Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Traditionelt stemmer flere rødt til kommunal- end til folketingsvalget

Knap 60 procent stemte socialdemokratisk til kommunalvalget 2013, mens det 'kun' var knap 34 procent ved sidste folketingsvalg.

Der kan være stor forskel på, hvad Herlevborgerne stemmer til kommunalvalget kontra folketingsvalget. Det viser tal fra KMD. Hvor der til kommunalvalget i 2013 var 58,7 procent, der stemte på Socialdemokratiet i Herlev, var det ‘kun’ 33,8 procent til folketingsvalget i 2014.

Det samme var tilfældet med SF, som fik 6,6 procent af stemmerne til kommunalvalget og 4,9 procent til folketingsvalget. Dog afviger Enhedslisten en smule, da partiet fik flere stemmer til folketingsvalget (9,4) end til kommunalvalget (4,6).

Flere blå stemmer

Omvendt var der flere, der stemte ‘blåt’ altså højrefløjen til folketingsvalget. For eksempel stemte 21,8 procent på Dansk Folkeparti, 12,6 procent på Venstre og 5,7 på Liberal Alliance, som til kommunalvalget måtte nøjes med 1,9 procent. Også de to andre nævnte partier fik væsentlig færre stemmer til kommunalvalget. Dansk Folkeparti modtog 8,3 procent og Venstre 7,9.

Til gengæld var Det Konservative Folkeparti klart mest populært i kommunalpolitikken, da partiet til seneste kommunalvalg fik 7,1 procent af stemmerne mod 3,2 procent til folketingsvalget i 2014.

Forskellen på stemmefordelingen ved de to valg bakkes op af en undersøgelse fra SDU i år, som blandt andet viser, at 31 procent af borgerne stemte på et andet parti til kommunalvalget i 2013, end de ville gøre til folketingsvalget.

LÆS OGSÅ: Sådan stemte Herlevborgerne i 2013

Rød fører blå politik?

Det større antal blå stemmer til folketingsvalget kommer der et bud på i et forskningsnotat offentliggjort på Berlingske.dk, som valgforsker Martin Vinæs Larsen og ph.d-stipendiat Benjamin Carl Egerod fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet har lavet.

Af det fremgår, at Herlev Kommune ligger i top 10 som en af de kommuner i landet, der fører mest højreorienteret politik. Det skal ses ud fra 18 forskellige politiske parametre, som forskerne har stillet op såsom skattepolitik, udgifter og organisering af kommunen. For eksempel, fremfører forskerne, har Herlev Kommune en lav grundskyld og kommuneskat sammenlignet med nabokommunerne, lavere udgifter pr. folkeskoleelev og borgere, en højere konkurrenceudsættelse og udlicitering af kommunale opgaver.

En anden forklaring på de flere blå stemmer kan også være, at der simpelthen traditionelt set er flere, der stemmer til folketingsvalget og dermed giver mulighed for en bredere repræsentation af partier.

Stemmeprocenten til folketingsvalget i 2015 lå på 85,2 procent mod 69,6 procent til kommunalvalget i 2013.

Du er måske også interesseret i

Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!