Så skete det igen: Nyfødte lam stjålet fra Kildegården
Overvågning og højere hegn er det, der skal til, hvis man vil forhindre flere lamme-tyverier, mener Lisbeth Hallengreen Adler Nielsen fra Kildegårdens Venner. Sagen har fået stor opmærksomhed og er meldt til politiet.
De var lige blevet navngivet ‘Storm og Blæst’, fordi de kom til verden i kølvandet på Stormen Nora i weekenden. Natten til søndag tyder meget på, at de to lam blev taget fra deres mor og tyvstjålet fra Naturcenter Kildegården.
»Om natten går Torben (dyrepasser, red.) ud og kigger til dem, og så ser han en bil køre væk. Det sker en gang imellem, at nogle kører ned af vejen (til naturcentret fra Klausdalsbrovej, red.) for at vende, men han går så ud igen, og dér kan han høre, at fåremor skaber sig, løber rundt og stamper, og så finder han ud af, at der mangler to,« fortæller Lisbeth Hallengreen Adler Nielsen fra Kildegårdens Venner, der sammen med Torben bor på gården.
Hun tilføjer, at fåremor først lige er faldet til ro i dag, blandt andet også fordi hun har haft ondt i sit yver, nu da hun ikke kunne die – komme af med mælken.
Overvågning og belysning
Det er ikke desværre ikke første gang, at naturcentret har været ramt af lamme-tyve. I juni 2019 skrev Herlev Bladet en lignende historie, hvor øremærket var revet af, og Lisbeth Hallengreen Adler Nielsen fortæller også, at hun et par gange har taget nogle i at forlade stedet med et lam under armen.
»De starter med at ringe på og spørge, om vi har får og lam til salg. Det sker typisk, når vi slår noget op på nettet,« forklarer hun, der understreger, at der er adgang forbudt dér, hvor fårene og deres lam går, selvom lågen er ulåst.
»Vi kører ikke med stalde, vores får er fritgående, og så har de et læskur, så vi kan ikke låse dem inde, så dét, der skal til, er noget overvågning og nogle høje master, der lyser, hvis der er bevægelse, og så et højt hegn hele vejen rundt samt en låge med en lås,« vurderer hun.
Men er det realistisk?
»Jeg ved ikke, om kommunen vil blive ved med at gide betale, hvis fåremor skal have dyrelæge på grund af betændelse. Sådan en mor kan ødelægge en hel besætning, hvis hun forsøger at tage de andres unger, og de andre så udstøder dem,« siger Lisbeth Hallengreen Adler Nielsen og tilføjer, at de selvfølgelig også er ressourcekrævende med overvågning og hegn, hvis det er det, der skal til.
Meldt til politiet
Pt. har Naturcenter Kildegården ifølge hende 13 14 får og en vædder, hvoraf tre får i sidste uge fik fem lam. Men der kan snildt være udsigt til over 20 nye lam endnu. Naturcentret bruger i første omgang dyreholdet til undervisningsbrug på stedet, og Lisbeth Hallengreen Adler Nielsen tænker ikke, at man vil på grund af faren for tyveri vil stoppe med at dele nyheder om nytilkomne lam, som man gjorde i sidste uge.
»Det kan være lige meget, om vi slår det op på Facebook, for de folk, der stjæler lam, ved, det er årstiden,« vurderer hun, der opfordrer alle, der har hørt noget eller ved noget om i sagen om at kontakte politiet.
Sagen er meldt til Københavns Vestegns Politi. Herlev Bladet har forespurgt politiet, om og i hvilken udstrækning tyveri af lam er et udbredt tilbagevendende fænomen, og her oplyser man, at
et groft overblik viser, at der sidste år blev registreret omkring et par håndfulde anmeldelser om tyveri af husdyr – som høns, hund, kat, fugl, kanin – men ikke lam.
‘I det tilfælde, hvor der er spor, oplysninger eller andet, som gør det muligt at efterforske tyveriet, gør politiet det,’ lyder det i et skriftligt svar til Herlev Bladet.
Man kan desuden google sig frem til, at netop tyveri af lam sker over hele landet med jævne mellemrum.
Herlev Bladet har også spurgt Dyrenes Beskyttelse, om man kender til lignende sager, men det har man afvist, idet man mestendels registrerer sager, hvor dyr er blevet vanrøgtet eller kommet til skade. Stjålne dyr er en politisag, lyder det.
Traumatisk
I Dansk Fåreavl kender man heller ikke til udbredelsen af stjålne lam og ikke i vintermånederne.
»Det, vi oplever på landet, er, at sommetider, når lammene er ved at være slagteklare i efteråret, så er der nogen, der snupper et enkelt, og så kan man finde et øremærke smidt i hækken,« fortæller hun, der dog udmærket kender til, når for eksempel en fåremor mister sit lam.
»Det, vi ved, er, at hvis et får har mistet et lam, så kalder moren på det, så selvfølgelig er det traumatisk for fåret, men også for de børn og andre personer, der har været en del af det,« understreger hun med tanke på, at Naturcenter Kildegårdens besætning netop er til for at undervise børn.
»Ligesom når man hører om andre dyr, der bliver vanrøgtet eller stjålet, så synes jeg, det er under al kritik, at nogen kan finde på at gøre skade på dyr,« siger hun, der mener, det vil være en trist konsekvens af det, hvis der skal overvågning og hegn m.m. til for at forebygge lignende situationer.
»Det bliver så omstændeligt, at nogle måske opgiver dyrehold, og det burde ikke være nødvendigt at indhegne,« mener hun.
En nærmere beskrivelse af efterlysningen kan findes her.
Derudover har en masse herlevborgere, deriblandt Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen, kommenteret og delt efterlysningen.
Der er lukket for kommentarer