Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

75 år i cykelklubben: Han måtte slet ikke cykle i klubben i begyndelsen

Knud Lynge har været medlem af KCK Herlev i 75 år, hvor han både har været professionel landevejs- og 6-dagesrytter og siden frivillig i klubben i mange år. Både han og cykelklubben flyttede undervejs til Herlev.

Der findes 10, 25 og 50 års jubilarer. Og så er der de få, som kan markere et 75 års jubilæum.

En af dem er Knud Lynge, som har været medlem af cykelklubben KCK Herlev i 75 år. Han blev meldt ind i klubben som 15-årig i februar 1949 og faktisk havde han ikke den store glæde af medlemsskabet det første års tid.

»Man måtte nemlig først begynde at cykle, når man var 16 år, og det vidste jeg ikke, da jeg meldte mig ind,« fortæller den i dag 90-årige Knud Lynge. Men de følgende 74 år har han haft stor glæde af medlemsskabet.

KCK står for Kjøbenhavns Cykle Klub, og da Knud Lynge meldte sig ind, hed den ikke Herlev til efternavn. Den lå på Jagtvej, og 15-årige Knud boede i Brønshøj, senere hen skulle både cykelklubben og Knud Lynge flytte til Herlev.

Harzen rundt

Da han endelig måtte køre løb for KCK, blev han kastet ud i det, som han beskriver det. Der var ikke noget, som hed træning, men der skulle køres 30 kilometer startende fra volden i Husum og derudaf.

Men det viste sig efterhånden, at knægten havde talent, og han begyndte at vinde cykelløb, sætte rekorder og rykke op i rækkerne.

»Jeg kom ret hurtigt ind i eliten, og jeg kom med på et hold, som skulle køre Harzen rundt i slutningen af marts, 600 kilometer på 6 dage, så kom jeg i form,« fortæller han.

Han gjorde så meget opmærksom på sig selv, at han nogle år kørte som professionel. Han nåede både at køre som landevejsrytter, blandt andet var han med i løb i Midt- og Sydeuropa, og 15 6-dagsløb. Han kørte blandt andet i Forum, og i New York og Dortmund, men den største triumf indendørs opnåede han med 6-dagessejren i Aarhus i 1959 sammen med italieneren Ferdinando Teruzzi.

Den profesionelle karriere stoppede i begyndelsen af 1960’erne, da 6-dagsløbene stoppede i Forum, længe inden de blev taget op igen i 1970’erne.

Hver mandag er jeg i klubben, og der mødes vi gamle rødder

Hjalp klubben til Herlev

I mellemtiden havde han også stiftet familie, da han blev gift og fik tre børn. Familien flyttede i hus i Skovlunde, ikke langt fra Herlev, og i begyndelsen af tiden efter den professionelle tid drev han en tankstation på Skovlunde Byvej 2, som også kaldes Frederikssundsvej, nærmest på grænsen mellem Skovlunde og Herlev.

Nogle år efter fulgte KCK, som han stadigvæk var medlem af, med og bosatte sig i Herlev, først et kort stykke tid i Herlev-Hallen og siden på Skinderskovvej i 1973, hvor klubben lå de næste 46 år. Der havde inden da været nogle år, hvor Knud Lynge ikke var så meget i klubben, men stadig medlem.

»Jeg blev inviteret med til den årlige rytterfest, og så fik jeg at vide, at jeg skulle betale min kontingent, og det gjorde jeg så to år frem,« fortæller han.

Men han skulle blive særdeles aktiv igen. Allerede i 1970’erne blev han æresmedlem, da han havde taget en stor del af slæbet med at få flyttet klubben fra Nørrebro til Herlev. Derudover blev han også træner for drenge i klubben, blev medlem af bestyrelsen og i en periode næstformand, og han lagde gennem årene mange frivillige timer i klubben. To af hans tre børn, de to drenge, blev også aktive i klubben, og den ene, Jan, er selv i dag æresmedlem.

Efter at drevet benzintank, kørte Knud Lynge med øl for et depot i Ballerup og var siden ansat 25 år på Carlsberg.

 

KCK Herlev, tidligere klubhus på Skinderskovvej i 2018, Knud Lynge nr. to fra venstre
Knud Lynge (nummer to fra venstre) sammen med andre af de gamle gutter i KCK Herlev ved det tidligere klubhus på Skinderskovvej i 2018. Arkivfoto: Henrik Lüthcke

Hver mandag i klubben

Knud Lynges kone og mor til de tre børn er død for mange år siden, og han flyttede fra huset i Skovlunde og har nu boet i Herlev i mere end 20 år. Først i rækkehus på Digestykket – han boede sammen med en kvinde i mange år, men de er nu flyttet fra hinanden – og de sidste tre år i lejlighed på Gåseholmvej.

I en alder af 90 år cykler han ikke længere, men går dog både til motion og svømning. Og så er han stadig medlem af KCK Herlev, som snart markerer hans 75 års jubilæum.

Han ærgrer sig dog over, at KCK Herlev måtte forlade det tidligere klubhus på Skinderskovvej.

»Det var virkelig et godt samlingspunkt og fantastisk udsigt ud over Hareskoven og ideelt til at starte mange cykelture fra,« siger han. Men kommunen konstaterede, at bygningen var så rådden og nedslidt. at det måtte rives ned til stor ærgrelse for medlemmerne. I stedet fik cykelklubben nye lokaler på Tornerosevej i den anden ende af Herlev, og det lever Knud Lynge også med og kommer der fortsat.

»Cykelklubben og cykling har givet mig så meget, blandt andet en masse gode kammerater,« siger han.

»Hver mandag er jeg i klubben, og der mødes vi gamle rødder,« fortæller han med et stort smil om en tradition i klubben, hvor han mødes med andre gamle gamle medlemmer.

KCK Herlev holder 75 års jubilæumsreception for Knud Lynge mandag 4. marts klokken 19-21 i klublokalerne på Tornerosevej 58. 

LÆS OGSÅ: Cykelforretning solgte cykler som aldrig før forrige sommer 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!