Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Fængslet IS-kriger er fra Herlev

Den 24-årige dansk-kurder, som lige nu sidder fængslet i Syrien på 13. måned, er fra Herlev. Onsdag bragte Station 2 et interview med manden, der gerne vil hjem til Danmark.

I 13 måneder har den 24-årige Ömer Kücükavci, der har familie i Herlev, siddet fængslet i syrisk Kurdistan for sin medvirken som IS-kriger til terror i Syrien. Det oplyser Station 2, som onsdag aften sendte et interview med manden på TV2. Ifølge stationen det første interview nogensinde, hvor en IS-kriger fra Danmark står frem med ansigt.

Ifølge den dansk-kurdiske netavis Jiyan.dk forlod den 24-årige Danmark i oktober 2015 for at tilslutte sig IS i Raqqah, Syrien. Forinden havde han blandt andet gået på gymnasiet og arbejdet som vagt. Et halvt år efter fulgte hans hustru angiveligt efter, men begge blev i starten af 2017 fængslet af kurdisk YPG, som stadig har dem i deres varetægt.

YPG er ifølge Wikipedia den bevæbnede gren af det Demokratiske unionspartii Rojava.

Også fætteren blev IS-kriger

Også Ömer Kücükavci’s fætter, der ligeledes har et tilhørsforhold til Herlev, skulle være taget afsted til Syrien for at blive IS-kriger. Ifølge Radio24syv og Jiyan.dk skulle det være sket i 2013, hvor han, der på grund af et navneforbud ved omtales SK, drog afsted som 19-årig. Tre år senere i 2016 havde han fået nok og flygtede fra IS til Tyrkiet, hvor han fra december 2016 til marts 2017 sad fængslet, men siden blev løsladt.

Her har han været lige siden, og her venter han som sin fætter på hjælp fra de danske myndigheder, så han kan rejse tilbage til Danmark. En hjælp, han umiddelbart ikke får lige med det første, da Københavns Vestegns Politi af hensyn til landets sikkerhed har nægtet at udstede et nyt pas til ham.

Derimod valgte Retten på Frederiksberg i april 2016 at fængsle ham in absentia, efter at han blev sigtet for overtrædelse af straffelovens § 114 om terrorisme. Senere har SK selv givet udtryk for, at han er villig til at erkende sine forbrydelser i et retsligt efterspil i Danmark.

150 IS-krigere fra DK

Både Ömer Kücükavci og SK stammer fra den kurdiske landsby i Konya i Tyrkiet. SK har både tyrkisk og dansk statsborgerskab, mens Ömer Kücükavci ifølge Jiyan.dk kun har tyrkisk statsborgerskab.

Jiyan.dk og andre danske medier skønner, at op til hver femte IS-kriger fra Danmark er etnisk kurder, hvoraf langt de fleste er fra Konya i Tyrkiet. Ud af de cirka 150 personer, der er draget til Irak og Syrien for at kæmpe for IS vel at mærke.

 

Du er måske også interesseret i

Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!