Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Borgmestre vil samarbejde om solceller på kommunale bygninger

12 kommuner deriblandt Herlev, Region Hovedstaden og HOFOR er gået sammen om nyt stort solcelleprojekt.

12 kommuner, Region Hovedstaden og HOFOR er gået sammen om at undersøge mulighederne for solceller på kommunale bygninger. Det fremgår af en pressemeddelelse.

»Med det her samarbejde vil vi styrke den grønne omstilling i Danmark – og det gør vi ved at tage et lokalt ansvar og gøre vores bygninger mere grønne. Sammen med HOFOR og en række andre kommuner i hovedstadsområdet og Region Hovedstaden går vi helt nye veje. Vi vil undersøge mulighederne for at danne et selskab, som kan sætte solceller op på tagene på vores egne bygninger. HOFOR har erfaringer med solenergi, og med et fælles selskab kan vi udnytte viden på tværs og få stordriftsfordele,« siger Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S).

Vi vil undersøge mulighederne for at danne et selskab, som kan sætte solceller op på tagene på vores egne bygninger

Med udgangspunkt i budgetaftalen for 2022 besluttede kommunalbestyrelsen i efteråret 2022 at frigive fem millioner til energirenovering og etablering af solceller på kommunale bygninger. Her var tanken også, at kommunen skulle etablere sit eget selskab, men siden blev de planer sat på pause. Og nu ser det ud til, at man har fundet ud af, at det er nemmere at gå sammen med andre. Det skyldes, at nye regler gør det nu muligt for kommuner at oprette ét selskab til at håndtere solceller på egne tagarealer og bygninger. Regler og regulering gør det dog stadig svært at få regnskabet til at balancere, fremgår det af pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Fra venstre mod højre: Allan S. Andersen borgmester (A) i Tårnby Kommune, Michael Ziegler borgmester (C) Høje-Taastrup Kommune, Thomas Gyldal Petersen borgmester (A) i Herlev Kommune, Sophie Hæstorp Andersen borgmester (A) i Københavns Kommune, Susanne Juhl formand for HOFORs bestyrelse, Britt Jensen borgmester (A) i Rødovre Kommune, Kent Max Magelund borgmester (A) i Brøndby Kommune, Thomas Rohden næstformand (R) i Region Hovedstaden og Jesper Würtzen borgmester (A) i Ballerup Kommune. Pressefoto.

Herlev som firstmover

Første skridt er at lave nogle pilotprojekter, og her vil Herlev gerne være firstmover, lyder det.

»Vores forvaltning er i gang med en kortlægning af relevante bygninger, der kan lægge tag til et testprojekt. Alle kommuner, der indgår i samarbejdet, er meget optaget af at få mere grønne bygninger. Men vi har oplevet, at reglerne har været bøvlede. Nu ser det ud til, at nye regler kan give muligheder, men der er meget, der skal falde på plads både juridisk og finansielt, inden vi er oppe at køre. Nu undersøger vi, hvad der er muligt, men drivkraften er viljen til at arbejde for mere lokal grøn strøm i vores bygninger,« siger Herlev-borgmesteren.

LÆS OGSÅ: Lancerer energisparetiltag på fem områder

Målet er ifølge pressemeddelelsen, at rammerne for det tværkommunale selskab vil være på plads senere i år, og at HOFOR med pilotprojekterne kan begynde at sætte de første solceller op senest i 2025.

Fakta:

Samarbejdspartnerne er udover Region Hovedstaden og HOFOR Herlev, Ballerup, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Rødovre, Vallensbæk og Tårnby.

Ifølge DTU udgør energiforbruget i bygninger næsten 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug, og bygninger spiller derfor en vigtig rolle i målet om at få mere grøn energi.

Cirka ni ud af ti danskere er positive overfor solceller på industritage, det viser en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse gennemført for DTU i 2022.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!