Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Tidligere tysk flygtningebarn har fået et godt liv i Herlev

Irma Frieda Selma Torres har boet i Herlev i 48 år, men vejen hertil har langt fra været nem. I sin bog ‘Håbet dør aldrig’ fortæller hun om sit liv lige fra barndommen som tysk flygtningebarn til livet og en ny begyndelse i Herlev.

Forældreløs som 4-årig. På flugt i en krigstid. Statsløs. Flygtning i Danmark. Ulykkeligt ægteskab med en fremmed mand. Det lyder uvirkeligt, men det er virkeligheden for Irma Frieda Selma Torres.

I dag den 18. februar udgiver Irma Frieda Selma Torres bogen ‘Håbet dør aldrig’, der handler om hendes eget liv.

»Håbet til et bedre liv dør aldrig. Jeg kan bevidne det. Jeg har oplevet det« skriver Irma Frieda SelmaTorres i sin bog.

Det er ikke første gang Irma Frieda Selma Torres udgiver sin livshistorie. Bogen ‘Håbet dør aldrig’ blev nemlig oprindeligt skrevet på tysk, men under corona-nedlukningen havde hun tid til at oversætte bogen til dansk.

Derfor kan danskerne nu også få indblik i, hvordan det har været som tysker at vokse op i en krigstid og derefter skabe sig et nyt liv i et andet land.

På flugt 

Irma Frieda Selma Torres er født i Düsseldorf i 1938, men på grund af krigen i Tyskland måtte hun flygte. Først flygtede hun sammen med sin mormor og storesøster til en moster, der boede i Pommern, det nuværende Polen.

I 1945 måtte familien flygte igen, fordi Pommern blev bombet af russerne. Irma Frieda Selma Torres og hendes familie endte i Danmark som tyske flygtninge og kunne først vende tilbage til Düsseldorf, da krigen var ovre.

»Vi skulle bare hjem,« fortæller Irma Frieda Selma Torres.

Familien kom hjem til et sønderbombet Tyskland, men deres lejlighed i Düsseldorf stod der stadig. Irma Frieda Selma Torres boede i Düsseldorf indtil hun som 17-årig mod sin vilje blev gift med en 30-årig dansk mand, som hun ikke kendte.

De blev gift på et rådhus i Düsseldorf. Derefter rejste de til Danmark for at starte deres liv sammen der, men det var ikke et drømme liv som nygift par, der nu gik i gang.

»Det var et ulykkeligt ægteskab«, siger hun.

For Irma Frieda Selma Torres var hendes første ægteskab en svær tid i hendes liv. Hun bliver berørt, når hun fortæller om de ting, der skete dengang.

»Her bliver jeg, og her dør jeg«

Svær start i Danmark 

For Irma Frieda Selma Torres var det svært at komme til Danmark. Hun havde efterladt sin familie i Tyskland, hun var kun 17 år, havde ingen penge og var blevet gift med en mand, hun ikke kendte.

»De første 10 år græd jeg næsten hver aften, før jeg faldt i søvn,« skriver hun i bogen.

En voldsom hjemve fyldte meget hos den unge tysker, der selv skulle skabe sit nye liv i Danmark. Nu har hun boet i landet i 66 år, og føler sig hjemme her.

»Man kan godt, hvis man selv vil« siger Irma Frieda Selma Torres om at rejse sig igen efter de svære og hårde tider, hun har haft i sit liv.

Efter 19,5 års ulykkeligt ægteskab ændrede Irma Frieda Selma Torres liv sig.

»Jeg fandt mit livs kærlighed, « fortæller hun med et stort smil og lyser helt op.

Irma Frieda Selma Torres mødte den spanske fotograf Carlos Torres på sit arbejde som fotograf i København. De blev gift på Herlev Rådhus den 18. oktober 1975. Irma Frieda Selma Torres mistede sin mand Carlos Torres, der var syg med alzheimers, i 2014. Hun bor stadig i parrets lejlighed i Herlev, hvor hun nu har boet i 48 år.

Grønne vægge. Røde gardiner. Mønstrede tæpper på gulvet. Irma Selma Fireda Torres’ farverige lejlighed i Herlev er på 87 kvadratmeter. Lejligheden har dannet rammen om hendes liv siden hun flyttede til Herlev for 48 år siden.

Dengang havde hun ingenting. Ingen møbler, kun sit klaver. Nu afspejler lejligheden et levet liv med minder, erindringer og lykkelige oplevelser.

»Her bliver jeg, og her dør jeg,« siger hun glad og efterfulgt af et stort smil.

Læs mere om Irma Frieda Selma Torres liv som tysk flygtningebarn og det nye liv i Herlev i næste uges avis.

LÆS OGSÅ: Drab i Aalborg kan mærkes hos Herlevs Natteravne

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!