Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Lokal filmmand vil gøre op med folks forudindtagne Facebook-kommentarer

Med kortfilmen 'Kollaps' vil Lennart Falk have folk til at tænke over, hvad de skriver på SoME.

Den blev for nylig nomineret til EKKO’s shortlistpris og til publikumsprisen, og selvom Lennart Falks ‘Kollaps’ ikke vandt, har herlevborgeren alligevel fået meget ud af den.

»Vi har lavet en film, som tager fat i et tema, som er ret aktuelt og relevant, og som jeg ikke har set i nogen andre film endnu,« siger 45-årige Lennart Falk, der har instrueret og skrevet manuskript til kortfilmen.

Temaet handler om vores adfærd på de sociale medier, SoMe, og manges tendens til at kommentere på opslag, før de har sat sig ind i, hvad der står.

»Dét, jeg synes, er rigtig spændende ved temaet, er, at vi antager nogle ting uden at sætte os rigtig ind i dem. Jeg kan godt genkende at jeg nogen gange reageret på noget især på SoMe uden, at jeg har sat mig ind i det. Jeg læser bare overskriften, og det, tror jeg, der er rigtig mange, der gør i alle mulige forskellige grupper som fodbold, kultur, politik, film og så videre. Så læser man kun overskriften og hopper direkte til kommentarerne, fordi det er sjovere end at læse en lang artikel, og der er rigtig mange gange, hvor overskrifterne er totalt misvisende – især i denne clickbait tid,« påpeger Lennart Falk.

SE ‘Kollaps’ lige her.

Drømmer om det store gennembrud

Det var ikke ham selv, der kom på idéen til filmen, men derimod en Facebook-ven, Christian Krog, der til daglig er stillfotograf. Han havde gået med idéen i nogle år og havde flere gange skrevet ud på sin Facebook-væg, om der var nogle, der var interesserede i at hjælpe med at realisere den.

»Jeg sagde til ham, at jeg ville gerne skrive og spille hovedrollen, men han havde lovet nogle andre rollen,« fortæller Lennart Falk, der i flere år har arbejdet som skuespiller, og hvis store drøm er at slå igennem som netop det.

Han måtte altså ‘nøjes’ med at skrive manuskriptet, men det gjorde han til gengæld så godt, at idémageren blev overbevist om deres fortsatte samarbejde.

Lennart Falk har lavet tre kortfilm før ‘Kollaps’ – nemlig ‘Baby’, ‘Angst’ og ‘Livet’, hvoraf de to sidstnævnte har høstet flere internationale priser. Men det er den nyeste, der er den største produktion, fortæller han, der som skuespiller også har medvirket i et hav af produktioner – dog primært som statist og birolleindehaver. Det er for eksempel ‘Journal 64’ (Zentropa), ‘Kastanjemanden’ (Netflix) og ‘Efterforskningen’ (Miso Film).

Hvad hvis det nu viser sig, at du får mere succes som instruktør end som skuespiller?

»Det kunne jeg godt leve med. Så kunne jeg eventuelt også bare skrive roller til mig selv,« griner Lennart Falk, der har fået lidt af en øjenåbner i instruktørstolen på ‘Kollaps’.

»Setuppet var så meget større, og jeg blev overrasket over, hvor mange ting man skal være med inde over. Man skal mægle mellem de forskellige, så det er hårdere, end jeg havde regnet med. Som skuespiller skal du mere kun tænke på dig selv og fokusere på dit arbejde,« påpeger han, der som 23-årig flyttede til Los Angeles for at jagte drømmen som Hollywood-stjerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Skærmbillede fra Lennart Falks film ‘Kollaps’, som ligger på EKKO.dk.

Nu eller aldrig

»Jeg havde søgt ind på teaterskolen i Danmark, for det skal man, hvis man vil lave film, og jeg havde sagt til mig selv, at hvis ikke jeg kom ind, så ville jeg tage til USA. Så det gjorde jeg. Jeg skulle være der i tre måneder, men var der i tre år og gik på forskellige teaterskoler og levede livet,« fortæller Lennart Falk, der i dag ærgrer sig over, at han ikke var mere dedikeret.

»Jeg tænker tit på, hvorfor jeg ikke havde det drive, som jeg har i dag, inden jeg tog til USA,« bemærker han, der blandt andet forsøgte at stable en sandwichshop på benene, mens han var abroad, men altså ikke lykkedes med at slå igennem.

Det håber han til gengæld på at gøre nu, hvor han er blevet ældre, har stiftet familie og er blevet mere bevidst.

»Da jeg fyldte 40, sagde jeg til mig selv: ‘Det er nu eller aldrig. Hvad er det egentlig, jeg vil, og vil jeg noget med film, så er det nu,’« forklarer han, og det vil han tydeligvis.

Efter mange år er det blandt andet lykkedes ham at blive medlem af Skuespillerforbundet, noget der ikke er alle forundt, han har også været på forskellige skoler i udlandet blandt andet i New York, og så har han fået skabt sig en masse erfaringer og et netværk. Blandt andet via arbejdet på flere større produktioner, og det der med at arbejde tæt op ad kendisser, og i nogle tilfælde instruere dem, det skræmmer ham ikke.

Solidaritet i en hård branche

»Selvfølgelig kan det godt være angstprovokerende, og jeg var da også lidt nervøs for at instruere kendte skuespillere i starten, men efterhånden har jeg mødt så mange, jeg har for eksempel været med i to ølreklamer med Mads Mikkelsen, så det skræmmer mig ikke. Jeg er i branchen, fordi det er fedt at lave og fedt at møde en masse fede mennesker. Det er en fed proces, og der er nærmest noget terapeutisk i det,« vurderer filmmanden, der også roser branchen og EKKO for at give plads til dem, der ikke har ramt ‘jackpot’ endnu.

»Alle har jo arbejdet gratis på vores film, og det er der ret mange, som er villige til i Danmark, fordi vi har en god græsrodsbevægelse som EKKO også er. Vi vil gerne hjælpe hinanden, og der er mange gode historier i kortfilm, som ikke bliver fortalt i serier og spillefilm, og Kenneth (M. Christensen, kendt fra bl.a. flere DR Drama-serier som Arvingerne, Borgen, derudover Minkavlerne og Den som dræber m.fl., red.) sagde, at når det går godt på det professionelle plan, så har man en pligt og lyst til at hjælpe. Det synes han, at han skal give tilbage,« forklarer Lennart Falk, der føler sig taknemmelig for, at den slags goodwill og solidaritet trods alt også findes i en branche, der ellers kan være svær at overleve i.

Ja, for én ting er din store passion, men hvordan får du det til at løbe rundt økonomisk i dagligdagen med børn og kæreste, når du ikke kan leve af at lave film?

»Jeg har et fast arbejde ved siden af, hvor jeg er selvstændig rengøringshjælper,« fortæller han, der på den måde føler sig meget fleksibel i forhold til at kunne sætte jobbet på pause, hvis han pludselig skulle få sit livs rolle eller projekt i filmverdenen.

Foreløbig har han i al fald fået masser af opmærksomhed med sin seneste film ‘Kollaps’, som lå 13 uger (det maksimale) på EKKO’s shortlist bestående af 10 ugentlige film, hvor den også blev stemt ind som nummer ét i den sidste uge før Ekko Shortlist Awards 2022, hvor der skulle findes en vinder.

SE ‘Kollaps’ lige her.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!