Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Kommunaldirektør forklarer: Derfor mistede DF sit mandat

Jesper Zwisler, kommunaldirektør i Herlev Kommune, forklarer, at kommunen har svaret DF Herlev på partiets klage over, at man pludselig mistede sit mandat efter tirsdagens kommunalvalg. Det er ikke unormalt, at stemmer flytter sig efter fintællingen, oplyser han, der godt kan forstå DF's skuffelse.

Det er meget normalt ved for eksempel et kommunalvalg, at stemmer rykker sig fra grovtællingen på valgaftenen til fintællingen dagen efter. Det oplyser kommunaldirektør Jesper Zwisler, og det er også forklaringen på, at DF Herlevs kandidat Mette Qwinten gik fra at have vundet et mandat i kommunalbestyrelsen til dagen efter at miste det igen til de radikale.

»Hver eneste gang, når man går fra grovtælling til fintælling, så er der altid bevægelser i stemmerne. Det er helt normalt. Det unikke i den her situation er, at følsomheden i de to valgforbund, som de to partier tilhørte, viste sig at være så snæver, det plejer man ikke at se,« forklarer han.

For DF Herlev var der tale om 34 stemmer, som man fra den ene dag til den anden mistede. Hvordan det er gået til, ved man ikke, men kommunaldirektøren har en mulig forklaring på, hvad der kan være sket set i lyset af, at Kristendemokraterne efter fintællingen pludselig fik 23 stemmer mere. Først gør man ‘kassen op’ og afklarer, om antal afgivne stemmer svarer overens med antal udleverede. Og så begynder man at grovsortere og lægge stemmerne i bunker. Derefter tælles der op, og stemmerne fordeles i bunker af 25.

Fra KD til DF

»DF og Kristendemokraterne står ved siden af hinanden på stemmesedlen, og hvis de ligger ved siden af hinanden på bordet, så kan der være sket det, at man har lagt en bunke med Kristendemokraternes stemmer på DF’s bord,« vurderer han.

Ifølge kommunaldirektøren skal fintællingen ses som en omtælling af grovtællingen, men begge skal altid gå i nul – det vil sige kassen skal stemme i forhold til antal afgivne stemmer. Men derfor kan stemmerne på de enkelte partier og kandidater godt flytte sig, og i Herlev var der i alt knap 100 stemmer brutto, der gik fra eller til partierne efter fintællingen. Og det er helt normalt, når man tager i betragtning, at der er over 14.000 afgivne stemmer i alt, lyder det.

Tallene er rigtige

Inden for hver tælling, grov eller fin, kan man ifølge reglerne tælle om lige så mange gange, man vil, og i Herlev er det sådan, at hvis der efter endt tælling er mere end tre stemmer, som er forsvundet, så laver man en omtælling.

Det er først, når valgbestyrelsen, som består af valgte kommunalpolitikere, har godkendt resultatet, at tællingerne stopper. Med mindre der bliver klaget. Så skal kommunalbestyrelsen på et ekstraordinært møde tage stilling til en eventuel omtælling. Valgbestyrelsen kan også selv begære omtælling, men i begge tilfælde skal der meget til, understreger kommunaldirektøren.

LÆS OGSÅ: DF kræver omtælling

»Man kan ikke sige, at ‘vi synes tallet var forkert, og derfor vil vi have en omtælling’. Man skal have en begrundelse, der går ud over tallene. Det er nemlig et spørgsmål om ren matematik. Så skal det være, fordi man siger, at der er noget i selve valghandlingen, en konkret hændelse i forbindelse med omtællingen, som gør, at man vil have en omtælling,« forklarer Jesper Zwisler.

Han bemærker, at en episode ved sidste valg i 2017 kan virke meget lig denne, men det er den ikke, lyder det.

»Sidste gang var det 100 stemmer, der var i ubalance, som manglede, det var meget, og det er sjældent, for man kan altid tælle, hvor mange stemmer, der udleveres, og hvor mange der er optalt. I det her tilfælde er der ikke nogen stemmesedler, der mangler,« understreger han og tilføjer, at de nævnte 100 stemmer blev fundet igen.

Ét valgsted var langsommere

Til gengæld kan han godt forstå, at der netop i forbindelse med optællingen på valgaftenen også blev spekuleret i, hvorfor det kom til at tage længere tid end forventet. Borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) nævnte selv ved sin velkomst til valgcafeen klokken lidt over 20, at hvis alt gik glat, ville der cirka gå halvanden time, før man havde et resultat. Men resultatet kom først cirka 23.15.

»Effektiviteten og hastigheden på et af valgstederne var lidt langsommere end ved de to andre. Det var ikke fordi, man ikke kunne finde stemmerne, fordi normalt drejer det sig om manglende stemmer, men det handlede simpelthen om, at man på et af valgstederne var for langsom. Så på et tidspunkt tog vi faktisk ud for at hjælpe med at tælle,« fortæller kommunaldirektøren, der nu skal i gang med at evaluere.

»Vi evaluerer i forhold til, hvorfor vi kom i den her situation, og hvad skal der til for at holde tempoet oppe. Der er ingen tvivl om, at det kunne være håndteret på en anden og mere effektiv måde,« siger han.

DF drøfter

DF Herlev oplyser, at man har modtaget kommunens svar torsdag og er ved at drøfte, hvad der skal ske.

»Det er stadig 34 stemmer, det er ret mange, som fra grovsorteringen til fintællingen pludselig går fra os, men vi har modtaget svaret og har ikke opgivet endnu. Så vi er i gang med at finde ud af hvad nu,« siger Mette Qwinten, der tilføjer, at hun har fundet sig til rette med, at hun nok ikke får mandatet tilbage, DF’s klage handler mere om at sikre, at de demokratiske spilleregler overholdes, lyder det.

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!