Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

For en enkelt eftermiddag: Saxbo vendte tilbage til bygningen efter 56 år

Der var recpetion for den omfattende bog ‘Saxbo og Nathalie Krebs’ i den karakteristiske runde bygning.

Det er længe siden, der var brændeovne og ler i lokalet, og væggen og gulvet ser på en eller anden måde kommunalt ud, og det er ikke så underligt. Saxbo lukkede helt tilbage i 1968, og siden har Herlev Kommune benyttet den unikke runde bygning til forskellige formål inden for ungdomsområdet, både klub, diskotek, kontorer og skole.

For første gang i 56 år, var det dog Saxbo, som indtog den runde rum igen for enkelt sen eftermiddag den sidste torsdag i januar. Der var dog hverken brændeovne, ler, farver eller plettede forklæder. Her var der reception for den omfattende bog Saxbo og Nathalie Krebs’, der blev udsendt 3. juledag, 27. december.

Og til stede var der flere, som havde været i bygningen, da Saxbo var der.

En af dem var en af bogens forfattere Anders Uhrskov. Saxbos ejer Nathalie Krebs var hans slægtning og gudmor. Fra han var barn, kom han ind i mellem i værkstedet.

»Hun kom meget i mit hjem. Jeg fik sparegrise fra Saxbo som barn, de blev ikke sat til salg,« fortæller han og nævner, at han som ung i 1960’erne også besøgte værkstedet – og Nathalie Krebs.

»Med min daværende kone var jeg til middag hos Nathalie i hendes private afdeling i Saxbo.«

Kærlig og gammeldags

Anders Uhrskov beskriver hende som en person, der både var gammeldags og imødekommende.

»Hun var en værdig person, men også kærlig, åben og venlig, samtidig med hun var gammeldags, hun var også fra en anden tid, og hendes far var general,« fortæller han.

Til stede var også en af de sidste nulevende personer, som har arbejdet på Saxbo, mens det var keramikværksted. Keramiker Lillian Binderup Jensen var lige færdig på Kunsthåndværkerskolen, da hun blev ansat i 1964.

»Jeg kom lige fra skolen som 21-årig og blev modtaget af erfarne, dygtige mennesker, som, som lod mig glide nemt ind og blive en del af en flok. Jeg fik venner, som respekterede mig,« fortæller hun. Lillian Binderup Jensen var ansat to år frem til 1966.

»Jeg er utrolig taknemmelig for det, jeg lærte her. Det er noget, jeg har kunnet bruge lige siden,« siger hun.

Os, der havde været ansat, mødtes hvert år i Nathalis sommerhus lige omkring hendes fødselsdag

Mødtes i sommerhus

Selvom hun kun var ansat i to år, blev Saxbo ved med at spille en rolle for Lillian Binderup Jensen, også socialt.

»Os, der havde været ansat, mødtes hvert år i Nathalies sommerhus lige omkring hendes fødselsdag 5. august,« fortæller hun. Og de ansatte fortsatte med at mødes, også efter Nathalie Krebs død i 1978.

»Vi mødtes typisk både en gang om sommeren tæt på hendes fødselsdag og en gang om vinteren. Men efterhånden faldt flere fra, folk kom jo op i alderen, de fleste var jo meget ældre end mig. Sidste gang var vel omkring 20 år efter Natalies død,« siger Lillian Binderup Jensen, som længe har haft et stort ønske om, at der blev udgivet en bog om Saxbo og Nathalie Krebs, og at der kommer et Saxbo-museum for at hædre hende og virksomhedens betydning i dansk kultur og erhvervsliv.

Det første er nu blevet til virkelighed, mens det andet ikke helt, men dog delvist, formentlig bliver til noget. Herlevs kommunaldirektør Jesper Zwisler redegjorde for tankerne om at flytte Herlevs billedskole over i Saxbo, hvor børn og voksne skal føle inspiration fra den kunstneriske historie blandt andet med udstillede værker fra Saxbo. Hele det kommende boligområde, som skal afløse det nuværende rådhus, skal bygges op om Saxbo.

Dermed kan man sige, at Saxbo for alvor vender tilbage til Saxbo mere end blot en enkelt eftermiddag.

Med kartofler

Forfatterne til værket ‘Saxbo og Nathalie Krebs’ var naturligvis godt repræsenteret til receptionen. Jette Hoffmeyer fra Herlev, som er en stor drivkraft, var dagens vært, og så kan det nævnes, at amerikanske Kevin Henry var kommet hele vejen fra USA for at være i Herlev. Kendskabet til Saxbo er vidt omkring på kloden, fra nabolandet Sverige, hvor Kong Sustav IV Adolf erhvervede sig en stor samling, til blandt andet USA og Japan.

Til receptionen blev der i øvrigt blandt andet serveret kartoffelmadder. Det var der en helt særlig mening med.

»Når det gik lidt svært med økonomien, så lød det fra Nathalie: Gudskelov, vi har køkkenhaven,« fortalte Jette Hoffmeyer, som har researchet sig til denne som så mange andre detaljer. Hun nåede aldrig selv at besøge Saxbo eller møde Nathalie Krebs, da Jette Hoffmeyers store interesse for Saxbo først blev antændt i 1990’erne.

Nathalie Krebs havde god sans for kunst og kunstværk, der som nævnt nåede stor anerkendelse i Danmark og ude i verden. Men økonomi var ikke hendes spidskompetence, og der var ofte problemer med at holde Saxbo oven vande, og i 1968 måtte hun opgive, at virksomheden kørte videre, da hun gik på pension. Udover Nathalie Krebs, som meget beskedent ikke ville kalde sig kunstner, men ‘tekniker, ingeniør og kemiker, som var gået over til keramikken’, men som især havde sin specialitet i at udvikle unikke farver og glasurer, skal en blandt mange kreative navne nævnes som en gennemgående figur på Saxbo, nemlig keramikeren Eva Stæhr-Nielsen, som var der fra 1932 til slutningen i 1968.

Saxbo er fra 1929 og flyttede til Herlev i 1937.

LÆS OGAÅ: Omtale af bogen om den lokale virksomhed med den globale opmærksomhed 

LÆS OGSÅ: Borgmesteren fortæller om kommunens planer med Saxbo

 

Fakta om bogen:

Bogen ’Saxbo og Nathalie Krebs’ giver et indblik i Saxbos historie fra flere vinkler. Den fortæller om arbejdet med keramik og skildrer værkstedets udvikling i Herlev, dets internationale betydning og inspirationskilder. Samtidig udfolder den Nathalie Krebs’ liv som iværksætter, glasurkunstner og foregangskvinde i et mandefag.

De to redaktører er Herlev-borgeren Jette Hoffmeyer, kemiingeniør og forhenværende leder af Herlev-Hjortespring Egnsmuseum og blandt meget andet kurator og medkurator på flere Saxboudstillinger i ind- og udland, og  Anders Uhrskov, som er cand.mag. og forhenværende mangeårig direktør i Danish Institute for Study Abroad. Han er slægtning til og gudbarn af Natalie Krebs.  

Udover de to førnævnte indeholder bogen bidrag af Mirjam Gelfer-Jørgensen, Kevin Henry, Gunnar Jakobsen, Heidi Laura og Elsebeth Welander-Berggren.

Anders Uhrskov og Jette Hoffmeyer (red): Saxbo og Nathalie Krebs. Forlaget Gad. 426 sider. Forlagets pris: 499,95 kr. 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!