Camilla fra Herlev krydsede Atlanten på 52 dage: “Næste eventyr behøver ikke været ét, hvor man sover SÅ dårligt”
At ro 5.000 kilometer over Atlanten sammen med sine to makkere Marie Adersballe og Anne-Marie Feilberg opsummerer Camilla Tvernø som 'fantastisk' - men hun kommer aldrig til at gøre det igen.
At krydse Atlanten fra La Gomera til Antigua i en otte meter lang robåd uden en ordentlig seng, uden et brusebad, og hvor man størstedelen af tiden er overladt til sig selv og må klare sig i alt slags vind og vejr lyder nok for de fleste som et fuldkommen vanvittigt projekt.
Men for de tre ro-makkere Camilla Tvernø, Marie Adersballe og Anne-Marie Feilberg er det noget, de har set frem til og ikke mindst trænet op til i over et år.
Og for godt en uge siden krydsede de så langt om længe den mållinje, de satte afsted for at nå den 12. december. De har dermed gennemført løbet ‘Atlantic Campaigns’.
»Det var en helt vild oplevelse. I øjeblikket, hvor vi krydsede mållinjen, mærkede jeg så mange følelser på én gang,« fortæller Camilla Tvernø, der lige nu restituerer og derfor stadig befinder sig på Antigua sammen med sin familie.
Bekymrede for ikke at gennemføre
På 52 dage har de tre roere lagt i alt 5.000 kilometer bag sig. Og undervejs blev de udfordret af både høje bølger, ustadigt vejr og vanvittige reparationer, som ingen tidligere løbsdeltagere har stået overfor. Men de oplevede også utallige stjernehimler, solopgange, legesyge delfiner, og så knyttede de et bånd, de sent kommer til at glemme.
Det allerbedste ved hele turen var uden tvivl det kram, jeg kunne give min familie lige der på havnen
»Vi har brugt enormt meget af vores tid på at lære hinanden at kende, og det er nogle af de mest fantastiske piger, jeg nogensinde har mødt. Jeg er næsten helt overrasket, men vi har på intet tidspunkt været uvenner. Vi har dårligt snerret ad hinanden. Vi har bare bakket hinanden op og på skift båret overskuddet,« forklarer Camilla Tvernø.
LÆS OGSÅ: Forælder til skolebørn er bekymret for undervisningens kvalitet
Det er ellers ikke fordi de tre roere ikke har haft sine udfordringer, som kunne have givet knaster i forholdet.
Camilla fortæller blandt andet, at de mellem jul og nytår var oprigtigt i tvivl, om de kunne gennemføre løbet. Deres såkaldte tiller arm – den ting, der holder roret, gik nemlig i stykker. Det er noget, der aldrig er sket i alle de år, Atlantic Campaigns har eksisteret. Samtidig befandt de sig i noget af et uvejr.
»Vejret var så dårligt, at vi var nødt til at være to på årene hele tiden. Det betød, at man maksimalt kunne holde en times pause ad gangen. Så vi var alle sammen fuldkommen smadrede. Og samtidig skulle vi prøve at lave en reparation, der aldrig er lavet før, og som vi ikke havde nogle reservedele til. Vi var altså nødt til at være relativt kreative,« siger Camilla Tvernø og tilføjer med et grin:
»Racet har nu besluttet, at reservedele til tiller armen altid skal være med, så på den måde har de jo lært noget af vores udfordringer – men det er ikke altid lige sjovt at være de første med noget. Det krævede virkelig nogle tårer ude på vandet.«
Højdepunktet var at blive genforenet med familien
Men på trods af udfordringer undervejs, så var turen over Atlanten stadig alt det, Camilla Tvernø havde håbet på og mere til.
»Vi var virkelig i hænderne på vejret derude. Det vidste vi selvfølgelig godt hjemmefra, at vi ville være, men man ved bare først, hvad det betyder, når man står i det. Og samtidig har vi haft de smukkeste stjernehimler, de klareste månenætter og de vildeste solopgange. Vi blev også besøgt at mange delfinflokke, og det var med til at hæve humøret på båden. Om natten var der fisk på halvanden meter, der fulgte os, og når man sad alene på sådan en nattevagt, så var det simpelthen så hyggeligt,« siger Camilla Tvernø.
Alligevel så fremhæver Camilla Tvernø genforeningen med familien som det absolutte højdepunkt på hele turen.
»Når man roer frem mod Antigua, skal man sigte mod en pynt på øen, og man kan ikke se andet end den, før man drejer til højre ind i havnen,« forklarer Camilla Tvernø, der frem mod mållinjen roede, og derfor sad med ryggen til. Så hun kunne intet se.
Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, men jeg skal ikke det her igen. For mig var det en engangsoplevelse
Men pludselig kunne hendes makker Anne-Marie Feilberg spotte de tre kvinders familier. Og så fik tårerne frit løb.
»Når man kommer over målstregen, bliver man bedt om at tænde nogle nødblus, og der skal tages nogle billeder. Så skal man ro det sidste stykke gennem havnen og interviewes af racet. Og pludselig sagde løbsdirketøren, at nu måtte vi gå hen til vores familier. Det allerbedste ved hele turen var uden tvivl det kram, jeg kunne give min familie lige der på havnen,« siger Camilla Tvernø.
LÆS OGSÅ: Kendt slikbutik bryder fødevareregler – igen
Men efter at have givet sin familie et velfortjent kram, så Camilla Tvernø frem til et langt brusebad.
»Vi havde virkelig vildt vejr derude, så vi hoppede kun i havet, når vi skule ned for at rense båden. Men mens man er derude, tænker man ikke så meget over, at man ikke har været i bad i flere uger – man bliver lidt ligeglad med det. Men derfor var det stadig rigtig dejligt at komme hjem til en bruser,« siger Camilla Tvernø.
Kunne du finde på at gøre noget lignende igen?
»Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, men jeg skal ikke det her igen. For mig var det en engangsoplevelse. Så er der heldigvis mange andre eventyr, som ikke er lige så tidskrævende, og som man kan drage på sammen med sin familie,« siger Camilla Tvernø og afslutter:
»Og så behøver næste eventyr heller ikke at være ét, hvor man sover SÅ dårligt,« griner hun.
Der er lukket for kommentarer