Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Klumme: I har aldrig levet i en skærmtid

Jeg kan godt blive sur over, at de voksne eller nyhederne siger, er at vi unge mennesker sidder for meget på telefonerne, skriver Herlev Bladets erhvervspraktikant 14-årige Fiona Blachfeldt i denne klumme.

Af Fiona Blachfeldt

‘Telefoner, telefoner, telefoner, da jeg var barn, legede vi udenfor og skrev breve til hinanden.’

Sådan siger de voksne tit, men de ved ikke, at vi unge mennesker har hele vores liv på de skærme der. Det kan være, at I synes, det lyder åndsvagt, men det er sådan, det er.

Jeg føler virkelig, at jeg kan blive frustreret, når de voksne snakker om, at vi unge sidder for meget på vores telefoner. Det rammer bare på en eller anden måde, for I er jo også meget på telefonerne. I skriver med jeres venner på messenger og tjekker Facebook. Og det er åbenbart rigtig vigtigt, men så snart jeg skal svare nogen inde på snapchat eller tjekke, hvad folk har lagt ud på Instagram, er det straks for meget, og jeg skal lægge den væk med det samme. Det er meget dobbeltmoralsk, synes jeg.

For eksempel da I var børn, der løb I og legede på gaden sammen med jeres venner. Det gør vi i princippet også, vi bruger også bare noget af tiden derhjemme. Måske skriver eller snakker vi med vennerne, spiller eller nogle gange begge dele samtidig. Vi er sammen på en anden måde – eller i hvert fald en mere ny måde.

Men de ved ikke, at vi unge mennesker har hele vores liv på de skærme der

Forandring

Verden har forandret sig meget, siden det var jer, der var på vores alder.

Og det er det, der sker faktisk hele tiden rundt omkring i verden, at ting forandrer sig. I har aldrig prøvet at leve i en skærmtid, som vi gør lige nu. Det er ligesom, at jeres forældre ikke har haft de ting, I havde mulighed for, da I var børn.

Og da heldigvis for det, for det ville betyde, at verden slet ikke havde forandret sig overhovedet siden da. I siger, vi sidder for meget på telefonerne. Og måske kan I godt have ret en gang i mellem, men det er en del af vores liv, som vi altid har haft. Og det skal I lige tænke på. Det ville være det samme, som at fjerne jeres fastnettelefoner eller endnu længere tilbage fjerne jeres trælegetøj.

Problemer og løsninger

Der er en masse problemer med telefoner og sociale medier, det ved jeg godt, men i stedet for at kritisere problemerne, så kunne det måske hjælpe at løse problemerne. Altså at gøre det bedre for de unge at være på de sociale medier. For de kommer ikke til at forsvinde.

En løsning kunne være at hjælpe børn og unge ved at forberede dem mere i forhold til internettet og alle de udfordringer, der hører med. De enkelte sociale medier kunne også have lidt mere styr på, hvad folk lægger ud og sortere det forbudte fra såsom vold, skyderier, sex, kriminalitet osv.

Man kunne også prøve at udvikle videre på teknologien, så aldersgrænsetestene bliver mere præcise. Altså at man ikke bare kan skrive ”Ja, jeg er over 18”, men i stedet skulle gøre noget mere, så de måske kunne måle, hvor gammel man er og ikke bare lige sådan kan snyde med det første, man kunne lave en test eller måle fingeraftryk, der kan læse alder. Noget, der i hvert fald er mere præcist.

Så en konklusion kunne at være, at ja, vi kan godt sidde for meget med skærmene, men jeg synes samtidig ikke, at I skal skælde ud over det. Måske skal I mere have en forståelse for, hvorfor telefonen er så vigtig for jeres barn og have en åben dialog med dem om, hvad I kan gøre, så det ikke fylder så meget.

Det vil sige, at I ikke skal indføre nul-skærms-politik, men mere bare snakke om det med jeres børn.

LÆS OGSÅ: 400 bamser er kommet til Herlev

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!