Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

4.000 olie- og naturgaskunder kan få fjernvarme senest i 2028

Vestforbrænding har afsat cirka 415 millioner kroner til udbygning af fjernvarmeforsyningen i Herlev. Ifølge planen kan de første olie- og naturgaskunder i kommunen få tilbud om fjernvarme tidligst i slutningen af 2023. Dog skal alle have fået tilbuddet senest i 2028.

Den europæiske energikrise med de høje energipriser gør, at myndighederne har speedet op for den grønne omstilling. Ikke mindst i Herlev, hvor målet er en 70 procents reduktion af CO2 i 2030. I den forbindelse har Herlev Kommune i dialog med Vestforbrænding lavet en plan for udfasning af olie- og naturgas. En plan, som arbejder med, at de knap 4.000 borgere, som netop har olie- og naturgasfyr, skal have tilbudt fjernvarme senest i 2028. Det fremgår af det seneste referat fra Miljø-, Klima- og Teknikudvalget i kommunen.

Ifølge planen kan de første olie- og naturgas-kunder dog allerede få tilbud om fjernvarme 18 måneder fra nu, altså i slutningen af 2023, oplyser kommunen, der har delt de 4.000 kunder op i to projekter, hvoraf det første har som mål at kunne tilbyde over halvdelen af de relevante områder fjernvarme senest i 2027 – og altså alle senest året efter. For alle dem, der må vente, arbejdes der på at lave en midlertidig løsning som for eksempel en abonnementsordning på varmepumpe eller lignende, men det er endnu i sin vorden, lyder det.

Mange tusinde kroner at spare

Den kommunale indsats på området sker, fordi kommunen vurderer, at fjernvarme er det bedste og billigste valg. Det skyldes blandt andet, at der er tale om en kollektiv løsning, hvor man i modsætning til individuelle løsninger kan udnytte energien fra for eksempel overskudsvarme langt mere effektivt.

LÆS OGSÅ: Vestforbrænding udvider fjernvarmenettet

Kommunen giver også et overslag over, hvor meget den enkelte husstand vil kunne spare årligt, hvis man for eksempel bor i et 130 kvadratmeter hus. Af eksemplet, som tager udgangspunkt i varmepriser for maj måned i år, fremgår, at mens de nuværende naturgaskunder betaler i omegnen af 25.000 til 28.000 kroner årligt, vil priserne for henholdsvis nye fjernvarme- og varmepumpe-kunder ligge på cirka 15.000 kroner og 19.000 til 23.500 kroner årligt.

415 mio. kr. til Herlev

I midten af juni 2022 vil Herlev Kommune modtage et projektforslag fra Vestforbrænding gældende for over halvdelen af de områder, som tidligst i 2023 og senest i 2027, vil få tilbud om at blive tilsluttet fjernvarmenettet. Derudover sender Vestforbrænding også masterplanen for den samlede fjernvarmeudbygning i Herlev Kommune, hvor man blandt andet forpligter sig til at udarbejde et nyt projektforslag i 2023 for de resterende områder. Altså dem, der skal have tilbuddet senest i 2028.
Vestforbrænding har afsat 415 millioner kroner til Herlev ud af de godt seks milliarder kroner, man frem mod 2030 vil bruge på at udbygge fjernvarmeforsyningen i sine ejerkommuner.

På næste Miljø-, Klima- og Teknikudvalgsmøde skal man træffe beslutning omkring processen i forhold til at sende projektforslag i høring.

Kæmpe klimagevinst

I Herlev er godt 64 procent af bygningsmassen opvarmet ved naturgas, mens 14 procent er via olie og ligeledes omkring 14 via fjernvarme. Kun tre procent har en varmepumpe, oplyser kommunen.
Får man konverteret til fjernvarme og varmepumper vil man ifølge kommunens beregninger kunne opnå en klimabesparelse på knap 20.000 tons CO2.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!