Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Hvordan er det at være cykelpilot i Herlev: Tag med på en våd og udfordrende debut

Vejret er vådt, og udfordringerne er mange, da Herlev Bladets journalist kaster sig ud i at være frivillig cykelpilot med ‘Cykling uden alder.’

Vejret i Danmark byder ofte på dage, der er præget af lave temperaturer, kraftige vindstød og til tider voldsomme skybrud.

Det bliver tydeligt bekræftet, da jeg, som er journalist på Herlev Bladet, er på tur på en cykelrickshaw. Sammen med mig er heldigvis den 61-årige cykelpilot, Mogens Jensen, og den 89-årige plejehjemsbeboer, Joan Sørensen.

Mogens Jensen er frivillig cykelpilot på Plejehjemmet Hjortespring, hvor han ugentligt kører med en plejehjemsbeboer. Han er cykelpilot i samarbejde med ‘Cykling uden alder’, som er et udviklingsprojekt, der sørger for, at de ældre på landets plejecentre kommer ud og mærker den friske luft, som skal være med til at bryde ensomheden og styrke fællesskabet.

Jeg har inden cykelturen ikke lagt skjul på, at jeg gerne vil prøve at sidde bag styret på den moderne el-taxicykel. For hvor svært kan det være, tænker jeg.

»Du kan bare være helt rolig, Joan,« siger Mogens Jensen med et stort smil. »Jeg tænker, Camilla har godt styr på det, selvom det er hendes rickshaw-debut.«

 

 

Der er masser af latter, da jeg kører en tur på cykelrickshawen med 89-årige Joan Sørensen. Foto: Camilla Bidstrup Møller

 

Der går ikke lang tid, før jeg indser, at det faktisk er sværere end forventet. Til hverdag er jeg vant til at køre på en to-hjulet cykel med fodbremse, og nu skal jeg pludselig kører på en tre-hjulpet el-cykel, hvor jeg både skal træde pedalerne i bund, mens jeg speeder roligt op på venstre håndtag og bremser på højre håndtag.

Selvom smilet er stort, og latteren er høj hos os alle, bliver jeg alligevel nogle gange nervøs for, om jeg pludseligt kører ind i en lygtepæl eller en parkeret bil.

»Tja, jeg har hørt, at det eneste krav til at blive cykelpilot er, at man kan cykle. Så jeg har virkelig noget at lære,« konstaterer jeg.

Stor glæde

Cykelturen foregår dog ikke kun bag styret fra min side af. Da vi kører fra Plejehjemmet Hjortespring og sætter retning mod Tibberup Å, er det Mogens Jensen, der har styringen. Her får vi oplevelsen af natur, der byder på smukke naturområder med søer, marker og et rigt plante- og dyreliv.

»Jeg håber, I sidder lunt og tørt derinde,« spørger han til plejehjemsbeboer Joan Sørensen og mig flere gange, mens vi sidder i passagervognen under kalechen.

 

I starten af cykelturen sidder jeg foran med 89-årige Joan Sørensen, hvor Mogens Jensen sidder bare cykelstyret. Foto: Camilla Bidstrup Møller

 

Og med en vindstyrke på 12 meter i sekundet og et gennemsnitlig nedbør på 3,3 millimeter regn, skal Mogens Jensen træde ekstra hårdt på pedalerne. Og da kalechen og passagervognen hverken er særlig høj eller bred, er der ingen tvivl om, at Joan Jørgensen og jeg allerede fra start kommer hinanden ved.

Derfor kan jeg med det samme tydeligt se, hvor meget hendes øjne lyser op, og hvor stort hendes smil bliver, da vi kører afsted.

»Jeg elsker det. Nu, hvor jeg ikke kan gå så meget, er det her rigtig godt for mig,« siger hun.

ANDRE HISTORIER: Kommunen i u-vending: Vej skal ikke lukkes alligevel

Giver livskvalitet

Det siges, at man bliver i bedre humør af at cykle ude i naturen, da vores krop udskiller glædeshormonet, endorfiner, når vi er fysisk aktive, og fordi sollyset fremmer produktionen af D-vitamin – og det kan Joan Sørensen klart bekræfte.

»Bare det at være ude og få noget frisk luft giver livskvalitet. Og så sætter jeg også pris på, at jeg kan snakke med Mogens på turen, fordi han er så sød,« siger hun.

Da jeg vender ansigtet mod Mogens Jensen, kan jeg tydeligt se hans store smil gennem den våde kaleche. Selvom de kraftige vindstød sommetider gør det svært for mig at høre ham, kan jeg tydeligt høre hans toneleje, der stiger, da jeg spørger ham, hvorfor det glæder ham at være frivillig cykelpilot.

Herlev Bladets journalist, Camilla, har været på tur i en cykelrickshaw med den 61-årige cykelpilot, Mogens Jensen, og den 89-årige plejehjemsbeboer, Joan Sørensen. Foto: Camilla Bidstrup Møller

 

»De ældre får oplevelser, som ellers er være svære at få, når man bor på et plejecenter. Så jeg synes, det er en god måde at gøre andre mennesker glade på,« siger han.

Mogens Jensen cykler derfor gennemsnitligt en gang om ugen med en beboer fra Plejehjemmet Hjortespring. Og han ser lige meget frem til hver gang.

»Jeg får både rørt mig en del og set naturen, men jeg får også snakket med nye mennesker, som jeg måske normalt ikke ville snakke med. Det gør mig rigtig glad,« tilføjer han.

Derfor bliver jeg klart bekræftet i det overordnede princip bag Cykling uden alder: At man får nye oplevelser, spreder stor glæde blandt ældre og frivillige og får vind i håret. Under cykelturen har jeg nemlig både fået et indblik i de naturskønne områder i Hjortespring, prøvekørt en rickshaw og oplevet de positive elementer bag cykelturene.

Så hvis du vil have samme oplevelse, kan du tilmelde dig som frivillig cykelpilot på www.cyklingudenalder.dk Her kan man også tilmelde sig som kommune, plejecenter og virksomhed.

Fakta om Cykling uden alder:

  • 1.800 frivillige cykelpiloter fra mere end 50 forskellige kommuner er tilmeldt foreningen.
  • Der er over 50.000 ældre, der bor på plejehjem med rickshaw.
  • Foreningen drives med hjælp fra private fondsmidler, kurser, aktiviteter, medlemskaber og kommunale puljer.
  • Det eneste krav til at blive cykelpilot er lysten til at til at cykle.
  • Cykelpiloter cykler, når de har tid og lyst, lige meget om det er hver dag, hver uge eller bare en gang imellem.
  • Cykling uden alder blev etableret i 2012 med det formål at styrke trivsel og livskvalitet blandt ældre på plejehjem ved at tilbyde dem en tur i en cykelrickshaw.

ANDRE HISTORIER: Hjælp politiet med at identificere røver

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!