Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Sommerportræt: Bødskov bag facaden

49-årige Morten Bødskov har beskæftiget sig med politik stort set uafbrudt, siden han meldte sig ind i DSU i 1985. Det er en livsstil, siger han, der nu for anden gang har nået det ultimative som politiker - at blive minister.

»Hvor er det henne, det er det vigtigste, der skal med på kontoret«.

49-årige Morten Bødskov står med hovedet ned i en af flere flyttekasser proppet med Roald Als-karikaturer og  Bruce Springsteen-billeder, der skal pryde hans nye kontor i Skatteministeriet.

»Skal jeg gå i kælderen og lede«, spørger en medarbejder, der lidt efter iler ned med elevatoren for at fortsætte jagten.

Det er heller ikke hvilket som helst billede, der mangler. Det er perlen i samlingen. Et billede fra 2013 af en storsmilende Morten Bødskov ved siden af en cool Bruce Springsteen, der sidder i en bil på vej fra Karup Lufthavn til Herning, hvor han skulle give koncert.

»Jeg løb så hurtigt, jeg kunne i jakkesæt og det hele«, husker Morten Bødskov, da han som fungerende justitsminister var i Karup og så sit snit til at hilse på sit store idol. I musikverdenen også kendt som ’Bossen’.

Morten Bødskov ved siden af tidens skatteministre. Snart skal han også selv på væggen.

 

 

 

 

 

 

 

Lige på og…

Det var Morten Bødskov også dengang, og det blev han for nylig igen. Som skatteminister med ansvaret for cirka 270 ansatte i ministeriet. Eller for alle skattebidragere om man vil.

Der bliver rigeligt at lave, lyder det fra den nybagte minister, der har sat sig for enden af det lange bord på sit kontor. Han trommer med fingerspidserne på et udspilet ringbind, der ligger foran ham. Det er ministerens såkaldte velkomstmappe med alt det basale, han bør vide i forhold til sin nye arbejdsplads.

Man må tage den med hjem, smiler Morten Bødskov skævt, før han fortæller, hvordan det er at være tilbage i ministertrøjen.

»Det er 180 kilometer i timen fra første sekund«, siger han og forklarer, at en halv time efter, han fik overdraget ministeriet sad han til møde med afdelings- og departementschefen.

»For at få syn for nogle af de udfordringer, der er – det er jo et kæmpe område i sig selv«, siger han, men henviser til, at en af hovedopgaverne bliver at genskabe tilliden til Skat og at overbevise borgerne om, at det ikke kan betale sig at snyde i skat.

Derudover kommer hans ministerium også til at overtage ansvaret for løn- og overenskomstforhandlinger, som flyttes fra Moderniseringsstyrelsen til Skatteministeriet.

Desuden er han med i regeringens magtfulde økonomiudvalg, og det er ifølge Morten Bødskov ’motoren’ for det hele.

»Det er her, at alle udgiftskrævende forslag skal vurderes«, forklarer han, der ikke er bleg for at indrømme, at det er noget af et ansvar, han har taget på sig.

Han kigger ud af vinduet fra sit christianshavner-kontor på 2. sal med udsigt til Københavns Havn. Nærmest hvert femte minut sejler en Netto-båd på kanalrundfart forbi proppet med turister. Formentlig i fuld gang med deres sommerferie. Sådan en får Morten Bødskov ikke i år.

Han fortsætter:

Bordet fanger

»Man stræber efter den ultimative indflydelse, og med det følger et ansvar, og det kan godt tynge, ansvarets åg, så hvis man ikke har prøvet det før, skal man igennem en mental omstilling«, forklarer den nybagte skatteminister.

Omstillingen er ikke nær så stor for ham, fordi han netop har prøvet det før – at være minister. Så han kender spillereglerne. Han ved for eksempel godt, at de sager, der bliver lagt på hans bord – og det er mange – ikke flytter sig en tomme, med mindre han tager affære.

»Det er virkeligheden«, understreger han.

