Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Børnehave bliver til kulturhus denne sommer: Og du kan være med

Efter mere end 60 år som daginstitution står Enghuset på Sønderlundvej nu tomt og skal formentlig snart rives ned. Men inden da skal der eksperimenteres med kultur, som inddrager beboerne i området.

I mere end 60 år lå der en børneinstitution i Enghuset på Sønderlundvej, men det var endegyldigt slut fra nytår, da børnene flyttede over i nye lokaler i Det Grønne Børnehus få hundrede meter væk ved Herlev Byskole, afd. Eng.

Nu står Enghuset tomt og skal formentlig rives ned i forbindelse med nybyggeri i løbet af de kommende år. Indtil videre står den gamle børneinstitution dog tom, og det mener boligselskabet skal udnyttes til at få noget kultur ind i lokalsamfundet.

»I stedet for at leje til ud til noget midlertidigt, for eksempel et lager, har boligselskabet tænkt, at der skal være noget byliv i en del af Herlev, hvor man i dag ikke kan købe en kop kaffe. Der var også bekymring for, hvad der ville ske med bygninger, som bare stod tomme, ville det mon invitere til hærværk? Så i stedet skal der skabes noget kultur, som de lokale kan involvere sig i,« siger Lars Strand, chefkonsulent i boligorganisationen KAB, som administrerer bygningerne i Herlev for boligforeningen 3Bs lokale afdeling, som har truffet beslutningen.

Det kan være en dag med en DJ, en dag med loppemarked og saftevand, en ølfestival, chilifestival, streetfood og ja, en julefrokost om sommeren

Rum til kunstnere

Det er projektleder Peter Sørensen, som er sat til at styre det midlertidige kulturhus, som formentlig åbner i slutningen af maj og skal være i gang i hvert fald til 1. oktober.

Han har lang erfaring med at skabe kultur- og beboerprojekter, blandt meget andet julemarked på Bornholm, open air biograf i Nordhavn og street food og butiksudvikling i Sydhavnen. Nu skal han få bygningerne af en gammel børnehave til at blomstre kulturelt. I første omgang inviteres kunstnere indenfor, som får et rum hver, og så skal der være café, som holder åbent, når det giver mening.

»Jeg har før lavet det med at få noget til at blomstre. Vi giver udvalgte rum til forskellige kunstnere, og det er alt fra keramik til graffitikunst, og der bliver nogle ferniseringer og workshops. Vi holder også lidt weekendåbent og ser, hvad Herlev vil,« siger han og nævner, at der allerede er andre arrangementer på tegnebrættet.

»Det kan være en dag med en DJ, en dag med loppemarked og saftevand, en ølfestival, chilifestival, streetfood og ja, en julefrokost om sommeren,« siger Peter Sørensen og efterfølgende ser han et vissent juletræ på legepladsen. Sidst der var åbent i børnehaven, var i december.

Børneinstitutionen Enghuset bliver til kulturhus. Peter Sørensen og Siv Lindgaard Andersen.
Elementer fra den tidligere børnehave kan bruges kreativt på kulturstedet, fremhæver Peter Sørensen og Siv Lindgaard Andersen. Foto: Thomas Frederiksen

Føle sig hjemme

Peter Sørensen lægger op til, at borgerne i Herlev meget gerne må stå for arrangementer i huset, ja faktisk er det en del af planen, og det gælder både beboerne i boligforeningen på Sønderlundvej, men også andre borgere i kommunen.

»Folk skal føle, at de har hjemme her,« siger han.

Siv Lindgaard Andersen bliver en fast person i Enghuset, hvor hun blandt andet skal styre caféen. Herlev Bladet besøger stedet, mens Peter Sørensen og Siv Lindgaard Andersen er ved at forandre den tidligere børneinstitution til et kulturhus. Og der er lidt af hvert at tage fat på,

»Børnetoiletterne skal laves om, så de passer til voksne,« bemærker Siv, og Peter supplerer:

»Det er også vigtigt, at det er lidt urørt, så folk selv kan sætte deres præg på det, det er et forsøg på at se, hvad man har lyst til. Det er oplagt at prøve ting af over for et publikum her, det er meget lidt, der ikke kan lade sig gøre.«

Med et smil supplerer Siv:

»Men det er vigtigt, at der er nogle kasser også.«

Peter og Siv har arbejdet sammen før, og Peter roser Siv for at få styr på det, når der er mange idéer oppe i luften.

De understreger, at Enghuset skal fungere i samspil med beboerne i nærheden, og at der ikke bliver natteåbent.

LÆS OGSÅ: Fremtidsplaner med grunden hvor Enghuset ligger

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!