Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Statsminister: Vi lytter efter, hvad de siger i Herlev

Statsminister Mette Frederiksen (S) og ældreminister Mette Kierkegaard (M) gæstede Anny-klubben, der er en klub for ældre i Herlev, til en afslappet nytårskomsammen, hvor de ældre fik mulighed for at tale med de to ministre. Der var ingen nyheder om regeringens ældreudspil, men dog antydninger.

»Er du 88 år, det er da løgn,« lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) til en af kvinderne i Anny-Klubben.

»Sikken en flot kjole du havde på forleden,« lød det fra en af kvinderne til ældreminister Mette Kierkegaard (M). De to ministre gik rundt blandt bordene i fællessalen på Herlevgaard Center, hvor Anny-klubben holdt nytårskomsammen med boblevand og kage.

De to ministre gæstede klubben, som er en frivillig forening for ældre i Herlev med mere end 50 år på bagen. Regeringen er på vej med et ældreudspil, som skulle være afsløret i statsministerens nytårstale. Men det havde de ikke med under armen, da dronning Margrethes snarlige afgang satte en bremser for at afsløre disse planer lige efter nytår.

Statsminister Mette Frederiksen (S), Ældreminister Mette Kierkgaard (M) og borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) besøge Anny-Klubben i Herlev den 4. januar 2024. Foto: Claus Birch.
Ældreminister Mette Kierkgaard (M) lytter ved et bord. Foto: Claus Birch.

 

Vildt fællesskab

Over for Herlev Bladet ville de to ministre ikke afsløre mere om indholdet, udover det overordnet sætter fokus på pleje, omsorg og medbestemmelse.

De ville gerne sige nogle ord om Anny-klubben.

»Det er jo helt vildt, hvad man mærker her. Her er der er nogen, som lægger mærke til, hvis du ikke kommer, om det er så er til stolegymnastik om torsdagen eller til banko, eller hvad det er. Det er det der med, at nogen tænker, hov du mangler og så, er så er der nogen ringer. Det er klart, at pleje og omsorg er velfærdssamfundets opgave, men vores velfærdsinstitutioner kan ikke være alene om at skabe fællesskaber, der har vi behov for sådanne steder som det her,« lød det fra Mette Frederiksen, og Mette Kierkegaard supplerede:

»Det at blive ældre handler også om livskvalitet og livsglæde og at have fællesskaber og gode relationer. Nu snakkede jeg med en her, som er kommet her siden 1991. Hun er også blevet gammel og får noget pleje og hjælp, men det at hun har fællesskaber og kan tage det med ind i sin alderdom, er så vigtigt. Jeg fik også snakket med en, der både kommer her, men også er frivillig på et plejehjem, hun har arbejdet på tidligere.«

Vi har selvfølgelig hørt efter, at det er et ønske at gøre tingene på en anden måde, end vi plejer

Herlevs utraditionelle planer

På det mere tekniske plan har Herlev Kommune planer om at få opført et plejehjem i samarbejde med Pension Danmark. Denne konstruktion med et pensionsselskab kræver en lovændring, og der har gennem længere tid været forhandlinger mellem kommunen og regeringen. Om sådan en model bliver mulig i den kommende ældrereform, ville de to ministre dog ikke afsløre, omend det kunne tyde på en åbning fra statsministeren, som udtalte:

»Vi har i hvert fald lyttet meget til Herlev, det er en kommune, som går op i, at deres ældre skal have det godt og er en god velfærdskommune. Vi har ikke lagt os fuldstændig fast, men vi har selvfølgelig hørt efter, at det er et ønske at gøre tingene på en anden måde, end vi plejer.«

Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) slog over for Herlev Bladet fast, at uanset hvad bliver plejecentret opført, fordi der er brug for det. Kommer der ikke en ændring fra staten, bliver det inden for rammerne af den nuværende lovgivning.

Statsminister Mette Frederiksen (S), Ældreminister Mette Kierkgaard (M) og borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) besøge Anny-Klubben i Herlev den 4. januar 2024. Foto: Claus Birch.
Statsminister Mette Frederiksen (S) mødte sin partifælle, Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S). Foto: Claus Birch.

Oplever nedskæringer

I Anny-Klubben var der glæde over besøget.

»Det var hyggeligt, og Mette Frederiksen spurgte meget interesseret til, hvad der sker i vores ældreklub. Jeg håber, at det frivillige arbejde bliver prioriteret af regeringen,« sagde Lene Storck. Ældrelivet er ikke kun en dans på roser, og Hans Frahm har oplevet nedskæringer, i hans tilfælde når det gælder støtte til at benytte støttestrømper.

»Jeg kan da have en lidt forhåbninger om, at det er slut med sådanne nedskæringer,« siger han, men han skal samtidig se det, før han tror det.

Der var cirka 50 medlemmer til stede i Anny-Klubben ved ministerbesøget, men der havde været i hvert fald dobbelt så mange, hvis der ikke havde været snefald i tiden op til mødet, var der flere, som gættede på. Klubben har omkring 150 medlemmer, men der er plads til endnu flere, gerne nogle flere mænd, da det køn er i undertal, skal vi hilse og sige.

LÆS MERE: Da Herlev Bladet skrev om kommunens utraditionelle planer om et nyt plejecenter i sommer

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!