Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Herlevit genskaber vikingernes dramatiske og epokegørende tid

Sværdet er slebet, og skjoldet er finpudset, når herlevit Michael Gørtz genskaber fortællinger om den dramatiske og epokegørende vikingetid med drabelige kampe, storslået kærlighed og selvopfyldende profetier.

Har du lyst til at opleve vikingetiden blive vækket til live, hvor vikingetidens farver, mennesker og drama genskabes? Har du lyst til at få et indblik i, dengang vikingerne sejlede på Roskilde Fjord, gik i krig og ofrede til de nordiske guder? Og har du en interesse i at se en forestilling, der både rummer drama, humor og en smule gys?

Så skal du helt klart tage ind og se årets vikingespil i Frederikssund Vikingespil, Lodbrogs Sønner, hvor herlevit Michael Gørtz skal spille hovedrollen.

For første gang skal herlevit Michael Gørtz spille hovedrollen i et vikingespil.

Kort fortalt handler forestillingen om Ragnar Lodbrog, som har bekriget den engelske konge, Aella, i over 25 år. Da Ragnar falder i kamp, er det op til hans sønner at vinde krigen. Ragnars ældste søn, Bjørn, skal derfor træde i sin fars fodspor og lede landet.

Og her stilles spørgsmålene: Kan danerne overkomme den uovervindelige konge fra England? Kan Bjørn leve op til sin fars eftermæle? Og kan dét, der er tabt, findes igen?

Alt dette vil herlevit Michael Gørtz være med til at give et svar på, når han med 250 andre vikinger trækker i vikingedragterne og viser sine slebet sværd og finpudsede skjold frem på friluftscenen i Frederikssund.

Interesse for dramaturgi

Michael Gørtz har i mange år haft en stor interesse for fiktionens verden, da han føler, at han har en mulighed for at skabe en illusion om virkeligheden gennem ren fantasi.

»Den der eventyrlyst, som man oplever i fantasi, synes jeg er virkelig spændende. Og så elsker, at jeg kan leve mig ind i en verden, som er helt væk fra den almindelige og travle hverdag, vi alle kender,« siger han.

Når man spørger Michael Gørtz, hvorfor han godt kan lide at stå på en scene, er årsagerne mange. Men hvis han skal opsummere én ting, som han specielt elsker ved at performe, er han ikke i tvivl.

»At jeg har mulighed for at leve mig ind i en rolle, synes jeg er det fedeste. At jeg kan formidle en historie til publikum, som sidder og har alverdens forventninger til stykket,« siger han.

Inspireret af konen

Michael Gørtz har i mange år haft en forkærlighed for nordisk mytologi, middelaldertiden og sværdkamp.

Hans interesse for kampe med spyd og sværd blev derfor for alvor bekræftet, da hans kone, Vicky Gørtz, spurgte ham, om han ikke havde lyst til at komme med hende til fægtning.

Dengang Michael Gørtz og hans kone kom sammen, havde hun spillet i vikingespil i nogle år, hvor hun til fægtning havde lært nogle kampteknikker, som hun brugte i forbindelse med forestillingerne.

På billedet ses Michael Gørtz og hans kone, Vicky Gørtz, til en forestilling.

»Hun syntes, at jeg skulle prøve at se, hvad hun brugte sin fritid på. Jeg havde jo givet udtryk for, at det, hun lavede, syntes jeg var spændende,« siger han og tilføjer:

»Allerede fra dag ét til fægtning var jeg solgt. Det var jo vildt sjovt, fordi jeg fægtede, ligesom det var med et sværd.«

Derfor synes Michael Gørtz uden tvivl, at det fedeste, han skal performe i forestillingerne, er scenerne med fægtekampene.

»Jeg glæder mig altid til at lave fægteshows for publikum. Ved fægtekampene kan publikum i højere grad fornemme de interne konflikter, der er i forestillingen,« siger han.

Oplevelse hos publikum

Selvom Michael Gørtz laver vikingespil, fordi han selv har en stor interesse for at performe, har det også en stor betydning for ham, at han giver publikum en uforglemmelig oplevelse.

»Noget af det bedste, jeg ved, er, når jeg giver en god oplevelse til publikum. Jeg føler en form for anerkendelse, og hvis jeg vækker nogle følelser hos publikum, ved jeg, at jeg har gjort det rigtige,« siger han.

Derfor er Michael Gørtz meget overvældet over, at han skal spille hovedrollen i forestillingen, når han ikke havde set det komme.

Noget af det, Michael Gørtz allerbedst kan lide ved vikingespil, er, at han kan give publikum en uforglemmelig oplevelse.

»Jeg har aldrig spillet så stor en rolle før, så jeg tænkte bare: Hold da op, er det virkelig rigtigt,« siger han og tilføjer:

»Det skal uden tvivl nok blive en stor oplevelse. Jeg er fuldt klar,« siger han selvbevidst.

Frederikssund Vikingespil, Lodbrogs Sønner, bliver fremført fra den 23. juni til 16. juli 2023 på Kalvøvej 26, 3600 Frederikssund. De konkrete datoer kan ses her.

Har du en anden god historie, så skriv til camilla@herlevbladet.dk

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!