Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

DF kræver omtælling efter mistet mandat

DF's Mette Qwinten har bedt kommunen om en redegørelse for, hvordan partiet efter onsdagens fintælling pludselig kan miste 34 stemmer og dermed sit mandat i kommunalbestyrelsen. Venstre, der nu har fået flere stemmer end DF, undrer sig også.

Opdateret fredag klokken 9.12 – Herlev Kommune ønsker alligevel ikke at svare på Herlev Bladets spørgsmål 

Efter onsdagens fintælling kan DF alligevel ikke se frem til en plads i kommunalbestyrelsen, og det har spidskandidaten Mette Qwinten til at klage til Herlev Kommune.

»Vi vil gerne have en forklaring og en redegørelse på det. Det er 34 stemmer, der er rykket fra et valgforbund til et andet, det er ikke så få i forhold til vores samlede stemmer, så derfor reagerer jeg på det. Også for demokratiets skyld, når det er så få stemmer, der er afgørende, så synes jeg klart, der skal laves en omtælling,« siger hun, der også er formand for DF i Herlev.

DF fik på valgnatten 446 stemmer, men efter fintællingen onsdag 412. Det betød, at DF’s mandat gik fra det blå valgforbund til det røde og til Deniz Kücükavci fra Det Radikale Venstre, som i øvrigt beholdt sine 536 stemmer.

Skuffet og ærgerlig

Det var ellers en lykkelig Mette Qwinten, DF’s spidskandidat, der umiddelbart efter valgresultatet tirsdag aften fik at vide, at hun var kommet ind, men allerede næste eftermiddag blev hun ringet op af valgsekretariatet med beskeden om, at hun alligevel ikke var kommet ind.

»Jeg er super skuffet og ærgerlig, men mest af alt, fordi vi ikke kan få en ordentlig forklaring på, hvad der er sket. Vi vil gerne forstå, hvad der er sket og har efterspurgt en redegørelse fra valgsekretariatet, og hvis tallene denne gang taler sandt, og vi har mistet vores mandat, så er det sådan, det er,« siger Mette Qwinten, der  i forbindelse med opringningen fra kommunen spurgte, om det var muligt med en omtælling, men det blev ifølge hende afvist.

Har accepteret

Efter fintællingen er Venstre med sine 422 stemmer pludselig blevet større i det blå valgforbund end DF, men ikke store nok til at tage mandatet fra de radikale. Det ville kræve 37 stemmer mere ifølge Herlev Bladets udregning. Derfor har Venstres spidskandidat Gert Biilmann accepteret resultatet.

LÆS OGSÅ: Ændringer i stemmetal

»Jeg har indstillet mig på, at det her er, som det skal være, men der skal også være ret og rimelighed over for DF,« siger han, der var tilforordnet ved valget og har prøvet det mange gange.

Derfor er det for ham at se også normalt, at stemmerne rykker sig ved fintælling, men han har aldrig oplevet, at der var et mandat på spil.

Mette Qwinten og DF har endnu ikke fået svar fra kommunen.

Reglerne:

Herlev Bladet har forespurgt Indenrigs- og Boligministeriet om reglerne for op- og omtælling. I den forbindelse er vi blevet henvist til den vejledning, som kommunerne har fået.

Heri fremgår, at Enhver vælger i kommunen henholdsvis regionen kan klage over valget. Valgklager skal indgives skriftligt til den siddende kommunalbestyrelse henholdsvis det siddende regionsråd senest tirsdag den 23. november 2021 (ugedagen efter valgdagen). Klager afgøres på et møde, der afholdes snarest efter klagefristens udløb.

Derudover kan man senest 14 dage efter afgørelsen også klage over den til ministeren.

Hvad skal der til for at få en omtælling?

Af vejledningen side 170 fremgår, at der skal være tale om ‘en begrundet mistanke om ikke ubetydelige fejl i forbindelse med stemmeoptællingen’, der gør, at valgresultatet kan være forkert.

I så fald behøver man ikke klage til kommunalbestyrelsen, men så har valgbestyrelsen, der står for at håndtere og godkende valgresultatet, pligt til at lave en ny fintælling. Også selvom valgresultatet er underskrevet og godkendt. Dog, nævnes det, skal der være tale om grovere fejl.

Den fornyede fintælling kan afhængig af fejlens karakter enten omfatte alle stemmesedler eller bestemte grupper af stemmesedler.

 

Herlev Bladet følger op på sagen med svar fra kommunen.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!