Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Liria FK: Klubben med albanske værdier og dansk mentalitet

Fodboldklubben Liria FK har eksisteret siden 1989. Navnet betyder frihed. Frihed til at være sig selv i en multikulturel forening af forskellige nationaliteter og kulturer samlet om fodbold. Få her en smagsprøve på første del af historen om fodboldklubben med albanske værdier og dansk mentalitet, som du kan læse i denne uges Herlev Bladet.

Nede i ‘hullet’ ved fodboldbanerne på Skinderskovgård er holdet lige mødt ind til ugens første træning. Dagen hedder tirsdag, klokken slår 18.30 og solskinsvejret står onside og på linje med spillerne klædt i rødt og sort. 

LÆS OGSÅ: Månedens Sportsprofil cyklede virtuelt mod resten af verden.

’Hullet’, som det med et fint ord bliver kaldt, danner ramme om græstæppet for fodboldklubben Liria FK, som blev stiftet i 1989 af albanske indvandrere. 

Foto: Henrik Lüthcke.

»Liria betyder frihed,« fortæller karismatiske Mahi Hismani, tidligere sportschef i HI Fodbold og Liria FK-formand siden marts, og beretter videre: 

»Dengang, klubben blev stiftet, var der masser af demonstrationer i Kosovo, hvor der er mange albanere, så man startede ligesom klubben for at vise sine danske naboer, at man elskede frihed, fordi det var der ikke i Jugoslavien dengang.« 

Åben for alle

Mahi Hismani er født i Makedonien og har albanske rødder. 

»95 procent af makedonere i Danmark har albanske rødder,« siger han, der kom til Danmark og Herlev i slutningen af 90’erne på grund af kærligheden. 

»Jeg fik så arbejde på en fabrik, hvor BIG ligger i dag. Hurtigt herefter kom jeg i kontakt med det albanske miljø i Herlev, som havde den her fodboldklub Liria. De inviterede mig så til at komme og spille kamp,« husker han. 

LÆS OGSÅ: Voldelig butikstyv på Big er blevet udvist.

»Jeg talte ikke så meget dansk dengang, men igennem Liria mødte jeg nogle danskere. Jeg husker især to brødre, Benny og Flemming, og så var der en målmand – der var en del danskere på holdet allerede dengang, og det var også den klare ambition, da klubben blev stiftet,« konstaterer han, mens han peger spillertruppen ud: 

»Her er der ikke forskel på mennesker. Vi har spillere med ghanesisk oprindelse, sudanesisk, tyrkisk, dansk, pakistansk, marokkansk, græsk og så videre.« 

Albansk næstekærlighed

»Moder Teresa var albaner,« eksemplificerer Mahi Hismani til spørgsmålet om, hvad der kendetegner albanere. 

»Albanere er kendte for at være meget humane mennesker – meget hjælpsomme og gæstfrie,« fortsætter han, der understreger vigtigheden af, at det skal afspejle sig i klubben: 

»Man hører så meget dårligt om udlændinge, men for os handler det om at samle alle under samme tag og vise, at det sagtens kan fungere uden problemer. Vi har også sagt til vores spillere, at hvis der er noget ballade med dem, så er de færdige i Liria.«

Dzevdet ’Dzeko’ Sainoski, Argjent Emini og Mahi Hismani er tre af klubbens bærende kræfter. Henholdsvis træner, kasserer og formand. Foto: Henrik Lüthcke.

LÆS OGSÅ: Her er Herlevs billede til Dronningen.

Læs hele første del af historien om Liria FK i denne uges Herlev Bladet eller ved at klikke på linket lige her.

 

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!