Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Kulturen skal tilbage til ikonisk bygning

Der skal både være udstilling, der viser historien, og kreative aktiviteter i den karakteristiske runde bygning Saxbo på Vindebyvej, som bliver en del af nyt boligkvarter.

Rettet 28/11 19.58 med oplysningen om, at det retteligt drejer sig om  800.000 kroner, der er sat af til formålet.  

Det har været en parentes, at der ikke har været keramik og andet kultur i Saxbo, mener Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S). 

Godt nok en meget lang parentes, som omfatter det meste af bygningen historie. 

Siden 1968, da keramikfabrikken Saxbo lukkede, har der været kommunale lokaler, i første omgang en ungdomsklub, og siden er den blevet brugt til forskellige formål, typisk inden for børne- og ungdomsområdet, hvilket også er tilfældet i dag.  

»Nu giver vi det tilbage til kulturen,« fastslår han. 

Produkterne fra Saxbo er noget, som har vakt opsigt langt uden for Danmark.

Saxbo er noget unikt for Herlev. Vi skal skabe en udstilling og bevare historien, samtidig med der skal være aktiviteter.

Unikt for Herlev

Samtlige partier i kommunalbestyrelsen er enige om, at kulturen skal tilbage i bygningen, i form af en keramikudstilling med produkter fra Saxbo, som blandt andet kommunen har i besiddelse, sammen med andre aktiviteter. 

Det er en del af budgetaftalen for 2024, hvor der er sat  800.000 kroner af til formålet til næste år og 20.000 og 50.000 de to følgende. 

Hvordan det præcist skal ske, er endnu åbent. 

»Saxbo er noget unikt for Herlev, og produkterne derfra er noget, som efterspørges fra mange steder i ind- og udland. Vi skal skabe en udstilling og bevare historien, samtidig med der skal være aktiviteter,« siger Thomas Gyldal Petersen. 

Han forestiller sig blandt andet, at den kommunale billedskole kan flytte helt eller delvist derind, og at der kan skabes værksteder, så interesserede borgere kan leje sig ind og skabe egne værker. 

Saxbo
Detaljer på mustenen fortæller en hel del om bygningens historie som keramikfabrik og værksted. Arkivfoto: Henrik Lüthcke

Spille sammen med boliger

Thomas Gyldal Petersen understreger dog, at alt er på idéplanet endnu, og de konkrete beslutninger ikke er lige om hjørnet, men tidligst sker i løbet af 2024, og der skal være dialog med diverse personer, foreninger og institutioner, som har interesse i Saxbos fremtid. 

Det kan også tænkes, at fonde kan bidrage til finansieringen, lyder det fra borgmesteren.  

Foreløbig er der et skoletilbud for unge i bygningen til næste sommer. 

Mens Saxbo bliver stående, bliver det nuværende rådhus revet ned, og Saxbo skal spille sammen med det kommende boligområde og være en del af et torv med aktivitet. 

»Det nye byggeri skal referere til Saxbo, blandt andet ved at der er tegl på bygningerne, og den skal tænkes ind i rummet,« siger Thomas Gyldal Petersen. 

Leder af Herlev Billedskole Signe Dahlerup glæder sig over, at kommunen bevarer Saxbo som bygning i fremtiden, og også at der er kulturelle planer med den.

»Det er spændende, og så glæder jeg mig til at se, hvordan det præcist lander,« siger hun.

Saxbo, keramikfabrik 1937-1968, siden benyttet til forskellige kommunale formål. Nu er der nye planer med keramik og kunst.
Alle i Herlev kender formentlig denne bygning, men kender de også historien bag? Arkivfoto: Henrik Lüthcke

Fakta

Bygningen på hjørnet af Vindebyvej og Herlev Hovedgade er fra 1937 og fungerede som keramikværksted og virksomhed med produkter, der er særdeles anerkendte i ind- og udland. Markante navne var grundlæggeren Nathalie Krebs og den kunstnerisk medarbejder Eva Stæhr-Nielsen. Virksomheden lukkede i 1968. 

Blandt andet Herlev Hjortespring Historiske Forening, Herlev Kommune og Fonden Herlev Bladet ligger inde med keramik fra Saxbo. 

LÆS OGSÅ: Saxbo bliver en del af dette område

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!