Er du nysgerrig? Nu kan du se, hvor meget fravær politikerne i Herlev har
Sidste år besluttede Herlevs Kommunalbestyrelse at offentliggøre politikernes fravær til udvalgs- og kommunalbestyrelsesmøder.
For godt et år siden blev medlemmerne i kommunalbestyrelsen i Herlev enige om at give offentligheden indblik i, hvor ofte politikerne melder afbud til henholdsvis udvalgs- og kommunalbestyrelsesmøder.
Aftalen lød, at listen over politikernes fravær skulle offentliggøres en gang om året, for at »synliggøre, at kommunalbestyrelsen tager deres borgerlige ombud dybt, dybt alvorligt,« som det blev forklaret af Herlevs Borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), efter forslaget blev enstemmigt vedtaget.
Og nu er der så gået et år, siden det blev vedtaget, og listen er blevet offentliggjort. Og man kan sige så meget, at der i hvert fald er forskel på, hvor mange gange politikerne melder afbud. Du kan se hele listen her:
Coronavirus og en allerede planlagt ferie
Øverst på listen over politikere med mest fravær finder vi Gitte Bomholdt fra Socialdemokratiet, der har meldt afbud til et udvalgsmøde syv gange det seneste år.
Der har været nogle gange, hvor mit barn har været i en psykose, og så har jeg naturligvis valgt i de situationer at være mor først,
Da hun er medlem af tre udvalg i alt, giver det en fraværsprocent på 21,2 procent. Til sammenligning giver en fraværsprocent på 10 på gymnasiet en skriftlig advarsel.
Adspurgt hvad de syv afbud de seneste år skyldes forklarer Gitte Bomholdt, at sygdom og en allerede planlagt ferie faldt uheldigt.
»Jeg sidder i tre udvalg, og møderne i alle tre udvalg falder på to dage. Og man kan se, at mit fravær falder i to klumper – tre gange i samme uge i marts, hvor jeg havde planlagt en ferie, før jeg kendte mødekalenderen, og tre gange i oktober, hvor jeg desværre havde fået corona,« fortæller Gitte Bomholdt.
Hun understreger i den forbindelse, at selvom hun topper listen over fravær, så har hun det stadig fint med, at borgerne i Herlev kan se, hvor meget fravær hun har haft.
»For mig er det enormt vigtigt, at når man er blevet valgt af borgerne i Herlev og sidder i et udvalg, så deltager man også. Og derfor synes jeg også, at borgerne har ret til at se, hvad men bruger sit borgerlige ombud til,« siger hun og uddyber:
»Det er bare vigtigt for mig at få muligheden for at italesætte fraværet. For når en liste som denne bare bliver udgivet uden en tilhørende forklaring, så kan man godt risikere at blive hængt ud for at være sløset, selvom man ikke er det.«
Dobbeltmandat og psykisk udfordret barn
Politikeren med næstflest afbud det seneste år er Dorte Vilhelmsen fra Det Konservative Folkeparti med en fraværsprocent på 13,6 procent på udvalgsmøder og 9 procent til kommunalbestyrelsesmøder.
Men selvom listen afslører, at Dorte Vilhelmsen altså er én af de politikere med flest afbud på et år, så fortæller hun til Herlev Bladet, at hun stadig mener, at det er godt, at overblikket er lavet.
»At være politiker er ikke som at have et almindeligt arbejde. Som politiker er man folkevalgt, og det betyder også bare, at man skal være mere åben omkring, hvad man laver. Og jeg synes, at det er mere end fair, at vælgerne får indblik i, hvad man som politiker bruger sit mandat på,« siger Dorte Vilhelmsen.
Og det synspunkt betyder også, at Dorte Vilhelmsen også gerne fortæller åbent om, hvorfor hun syv gange på et år ikke har kunne deltage i udvalgs- og kommunalbestyrelsesmøder.
»En del af forklaringen skyldes, at jeg jo sidder på et dobbeltmandat. Jeg er nemlig både i kommunalbestyrelsen og i Region Hovedstaden, og derfor er der nogle gange møder, der ligger enten samtidig eller lige efter hinanden,« siger Dorte Vilhelmsen og fortsætter:
»Men en anden del af forklaringen er, at jeg er enlig mor til et barn med psykiske udfordringer og autisme. Der har været nogle gange, hvor mit barn har været i en psykose, og så har jeg naturligvis valgt i de situationer at være mor først, og så ikke komme til et givent udvalgsmøde.«
Dorte Vilhelmsen fortæller i den forbindelse, at hele grunden til, at hun er gået ind i politik, er på bagrund af sine egne oplevelser med at være forældre, der skal passe et arbejde samtidig med at skulle tage sig af et barn, der har udfordringer, og som derfor har brug for hjælp fra kommunen. En hjælp, hun selv kæmpede længe for at få, fortæller hun.
Skal ikke bruge listen til noget
I den anden ende af listen finder vi fire politikere, der det seneste år ikke en eneste gang har meldt afbud til hverken udvalgs- eller kommunalbestyrelsesmøder. Det er René John Brohammer Hansen (S), Michele Møller Amundsen (S), Deniz Kücükauci (RV) og Jeanet Launborg (C).
For Michele Møller Amundsen har fuldt fremmøde faktisk været et decideret mål, hun har kæmpet for at nå.
LÆS OGSÅ: Groft hjemmerøveri: Politiet efterlyser denne mand
»Jeg er lidt af et konkurrencemenneske, og derfor prioriterer jeg også at være til alt, jeg kan være til. Der er da nok også et par møder, hvor jeg har været lidt syg, men hvor jeg er kommet alligevel,« siger Michele Møller Amundsen og tilføjer:
»Jeg synes også, at det er fint at give borgerne et indblik i, hvem der kommer, og hvem der ikke kommet. Og der kan selvfølgelig være mange gode forklaringer på, hvorfor man ikke er kommet hver gang, vi er trods alt mennesker alle sammen, og det skal der også være plads til.«
Herlev Kommune oplyser til Herlev Bladet at listen over politikernes fravær ikke udløser nogle yderligere handlinger. Den skal altså med andre ord ikke bruges til noget andet end at give borgerne et indblik i politikernes fravær på et år.
Der er lukket for kommentarer