Folkemøde kastede flere ideer af sig
Mandag havde Røde Kors valgt at lægge et af sine 15 folkemøder i Herlev, og det medførte mange gode inputs til organisationens kamp mod ensomhed og mistrivsel.
På trods af et forsamlingsforbud for flere end 50 borgere gav mandagens folkemøde i Herlev Medborgerhus mange gode ideer og inputs til, hvordan man kan hjælpe ensomme og borgere, der mistrives. Det var ikke mindst fordi, at Røde Kors, aftenens vært, også livestreamede mødet, så endnu flere kunne være en del af den gode sag.
Formålet med folkemødet ‘Brug for hinanden’, som er ét ud af i alt 15 landet over, er nemlig at samle ideer til, hvordan man kan hjælpe de borgere, der er ensomme og mistrives, og som har fået det endnu sværere under corona-krisen. At finde en såkaldt ‘social vaccine’, som Røde Kors skriver.
Udover idéudvikling bød mandagens folkemøde også på forskellige paneldebatter.
Blandt andet en debat med udgangspunkt i lokalområdet, hvor Heidie Graversen, direktør for Børn og Unges Trivsel og stifter af UNIK, Peter Bugge, formand for Herlev Revy og Teater, og Iris Gausbo, næstformand i Boligforeningen 3B, deltog.
Mange ensomme
Før der blev taget hul på endnu en debat sørgede standup-komiker Lasse Rimmer for et uhøjtideligt afbræk med et kort show fra scenekanten.
Derefter tog den tidligere borgmester og bestyrelsesmedlem i Frivilligcenter og Selvhjælp, Kjeld Hansen (S), formand for Ældrerådet, Grethe Klarskov Simonsen, og centerleder for Frivilligcenter og Selvhjælp Herlev, Tina Andersen Messaoudi, hul på den anden debat. Den kredsede om, hvad man kan gøre mod social isolation.
Et problem, som findes over hele landet og ikke er blevet mindre med corona-krisen. Blandt andet har Voxmeter lavet en repræsentativ undersøgelse for Røde Kors, og den viser, at næsten 14 procent af beboerne i Herlev Kommune på nuværende tidspunkt kategoriseres som svært ensomme.
I samme forbindelse blev borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), som også var inviteret med, blandt andet spurgt om, hvad man er lykkedes med i Herlev i forhold til corona-krisen.
Savnet at få klar besked
»Vi er lykkes rigtig godt med at tage mennesker, som er blevet skubbet ud af samfundet blandt andet unge mennesker og ansætte dem i en funktion, hvor de har gjort en forskel som for eksempel hygiejneassistenter,« sagde borgmesteren og påpegede, at man også har gjort meget for at besøge og hjælpe sårbare unge, så de ikke skulle føle sig alene.
Hvad er I ikke lykkes med?
»Vi har været forhindret i at kunne forsamles, og når vi ikke kan forsamles i en by, hvor vi elsker at forsamles, så har vi savnet hinanden. Vi har savnet at kunne kigge hinanden i øjnene og sige: ‘Det var godt, det var skidt’, og jeg er nødt til at sige, at det er også det, som borgmesteren lever af i den her by, at få klar besked, så jeg har også savnet at få klar besked, så det kan være, jeg får det i aften,« lød det fra Thomas Gyldal Petersen (S).
Han nævnte også, at noget af det, der skal til for at bekæmpe ensomhed er at få flere ‘aktiv-til-aktiv’-fællesskaber, hvor folk bliver inviteret indenfor i et nyt netværk, hvor de får mulighed for at spille en rolle. Noget som Herlevs ældreforeninger ifølge ham har god succes med.
Derudover er Herlevs partnerskaber mellem kommune, frivillige foreninger og civilsamfund også gode eksempler på noget, der ifølge borgmesteren virker.
Næste folkemøde er tirsdag i Sønderborg.
Der er lukket for kommentarer