Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Stort potentiale i at ansætte seniorsygeplejersker på hospitalet

Efter corona-krisen har Herlev Gentofte Hospital fået øjnene op for de mange fordele, der kan være i at ansætte eller fastholde pensionerede sygeplejersker.

Patienterne på Herlev Gentofte Hospital vil i fremtiden kunne opleve at blive mødt af flere særdeles erfarne og passionerede sygeplejersker på gangene rundt omkring i de forskellige afdelinger.

Det fortæller chefsygeplejerske Tina Barsøe fra hospitalets såkaldte KVIK-center. Det står for Karriere, Vikarer og Kompetenceudvikling.

»Vi vurderer, at der ligger et stort potentiale i at ansætte seniorsygeplejersker,« siger hun og tilføjer, at det også skal ses i lyset af, at det er nogle store årgange, der i øjeblikket forlader arbejdsmarkedet, hvorfor der i fremtiden vil blive stor mangel på netop sygeplejersker.

Fremskrivninger (se fakta) viser, at der i 2030 kan komme til at mangle 8.200 sygeplejerske i Danmark.

Flere fordele

Chefsygeplejersken påpeger, at der udover at dække et stort behov også er flere andre fordele i at ansætte og fastholde pensionerede sygeplejersker.

»Det er nogle meget kvalificerede medarbejdere, som tager et aktivt valg om at arbejde igen. Den store erfaring kan vi virkelig godt bruge på vores hospitaler. De kommer jo også med en ro og et overblik og er nogle gode rollemodeller,« forklarer Tina Barsøe og tilføjer, at idéen opstod under corona-krisen, hvor man netop fik hjælp fra pensionerede sygeplejersker.

Og her kunne man se, at de gjorde det godt.

Det er nogle meget kvalificerede medarbejdere, som tager et aktivt valg om at arbejde igen. Den store erfaring kan vi virkelig godt bruge på vores hospitaler

Er der nogle opgaver, de ikke kan klare for eksempel deres alder taget i betragtning?

»Den digitale udvikling går hurtigt, og man har haft et slip på nogle år eller længere. Derfor kan det være svært at komme tilbage til for eksempel at skulle bruge digitale løsninger som Sundhedsplatformen. Derfor får de også en særskilt oplæring til det. Derudover kan der også være nogle opgaver, der fysisk krævende, som vi skal tage væk fra dem,« vurderer Tina Barsøe, men det er også det hele.

»Ellers kan de varetage alt patientnært arbejde. I den forbindelse er der ikke noget, de ikke kan. Nogle af vores seniorsygeplejersker agerer også mentorer specielt i forhold til vores yngre kollegaer. Det er også noget, der bliver også efterspurgt,« fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter billedet.

chefsygeplejerske Tina Barsøe fra Herlev Gentofte Hospitals såkaldte KVIK-center vil gerne ansætte flere seniorsygeplejersker. Pressefoto.

Startede under corona

Alle de afdelinger, som hun har talt med på Herlev Gentofte Hospital, har også ifølge hende udtrykt stor begejstring for ordningen, der for alvor startede i efteråret sidste år.

»Det var i forbindelse med vores vaccineindsats. Her havde vi 50 ansat til at vaccinere, og dem har vi bibeholdt, og nu er vi ved at matche dem med nogle af vores afdelinger,« fortæller chefsygeplejersken og oplyser, at hospitalet også har holdt netværksmøde med dem for at finde ud af, hvad de gerne vil arbejde med.

Manglen på sygeplejersker har været kendt i nogle år – hvorfor starter I først for alvor op nu?

»Det har tidligere været kompliceret af barrierer. Dem, der ønskede at beholde tilknytningen til arbejdsmarkedet, blev nemlig trukket i pension. Men under Covid lavede man den regel om, sådan at alle, der arbejder med Covid, ikke blev trukket i pension,« forklarer hun og nævner, at det nu er blevet til en lov.

LÆS mere om den nye lov her.

»Det er vi virkelig glade for, fordi nogle af vores sygeplejersker fortæller, at det godt kunne tænke sig at vende tilbage, men ligefrem at blive trukket i pension, det er ikke så motiverende,« understreger hun.

