Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Årets Herlevit siger næsten aldrig nej

Han har været medlem af Herlev Idrætsforening i 60 år, og så elsker han at ping-ponge med og mod andre.

Sten Nielsen sad på Kreta og drak sort øl, hans yndlings, da mobilen kimede. Det var direktøren for Fonden Herlev Bladet, der ville høre, om Sten kunne hjælpe med noget fredag aften under festugen. Som altid sagde Sten Nielsen ja. Kort efter afslørede direktøren, at det i virkeligheden handlede om, at Sten Nielsen skulle kåres som Årets Herlevit.

»Så tabte jeg kæben og tænkte: ‘Det er vildt, det her’« fortæller han, der i sine 70 år ellers kan bryste sig af nogle bemærkelsesværdige bedrifter.

LÆS OGSÅ: Årets Herlevit 2022

Vi nævner i flæng: 60-års medlemskab af Herlev Bordtennis, 52 år som idrætsleder, formand for Herlev Bordtennis siden 1989 for ikke at glemme udmærkelserne: Æresmedlem i HI og Årets Idrætsleder. Dertil kommer så den nye titel, som er noget af de største, erkender han.

Men hvorfor så egentlig det, spørger journalisten drillende, mens de to sipper kaffe i dagligstuen i rækkehuset, hvor Sten og hustruen har boet i 40 år. På væggene hænger billeder af deres to børn, som også spiller/har spillet bordtennis og børnebørn. En lille pige bærer en Manchester United-trøje, Stens absolutte yndlingsklub, som han med gode venner har besøgt 13 gange. Tilbage til spørgsmålet.

Måtte stoppe som spiller

»Det er jo en anerkendelse af, hvad man har lavet. Jeg har været i bordtennisklubbens bestyrelse, siden jeg var 16 år. Vi har været igennem op- og nedture. Da jeg meldte mig ind som 10-årig, spillede vi i landets førstedivision på Elverhøjens Skole i en gymnastiksal. Dengang fik de bronzemedaljer,« husker han, der lærte at slå med bat af sin skolelærer.

»Det var ‘gammelmandsbordtennis’ (langsomt), sagde vi dengang, men for mig var det stort at komme der som ungt menneske og se på,« fortæller han, der selv kom til at mestre ping-pong-spillet i sådan en grad, at han både spillede på første- og andetholdet.

Lige indtil han i en alder af 46 år måtte trække sig på grund af seneskedehindebetændelse i hånden. En arbejdsskade fra sit mangeårige arbejde på et lokalt trykkeri.

»Det var svært at stoppe. Jeg kom ikke i klubben. Kun når vi havde bestyrelsesmøder, og dem holdt vi privat. Jeg kom kun, når der var klubmesterskaber, juleturneringer og sammenkomster. Jeg holdt mig væk. Jeg var typen, der sluttede på toppen. Jeg ville ikke spille med en skinne. For der var ingen af de rødder, der skulle slå mig bevidst,« griner han og fortsætter:

»Men så lige pludselig kom lysten igen, og nu spiller jeg med en skinne,« forklarer han, der har spillet de sidste syv år.

Vores førstehold er i top tre, og ved sidste DM i veteranklassen fik vi 22 medaljer. Altså vi er jo gode

Han skynder sig at tilføje, at det bratte stop ikke betød, at han trak sig fuldstændig fra klubben. Han var nemlig også formand og er det stadig.

»Så jeg var stadig med til at sidde og trække i trådene,« smiler Årets Herlevit, der lige siden har sat sit præg på klubben og sporten. Noget der blandt andet gør, at Herlev Bordtennis ifølge ham er en af landets største målt på medlemstal og elitespillere.

»Vores førstehold er i top tre, og ved sidste DM i veteranklassen fik vi 22 medaljer. Altså vi er jo gode,« fastslår formanden stolt og påpeger, at de fleste af de ungdomsspillere, der har søgt mod andre klubber, altid er kommet tilbage og har spillet oldboys.

Han tilføjer, at niveauet for alvor har rykket sig inden for de sidste fem års tid. Det skyldes, at klubben fik en god hovedsponsor, som stadig bakker op. Og sådan en skal der til, må han erkende, hvis man vil til tops. Også selvom han altid har sagt, at ingen frivillig skal have så meget som en bøjet femøre for at spille bordtennis i Herlev.

Artiklen fortsætter efter billedet.

70-årige Sten Nielsen har beskæftiget sig med bordtennis i 60 år og været frivillig i forskellige sammenhænge. Nu er han Årets Herlevit. Foto: Kenneth Hougaard.

Kan også sige nej

For det her med frivilligheden vægter højt hos den inkarnerede herlevborger, der flyttede til byen med sine forældre, da han var to år. Når det gælder hans rolle som aktiv i frivillighedens tjeneste, er hans slags formentlig en uddød race blandt fremtidige generationer.

»Frivillige idrætsledere hænger ikke på træerne. I dag siger de unge: ‘Hvad får vi for det?’. Den udvikling har jeg set, og så tror jeg også, at folk ikke vil bruge den tid, det tager længere,« vurderer han, der stadig som 70-årig har svært ved at slippe tøjlerne og sige nej.