»Bordet fanger, når man skifter fra at være oppositionspolitiker til at blive minister. Man skal finde ud af, hvad man vil og få grupperet sine politiske mærkesager«, fortsætter han, der råder nye ministre til at gøre sig nogle overvejelser.

»Man kan godt få det sådan, at lige pludselig begynder bordet at bevæge sig, selvom man troede, det skulle blive en stille og rolig dag«, påpeger  Morten Bødskov.

Ikke desto mindre glæder han sig dagligt til at tage fat.

»Det arbejde, jeg har lavet i mange år, når nye højder nu, men der er ingen tvivl om, at det bliver utrolig hårdt«, lyder det fra den drevne socialdemokrat.

Hårdt men fedt

Morten Bødskov har beskæftiget sig med politik siden 1985, da han meldte sig ind i DSU.

Derfor er han også vant til, at det fylder meget. Faktisk vil han karakterisere dét at være politiker som en livsstil.

»Er jeg politiker om morgenen, når jeg læser aviser, er jeg politiker når jeg møder folk i Dildhaven eller når jeg ser Brøndby IF eller Herlev Eagles spille«, spørger ministeren retorisk.

Han tilføjer, at man nok altid er på, og at der er ret mange ting, som kan klares over en fadøl og nogle pølser.

LÆS OGSÅ: Bødskov til 1. maj: Hold nallerne fra lejernes penge

På papiret vil han skønne, at arbejdsdagen starter klokken ni om morgenen og slutter ved 23-tiden. Og det kan virke som lang tid, men brokker han sig, får han klar besked på hjemmefronten.

»Min kone Anna siger altid: ’du har selv valgt det’«, fortæller Morten Bødskov med et smil, der signalerer, at det på ingen måde er noget, han har fortrudt.

»Det at blive minister er det ultimative, man kan opnå som politiker«, fastslår han, der i sin efterhånden lange politiske karriere aldrig har overvejet at lægge politikken bag sig.

»Det er fedt at være aktiv i politik. Når jeg ser tilbage på, hvad politik har givet mig, så er det helt ekstremt. Jeg har været tæt på Clinton og Blair, hilst på Ehud Barak (tidligere israelsk premierminister, red.), rejst verden tynd med Martin Rossen (stabschef for Socialdemokratiet, red.) og så har jeg et tæt personligt forhold til den danske statsminister«,  opremser skatteministeren.

Morten Bødskov viser et foto af ham og Bruce Springsteen taget i Karup Lufthavn. Springsteen er hans store musikalske idol.

 

 

 

 

 

 

 

To bosser

Han påpeger, at de mange oplevelser har været med til at forme ham som politiker.

»Det er klart, at en gang imellem er man træt, men så er det op på hesten igen. Sådan er det, hvis det er noget, man lever og brænder for«, tilføjer han og tager en slurp af sin kaffe.

Han sætter koppen ved siden af sit måske vigtigste arbejdsredskab. Mobiltelefonen. Den ligger med fronten nedad og afslører et ministermonogram på ryggen af coveret.

Der er ingen tvivl om, at Morten Bødskov er rykket fra tilskuerpladserne og op på scenen. Alt hvad han gør kan ses og høres – selv fra de bagerste rækker. Men pyt, hvad gør det, når man har en af verdens måske mest scenevante bosser med sig.

LÆS OGSÅ: Borgmester eller minister?

Bruce Springsteen er fast inventar på kontoret, men også i Morten Bødskovs liv. Sådan er det bare.

»Jeg får det fysisk dårligt, hvis jeg ved, han kommer og giver koncert, og jeg har ikke har fået billetter«, lyder det fra ministeren, der har reserveret en hel væg i kontoret til the boss. Han skal bare lige have pillet Karsten Lauritzens (tidligere skatteminister, red.) abstrakte billeder ned  først. Men kommer tid kommer råd.

»Fundet«. Medarbejderen fra tidligere kommer ind med portrættet af skatteministeren og Bruce Springsteen. Nu kan showet begynde.

Læs mere i Herlev Bladet denne uge

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!