Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Opdateret: Færre fyrværkeriskader på Herlev Hospital trods stigning på landsplan

Bliv klogere på ulykkestallene for nytårsaften i Herlev og regionen her.

Opdateret 3. jan. 2023 kl. 10.09 med nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen.

Ifølge Dansk Erhverv blev der brugt færre penge på nytårskrudt i 2022, så måske det er grunden til, at antallet af fyrværkeriskader er faldet. I hvert fald i Herlev.

I Akutmodtagelsen i på Herlev Hospital er der samlet set blevet registreret 10 fyrværkeriskader gældende for perioden 31.12-01.01 2023.

Det er 10 færre end sidste års 20, som primært var andengradsforbrændinger på hænder, men også seks øjenskader. Ifølge Herlev Hospital kan skaderne i år betegnes som ‘lettere skader på hænder og øjne’. Aldersmæssigt ligger de alle under 50 med flest i den yngre ende, lyder det.

Flere skader på landsplan

Tallene for hele landet bliver offentliggjort af Ulykkes Analyse Gruppen, som oplyser, at der i nytårsdøgnene 31.12. og 1.1. kom 195 personer til akut behandling på grund af skader efter fyrværkeri, heraf var 36 alvorlige skader. Det er en stigning i forhold til sidste års 175 skader heraf 24 alvorlige.

Det er fortsat det lovlige fyrværkeri, som har givet skaderne (knap 90 %). Det er i år batterier og i mindre omfang raketter, der har givet skaderne, men desværre var en fjerdedel børn under 15 år, oplyser man.

LÆS OGSÅ: Nytårstale af en digter

‘Batterier medførte 28 procent af skaderne, raketter 22 procent, bomberør og lignende 20 procent, og det ulovlige seks procent (hhv. 55, 42, 38 og 12 skader). Niogtyve af de alvorlige skader skete ved konsumfyrværkeri og tre ved ulovligt. Tretten af de alvorlige skader skete hos tilskuere og tolv hos personer under 18, heraf seks hos børn under 15 år. To tredjedele antændte selv, og en tredjedel var tilskuere. Hos de der tændte havde kun 1/3 beskyttelsesbriller på, mens det hos tilskuerne kun var 1/6. I alt var 1/6 af skaderne kvinder, hvoraf to kvinder havde alvorlige skader, og tolv af de tilskadekomne kvinder havde selv antændt.’

Flere udrykninger til fyrværkeriskader

Antallet af fyrværkeri-relaterede udrykninger er til gengæld steget. Det oplyser Region Hovedstaden, som selv har haft 22 – heraf 12 til øjenskader og seks til håndskader. Det er flere end sidste år, hvor man kørte ud til seks øjenskader og syv håndskader.

På landsplan er antal udrykninger til fyrværkeriskader også steget en del. I år kørte man ud til mindst 55 tilfælde mod sidste års 44. Af de 55 var der 28 udrykninger til øjenskader og 17 udrykninger til håndskader.

I alt havde Region Hovedstaden 270 udrykninger og 432 112-opkald mod sidste års 458 udrykninger og 517 opkald fra klokken 18 nytårsaften og frem til 06.00 nytårsmorgen. Der er altså tale om et væsentligt fald i antallet af udrykninger samlet set. Den samme tendens gør sig gældende på landsplan. Det er stadig Region Hovedstaden, der har flest udrykninger.

Se mere her.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!