøres noget særligt for tiden. Tidligere så vi oftere politiet køre gennem Tornerosevej, men nu er der langt mellem besøgene,’ oplyser han i en mail.
På grund af den utryghed, som nogle beboer har oplevet og oplever, har afdelingen i flere år snakket om at etablere videoovervågning. Ifølge formanden er det nu endeligt vedtaget, og forventningen er, at kameraerne, der kun opsættes på afdelingens bygninger, kommer op i år.
Ingen henvendelser men telefonen er åben
Men videoovervågning er én ting, en anden ting er, hvad Herlev Kommune og lokalpolitiet har gjort siden sidst, og ikke mindst hvad kan de gøre?
Ifølge kommunens tryghedskonsulent, der også er en del af SSP-teamet, Linda Liebst, er hun ikke bekendt med, at der er et problem på Tornerosevej, fordi hun ikke har fået henvendelser, der kunne pege i den retning. Det er dog ikke ensbetydende med, at der ikke er et problem, påpeger hun, der efter et formandsskifte i Kilometergården ikke har set den afdeling repræsenteret til de åbne lokalrådsmøder, hvor kommunen og lokalpolitiet mødes to gange årligt med civilsamfundet. Det er her, man blandt andet har mulighed for at gøre opmærksom på de ting, som giver utryghed blandt borgerne.
»Men vi opfordrer til, at hvis nogen oplever, der er problemer med narkosalg, så skal de rette henvendelse til mig eller politiet, for hvis vi ikke hører noget, så tror vi ikke, der er et problem,« pointerer hun, der har modtaget henvendelser om andre ting.
Vi ser stadig, der holder bilen ved Elverparken, hvor det godt kunne mistænkes, der sælges hash/stoffer
»Vi har fået nogle henvendelser fra området, men de handler ikke om narkosalg. Det handler om, at der bliver kørt for stærkt. Og så har vi løbende kontakt med blandt andet Vivis Danseskole og Præstebro Kirke, som ikke har udtrykt bekymring,« fortæller tryghedskonsulenten og henviser til, at begge de nævnte tidligere har oplevet problemer.
Hun understreger, at kommunen stadig er obs. på Tornerosevej, som stadig er klassificeret som et ‘hotspot’, hvilket betyder, at vagtværnet Securitas, som kommunen har hyret til at holde øje med sine instutioner, også kommer forbi Tornerosevej to gange ugentligt. Desuden går SSP også stadig rundt i området.
»Derudover holder jeg møde én gang om ugen med lokalpolitiet og SSP, hvor vi følger op på ugens henvendelser, og så er jeg også ude til beboer- og opgangsmøder blandt andet som konflikthåndteringsmægler,« forklarer Linda Liebst.
Kontakt tryghedskonsulenten på telefon: 21 54 58 94.
Tager alle anmeldelser alvorligt
Også hos lokalpolitiet har man ikke fået indtryk af, at problemet med narkosalg på Tornerosevej er noget, der fylder.
»Vi har lige haft lokalrådsmøde, hvor jeg har trukket statistikken for narkosalg på Tornerosevej for et halvt år tilbage, og her har vi modtaget én anmeldelse for besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug. Så når man kigger på det isoleret set, så er der ikke et stort problem,« oplyser Lars Jørgensen, der er politikommissær i Københavns Vestegns Politi for Rødovre, Hvidovre og Herlev.
Han bemærker, at situationen var noget anderledes for over et år tilbage, hvor politiet modtog væsentligt flere anmeldelser fra lokalområdet om narkosalg. Et salg, der også trak tråde til bandemiljøet. Dengang gjorde politiet en massiv indsats for at få bugt med salget, og det ser ifølge ham nu ud til at have båret frugt.
Derfor er hans vigtigste budskab til borgerne altid, at de endelig bare skal henvende sig, hvis de oplever noget mistænkeligt.
For typisk er det sådan, at hvis det ikke står i døgnrapporten, så er det ikke sket
»Vi prøver hele tiden at samle op. For typisk er det sådan, at hvis det ikke står i døgnrapporten, så er det ikke sket, og jeg kan ikke allokere styrker et sted hen, hvis jeg ikke får nogle anmeldelser. Derfor vil vi virkelig gerne høre fra folk, og så gør vi alt, hvad vi kan for at tage alle anmeldelser alvorligt, og vi gemmer informationerne for at se, om vi kan finde mønstre. For eksempel i forhold til euforiserende stoffer er det ofte forbundet med tung kriminalitet, og så sørger vi for, at det bliver båret videre til nogle af vores andre afdelinger, der håndterer den slags,« forklarer Lars Jørgensen.
Der er i forvejen en ordning mellem lokalpolitiet og blandt andet Kilometergården om, at beboerne kan indsende mistænkelige nummerplader via sms. Selv om det er ikke alt, som politiet følger op på med det samme, så er det brugbare oplysninger, som politiet kan bruge på et senere tidspunkt, fortæller politikommissær Lars Jørgensen.
»Så vi er meget afhængige af, at borgerne kontakter os, når de ser ting, som de synes er mistænkelige,« understreger politikommissæren.
Der er lukket for kommentarer