Borgmester: Plejehjem bliver til noget uanset hvad
Thomas Gyldal Petersen (S) ser forhåbningsfuldt på, om regeringens ældreudspil giver Herlev Kommune mulighed for at prøve en ny model for plejehjem, hvor pensionskasse skal opføre bygningen, og kommunen leje sig ind. Men skulle det ikke være tilfældet, skal plejehjemmet bygges alligevel, fastslår han.
Når Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) læser regeringens ældreudspil, ser han en imødekommelse over for Herlevs plan om at lade PensionDanmark opføre et plejehjem og lade kommunen rykke ind i det. En model lovgivningen ikke giver mulighed for i dag.
»..ligesom det kan være relevant med ansvar for plejehjemmets bygningsdrift,« læser han højt fra udspillet fra afsnittet ‘En ny type plejehjem’.
»Jeg ser en åbning der. Jeg har også talt med folk om, at der ligger en åbning i det,« siger han håbefuldt. Nu venter forhandlinger i Folketinget de kommende måneder, og Thomas Gyldal Petersen venter spændt på det endelige forlig og de lovændringer, som kommer ud af det.
»Den fortolkning skal hugges ud i granit, før vi kan gå i gang med den.«
PensionDanmark har som meget, meget stor bygherre nogle erfaringer og indsigter og muligheder i at realisere byggeri i høj kvalitet
Tre modeller
Han slår dog fast, at plejehjemmet Hammergården på det grønne stykke mellem Persillehaven og Krogestykket bliver til noget uanset hvad, og kommunalbestyrelsen har i december vedtaget at sælge grunden til PensionDanmark. Skulle det ske, at Folketinget ikke giver lov til, at en kommune kan drive plejehjem i et byggeri ejet af et pensionsselskab, bliver der tale om at benytte en af de to muligheder, som loven giver mulighed for i dag:
At PensionDanmark lader en privat aktør drive et friplejehjem, eller at et alment boligselskab overtager en del af byggeriet.
»Så kan vi drive kommunalt plejehjem inden for den ramme, vi kender det i dag. Herlevs ældre kan være trygge ved, at det plejehjem som er tegnet, bliver bygget, på det sted, vi har planlagt det. Vi skal sikre tidssvarende og ordentlige rammer for vores ældre. Punktum,« siger han.
Dette gav kommunalbestyrelsen sin opbakning til i december.
Hvorfor er det en så god idé at lade en pensionskasse opføre et plejehjem?
»I dag har vi som kommune en mulighed omkring plejehjem: at søge samarbejde med den almene boligsektor. Der har vi på mange måder været tilfredse med, og det ligger der fortsat gode muligheder i fortsat at kunne lave gode samarbejder. De almene boliger underlagt nogle rammebeløb og lovgivning. PensionDanmark har som meget, meget stor bygherre nogle erfaringer og indsigter og muligheder i at realisere byggeri i høj kvalitet til en omkostning, der ikke er højere end i den almene boligsektor, samtidig med de har et stærkt perspektiv for kvartersudvikling,» siger han og tilføjer:
»De sagde med det samme, vi vil gerne bygge et plejecenter, men vi vil gerne gøre noget mere, og på den måde har de givet nogle perspektiver, vi ikke har fået i dialog med andre parter,« siger han og understreger, at Hammergården skal være et løft af hele kvarteret i det nordlige Herlev.
Kommuner stramt styret
Udover 192 plejehjempladser, som skal erstatte pladserne på Herlevgård og Lille Birkholm, skal der ogå være 32 midlertidige boliger til kommunens ældre. Desuden vil der blive opført næsten 10.000 kvadratmeter livsstilsboliger, som fordeles på godt 100 lejligheder målrettet både familier og bofællesskaber for personer over 50, samt et mindre butiksområde.
Thomas Gyldal Petersen ser gerne, at både børn, unge og familier også kan benytte området, at for eksempel køkkenet, der er tilknyttet af plejecentret, kan bruges af flere grupper. Samarbejdet med en pensionskasse ser han også som en nødvendighed for en kommune anno 2024, og det kan være på mange områder.
»Da jeg blev valgt til kommunalbestyrelsen i 1997, havde man i kommunerne en fri ret til skatteudskrivning, man havde fri ret til at fastsætte sine budgetter, det første blev begrænset af skattestop, det andet af budgetlov og nu er der lofter, hvad vi må bruge på drift og anlæg. Vi er enormt stramt styret. Kommunen skal gøre det, den er bedst til, omvendt skal vi søge alliancer til at udføre andre opgaver,« siger han og tilføjer:
»Jeg er ikke overbevist om, at bygningsdrift er den væsentligste kommunale opgave, når vi har meget dygtige bygherrer og ejendomsudviklere, som har en høj ekspertise i lige præcis det og i at sikre en høj vedligeholdelsesstandard og lavt energiforbrug, så lad os da for pokker indgå i sådan nogle samarbejder, for eksempel med PensionDanmark på ældreområdet. Samtidig med det er vigtigt for mig, at kommunen påtager os et meget stort ansvar for det indholdsmæssige i velfærdssamfundets maskinrum,« fastslår han.
Der er lukket for kommentarer