»Der er nye tiltag hele tiden. Jeg har også et plus 60-hold, som jeg og kassereren står for. Vi er 20. Jeg har aldrig lavet så meget med bordtennis som efter, jeg blev pensionist. Nu troede jeg lige, at jeg skulle slappe af,« lyder det fra formanden, der direkte adspurgt indrømmer, at der i dag trods alt er ting, han siger nej til.

»Hvis man spørger mig, jeg kan godt li’ at hjælpe folk, men hvis en skal have tømt en kælder, og der skal slæbes, så gider jeg ikke mere. Jeg gider ikke slæbe, det er jeg blevet for gammel til,« siger han uden at blinke.

Det var blandt andet også derfor, at han og vennen siden 10-års-alderen, Johnny Nielsen, der i øvrigt selv blev kåret som Årets Herlevit i 2006, i år proklamerede, at nu var det slut med at arrangere tresserfester i Herlev Hallerne. Et initiativ, de startede op for 32 år siden.

Også andet end bordtennis

Bliver du så aldrig træt af bordtennis?

»Altså det bliver aldrig en vane at spille bordtennis, nogen gange kan jeg godt sige, at jeg hellere vil lave noget andet,« fortæller han, der gennem årene både har dyrket badminton og tennis i Herlev også. Derudover er han også medlem af Toftegårdens Bryggerlaug, hvor de brygger på alt muligt, selvom det mest er de mørke øl, der får munden til at løbe i vand.

»Jo mere den smager af Randers-reb, jo bedre er den,« påpeger Sten Nielsen, der også dyrker fodbold med stor entusiasme fra lænestolen og er fast mand, når Herlev Eagles spiller hjemme. Faktisk har han fulgt Herlevs ishockey-drenge lige siden klubben startede i ‘kostalden’ i Rødovre.

Så der er bestemt også andre interesser, og han er også afklaret med, at formandskasketten snart skal sættes på et nyt hoved.

»Noget skal have en ende på et tidspunkt, så må man godt trække sig på grund af alder. Men nu må vi se, man ved ikke, om der kommer noget nyt,« lyder det fra bordtennis-generalen, der ved hver generalforsamling har tilbudt at give tjansen til en anden, men indtil videre uden interesse.

Derfor fortsætter han ufortrødent og øjensynligt uden at sænke farten. Allerede til april næste år har han et nyt stort projekt under opsejling. En landsdækkende turnering i Herlev Hallen, oplyser han, og sådan er det måske, hvis man er frivillig ind til benet og brænder for det, man laver.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Sten Nielsen, da han fyldte 60 år. Arkivfoto.

 

Årets herlevitter gennem tiden:

1990    Edith Hansen, bloddonorsagen

1991    Else Eilertsen, Røde Kors besøgstjeneste

1992   Gethe Jacobsen, Trivsel, Idræt, Motion (TIM)

1993   Leif Hansen, HI Fodbold

1994   Ib Staal, servicestationsejer

1995    Helge Christensen, leder af Herlev Pigekor

1996    Stig Larsen, fhv. redaktør på Herlev Bladet

1997    Bendt ’Store Ras’ Rasmussen, ældrearbejdet, Hjulmandens Hus

1998    Adam Villaume, Herlev Ungdomsråd

1999    Erik Tvernø, formand for HI, formiddagsfilm, Ældresagen m.v.

2000  Leila Andersson, HI minisport

2001   Torben Juhl, naturvejleder

2002   Kjeld Tannenberg, herreekviperingshandler, Herlev Handelsforening

2003   Flemming Nordenhof, forfatter og instruktør

2004   Bjarne Christiansen, HI Ishockey

2005   Viola Mortensen, OK klubben

2006  Johnny Nielsen, HI, Herlev Festival og Herlev Jazzklub

2007  Bo Mondrup de Fries, B1973

2008  Kai Dige Bach, brændselshandler og iværksætter

2009  Britt Spangsberg, fhv. redaktør på Herlev Bladet

2010  Jette Hoffmeyer, Leder af Herlev/Hjortespring Egnsmuseum

2011   Erik Bjarne Nielsen, Herlev Boligselskab, Kagsgården, Kontaktstedet

2012  Ole Steen Nielsen, HI, Gammelgaards Venner, HI Fitness, Lions Club, Herlev Festuge m.m.

2013  Tom Andersen Kjær, Hospitalspræst ved Herlev Hospital og sognepræst i Herlev Sogn

2014   Bjarne Kaspersen Hansen, Formand for Herlev-Hjortespring Historiske Forening m.m

2015   Stig Wessberg, erhvervsmand der blandt andet har stået for mange byggeprojekter

2016   Jimmy Gørtz, formand for Røde Kors i Herlev

2017   Maj-Britt Mikkelberg, formand for Herlev Svømning

2018   Kjeld Hansen, formand for HI Fodbold og tidligere borgmester

2019   Lars Nybroe, Broen Herlev

2020  Ingen blev kåret på grund af corona

2021  Lisbeth Hallengreen Adler Nielsen fra Ahelp2u.dk Natteravnene, Kildegårdens Venner

2022 Rachid Idrissi, formand Herlev Boxing

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!