Sådan foregår det

»Vi ansætter vores seniorer som interne vikarer, fordi så giver man dem mulighed for at få fleksible tider. De kan tjekke ind, når de gerne vil, og så aftaler vi på afdelingen, at de for eksempel får to faste dage om ugen på afdelingen. Derudover kan de også komme med ønsker til længere ferier og så videre. En af dem vi har ansat  arbejder fra klokken 13 til 21, fordi det passer hende bedst, så det giver også noget fleksibilitet i mødetider,« forklarer chefsygeplejersken.

Kontakt KVIK for at få mere information.

Kan ikke erstatte de faste

Spørger man Ditte Hammer, kredsnæstforkvinde i kreds hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd, er Herlev-ordningen, så vidt hun ved, den første af sin slags i regionen. De andre hospitaler har nogle tiltag på området, men ikke en formaliseret ordning målrettet seniorsygeplejersker.

»Vi synes jo, det er godt, at der bliver kigget på, hvordan man kan benytte seniorernes kompetencer, men dér, hvor vi bliver bekymret, er, hvis man tror, man én til én kan erstatte de faste medarbejdere. Så vi har lidt til gode at se, om arbejdsgiverne kan finde de her job til seniorsygeplejerskerne, hvor der er målrettede og definerede arbejdsopgaver, så de ikke bare bliver et navn på en vagtplan,« siger Ditte Hammer og nævner vaccineindsatsen, som et godt eksempel på en opgave, som passede godt til seniorsygeplejerskerne.

»Hvis man omvendt plotter dem ind i vagtplanen uden at skelne til deres det gode match, så kan det blive noget rod, mener hun.

Er det dét værd?

»Hvis de har behov for særlige hensyn, knæene er lidt slidte og så videre, kommer der ekstremt meget koordinering og mange hensyn i den enkelte vagt, så det er vigtigt, at man er ærlig fra starten af. Forventningsafstemning, hvad kan I, og hvad kan vi, frem for at stå ud i det enkelte vagtlag og sige: ‘I dag har vi en gravid, en senior og en med udenlandsk baggrund’, som der skal tages hensyn til,« advarer Ditte Hammer.

Derfor mener hun, at hospitalsledelsen skal gøre op med sig selv, om det er det værd. Også fordi oplæring af seniorer, der har været væk fra arbejdsmarkedet i nogle år, skal varetages af faste medarbejdere, og det er også ressourcekrævende.

Vi synes jo, det er godt, at der bliver kigget på, hvordan man kan benytte seniorernes kompetencer, men…

»Som udgangspunkt synes vi jo, det er fedt, når ledelserne prøver at gøre det bedre, når bare vi bliver inddraget, og det er vi også blevet her. Og som faglig organisation bakker vi selvfølgelig op om gode lokale løsninger, som arbejdsgivere og medarbejdere udvikler i fællesskab,« understreger hun og vurderer, at den slags løsninger er noget, som alle er nødt til at kigge ind i i en tid, hvor manglen på sygeplejersker vil stige.

Region Hovedstaden oplyser, at man ikke har data på, om hospitalerne genansætter pensionerede sygeplejersker. Men det fremgår, at alle regionens hospitaler har sygeplejersker over 65 år ansat, lyder det.

FAKTA

· Ifølge Lægeforeningen vil der i 2030 mangle 40.000 sundhedspersoner flere, end der er i dag, mens der i 2045 vil være brug for 100.000 flere sundhedspersoner, hvis opgaverne skal løses som i dag.

· I en undersøgelse af lavet af DAMVAD Analytics lavet for Danske Professionshøjskoler fremgår det, at der vil mangle cirka 8.200 sygeplejersker i 2030.

· På landsplan er 46 procent af de forsøg, man har brugt på at rekruttere sygeplejersker, ikke blevet til noget, viser de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Antal fuldtidsstillinger på offentlige sygehuse (somatisk)

År          DK             Reg. H

2019:     30.865.    9.868

2020:     31.061     9.881

2021:     31.102      9.773

2022:     30.305     9.361

2023:     30.312     9.309

Kilde: Sundhedsdatastyrelsen

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!