Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Hospitalskøkken opnår anerkendt grønt stempel

Tirsdag modtog centralkøkkenet på Herlev Hospital en certificering, man har arbejdet på at få i et helt år.

Du kender det måske fra varerne i dagligvarebutikkerne. Det lille grønne mærke med en hvid svane på. Tirsdag kunne centralkøkkenet på Herlev Gentofte Hospital bryste sig af officielt at komme med i klubben af institutioner og virksomheder, der har opnået Svanemærket, som er Nordens mest kendte mærke på området. Det er nemlig ikke alle forundt og kræver en større omstilling af sit produktionsapparat, så man hele vejen rundt – fra brug af råvarer til produktion, til genbrug, recirkulering og affald – opfylder en række skrappe miljøkrav fastsat af Miljømærkning Danmark, som står bag mærket.

Vi har en pligt til at gøre noget i forhold til de miljøkriser, vi står overfor, og det kan Svanemærket gøre noget ved

»Det er vigtigt for os at signalere til omverdenen og til vores patienter, at vi gerne vil arbejde med en række initiativer og tiltag, som viser, at vi gør os umage i forhold til at sikre de positive effekter ved den grønne omstilling,« fortæller Louise Lindlof, der er afdelingschef for Service og Logistik.

En pligt til at gøre noget

Hun uddyber, at hospitalskøkkenet har arbejdet på at kunne opfylde de forskellige miljøkrav i godt et år, fordi det er en del af Region Hovedstadens målsætning om at nedsætte klimaaftrykket med 50 procent inden 2030.

»Vi har en pligt til at gøre noget i forhold til de miljøkriser, vi står overfor, og det kan Svanemærket gøre noget ved, fordi det er en miljøcertificering, som ser hele vejen rundt om de problemer, der er,« forklarer hun og uddyber, at det blandt andet handler om at reducere brugen af skadelige kemikalier, reducere klimabelastningen i forhold til CO2 og sikre biodiversiteten samt have fokus på den cirkulære økonomi (forebyggelse af spild, genbrug, red.).

Selv skriver Svanemærket, at man er en guide til, ‘hvor og hvordan det er vigtigst at sætte ind for at minimere den samlede miljøbelastning’.

Illustration: Miljømærkning Danmark.

Lavet fra bunden

Hvordan kommer patienterne til at mærke, at hospitalskøkkenet har fået Svanemærket?

»Det er ikke noget, du kan smage på den mad, som du spiser og så alligevel, for den mad, vi laver til patienterne, er lavet fra bunden. Vi køber nogle råvarer, og så laver vi al mad helt fra bunden, vi serverer ikke noget, som er købt færdiglavet,« fortæller Louise Lindlof og oplyser, at man også er i gang med at stræbe efter at nå guldmærket i økologi, som betyder, at 90 til 100 procent af maden er økologisk.

Derudover tænker man for eksempel også over emballagen. For eksempel laver centralkøkkenet sit eget smør og serverer det i små skåle i stedet for at udlevere de små smørbrikker af plastik, som ses mange andre steder.

ANDRE HISTORIER: Idræt for sindet – Mogens gør en forskel

Artiklen fortsætter under billedet.

Tirsdag fik Herlev Gentofte Hospitals centralkøkken det officielle Svanemærket. Repræsentanter fra hospitalsledelsen, køkkenet og fra Svanemærket var med. Foto: Herlev Hospital.

Det tredje i landet

Overrækkelsen tirsdag foregik officielt i den store sal på Herlev Hospital, hvor der var flere taler. En af talerne var Michael Kristensen, der er afdelingschef for Certificering i Miljømærkning Danmark, som giver Svanemærket.

Han kan blandt andet fortælle, at Herlev Gentofte Hospital er det tredje i landet, hvis køkken opnår Svanemærket. De to andre er regionshospitalet i Randers og Bispebjerg Frederiksberg Hospital. Desuden er området for kantiner, der modtager Svanemærket, i vækst. Måske fordi der er kommet mere fokus på miljøet.

»Det er et officielt stempel på, at man arbejder med bæredygtighed og er med til at begrænse miljø- og klimabelastningen ved at leve op til skrappe krav til både drift og fødevarer,« forklarer han og understreger, at der er årlig opfølgning i forhold til, at man overholder de miljøkrav, der stilles.

»Det er ikke noget, der varer evigt,« påpeger han og tilføjer, at man cirka hvert femte år strammer miljøkravene. Det skete sidste gang i juni 2021.

 

Fakta:

· Svanemærket er det mest kendte miljømærke i alle de nordiske lande. I DK er der givet mere end 1.385 licenser til Svanemærket, og 93 procent af danskerne kender Svanemærket, mens 66 procent af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger produkter.

· Miljøministeriet har udpeget Miljømærkning Danmark til at varetage Svanemærket og EU-Blomsten. Miljømærkning Danmark er en uafhængig kontrolinstans og en selvstændig enhed hos Fonden Dansk Standard – Danmarks standardiseringsorganisation. Miljømærkeindsatsen er finansieret af gebyrer, som virksomheder med certificering betaler, samt en bevilling af Finansloven. Indsatsen er nonprofit.

Kilde: Svanemærket.dk

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!