Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Centerchef forklarer høje smittetal i Herlev

Smitteudbrud på Lindehøjskolen og sporadisk smitte på dagtilbud, andre skoler og lidt på plejecentre kan forklare en del af Herlevs høje corona-smittetal, oplyser kommunen, der samtidig roser, at mange lader sig teste og vaccinere.

I de sidste par uger har Herlev Kommune ligget i top tre på SSI’s liste over antal corona-smittede pr. 100.000 indbyggere de seneste syv dage. Især de 6-11-årige, 20-39-årige 0g 40-64-årige boner ud på listen. Dog onsdag med et fald fra 89 til 67 bekræftede smittede siden i går blandt de yngste.

Men hvorfor ligger Herlev i top?

»Der har været et stort smitteudbrud på Lindehøjskolen, hvor 0. til 5. klasse blev sendt hjem. Her blev en del børn smittet i indskolingen og på mellemtrin. Derudover har vi også et dagtilbud, hvor der har været noget smitte, og ellers har smitten været spredt rundt omkring i kommunen. Lidt på skoler og dagtilbud, men uden at der har været  tale om egentlige smitteudbrud,« fortæller Hannah Wilson, der er chef for Center for Børn, Unge og Familier i Herlev Kommune.

3. stik hjælper

Ifølge hende har smitten de sidste uger udviklet sig fra børnene og videre til deres forældre, hvor smittetallet nu begynder at stige. Onsdag lå de 40-64-årige på 57 smittede, mens de 40-64-årige lå på 100.

Hannah Wilson tilføjer, at der også har været sporadisk smitte på nogle af plejecentrene og i hjemmeplejen, men ikke deciderede udbrud. Af smittelisten ses, at der onsdag var 16 smittede de seneste syv dage blandt de 65- til 79-årige og to over 80 år. Men selvom de ældre er mere svage end andre, har centerchefen gode nyheder i den forbindelse.

»Det generelle billede er, at de ældre ikke bliver særligt syge på grund af ‘booster-stikket’, altså det tredje stik, så det er vores indtryk, at det tredje stik virker rigtig godt. Det beskytter godt, og derfor har alle plejehjemsbeboere og sårbare beboere på botilbud, der har ønsket det, også fået det,« oplyser hun.

Ifølge SSI er 71,7 procent af herlevborgerne færdigvaccinerede, har fået begge stik.

Hvad gør Herlev Kommune for at modvirke smitten og forebygge?

»Lige nu følger vi sundhedsmyndighedernes anbefalinger benhårdt. Alt det vi kan iværksætte, gør vi, og det er primært lokale tiltag på skoler og dagtilbud. Vi deler op på tværs af klasser og stuer, og vi lufter ud, har ekstra rengøring, fokus på håndhygiejne og i det hele taget meget af det, vi har gjort i lang tid, og så opfordrer vi til test, og har vaccinetilbud i dag onsdag og på fredag,« fortæller hun og tilføjer,  at i dag er der pop-up-vaccinationer på Sønderlundvej i et beboerlokale og på fredag på Herlev Gamle Skole – begge steder er alle tider i øvrigt booket.

»Vi har forsøgt at gøre det nemt for borgerne at få første stik, da de ikke behøver at bestille tid, men tilbuddet er også rettet til borgere, der ønsker andet stik og dem, der er blevet inviteret til det tredje stik. De skal bare bestille tid« forklarer centerchefen.

Udover vaccinationsstederne er der også kviktests på rådhuset og PRC-tests – fra i morgen torsdag klokken 15 ved Herlev Hallen, hvor kapaciteten øges, og hvor alle tider i øvrigt også er booket. Så herlevborgerne er flittige til både at blive vaccinerede og testet, vurderer Hannah Wilson, der fra kommunens side fastslår, at man gør alt, hvad man kan.

Særligt samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed

»Vi følger smitten tæt og har indgået en aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at deltage i smitteopsporingen, så fra kommunens side lægger vi også kræfter i at vejlede de borgere, der er smittede, om hvordan de skal forholde sig og hjælper med at sikre, at de ikke også bringer smitten videre,« fortæller Hannah Wilson, der understreger, at det er en særlig aftale, som Herlev har lavet med styrelsen, og som foreløbig løber til 3. december.

Den går ud på, at kommunen hjælper styrelsen med både at ringe til smittede og opsøge dem, hvis de ikke tager telefonen, for at opspore og inddæmme smitten og hjælpe de smittede.

Hannah Wilson oplyser også, at der indført krav om coronapas ved besøg på plejecentre og botilbud, og der tilbydes systematiske tests af medarbejdere på hele sundheds- og voksenområdet, ligesom der også tilbydes test til børn og medarbejdere på skolerne. Og apropos skoler vendte 0.til 5. klasse tilbage til Lindehøjskolen mandag denne uge.

På landsplan nåede smitten onsdag op på 4.426 bekræftede smittetilfælde, i Herlev 299, og den stigende tendens fik onsdag eftermiddag regeringen til på et pressemøde at varsle nye kommende restriktioner som fx mund i den kollektive trafik og detailhandlen.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!