Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Lokalt værksted med global opmærksomhed: Kunsten blev formet, mens Herlev tog form

Historien om Saxbo fra Herlev er historien om såvel et lokalt som globalt eventyr. Ny bog skildrer keramikvirksomheden og dens stifter.

 

Da Herlev fyldte 50 år som selvstændig kommune i 1959, var det et kunstværk udført på det lokale keramikværksted Saxbo, som blev sat op i byen i anledning af det skarpe hjørne. Et kunstværk som alle stadig kan se foran rådhuset. 

Kunstneren bag værket, som hedder Monolitten, var Olaf Stæhr-Nielsen, og Saxbos leder Nathalie Krebs holdt tale. 

Netop i 1950’erne blev Herlev kaldt barnevognenes by. Byen voksede i disse år og gik fra at være en lille landsby med kirke og gadekær til en buldrende moderne forstad. 

Denne udvikling havde folkene på Saxbo betragtet, fra de var flyttet til Herlev i den nybyggede karakteristiske runde bygning, de fik opført på hjørnet af Frederikssundsvej og Vindebyvej, i 1937. 

Udsigt til marker

Da virksomheden flyttede ind, var Herlev stadig ude på landet, der var udsigt til marker, og der var ingen huse ved siden af den nye bygning, som skilte sig ud fra det, man ellers kunne se i byen.

»Den var meget anderledes end det andet byggeri, som der var, derfor var folk nysgerrige,« fortæller Jette Hoffmeyer, som er medforfatter og redaktør på en ny bog om  ’Saxbo og Nathalie Krebs’.  

En bog på 426 sider – ja, der er mange historier at fortælle og mange billeder at vise – udsendt af Gads Forlag. 

»For Saxbo var det afgørende, at de fandt en plads tæt på Frederikssundsvej, så var det nemt at komme dertil,« fortæller Jette Hoffmeyer, som er tidligere museumsleder af Herlev-Hjortespring Egnsmuseum og har beskæftiget sig indgående med Saxbo i mere end 25 år.  

LÆS OGSÅ: Kommunen har planer om, at kunsten skal vende tilbage til Saxbo-bygningen 

Global opmærksomhed 

Blandt meget andet har hun været kurator for to udstillinger om Saxbo, og så har hun indkøbt mere end 200 af Saxbos værker, for såvel Herlev Bladet Fonden og  Herlev Hjortespring Historiske Forening. 

Hun kan bevidne, at interessen for Saxbo går langt ud over Herlevs bygrænser, ja langt uden for Danmarks landegrænser. 

Der er folk i blandt andet Holland, USA og Japan, som samler på produkterne, der blev produceret på værkstedet i Herlev. 

To navne står helt centralt i Saxbos historie: grundlæggeren og ejeren Nathalie Krebs og den kreative kraft Eva Stæhr-Nielsen, keramiker med stor international anerkendelse. Derudover var der samarbejde mellem flere store kunstnere og Saxbo. 

Når Jette Hoffmeyer skal sætte ord på, hvad som er helt specielt ved produkterne fra Saxbo, nævner hun det yderste materiale på keramikken.  

»Det er glasuren, som er helt unik. Der er nogle gange blevet brugt 600 forsøg på at ramme en farve helt nøjagtigt,« fortæller hun og nævner, at naturen var en stor inspiration for Natalie Krebs. 

Jette Hoffmeyer kommer med et eksempel på, hvordan nuancen på en grønsag kunne spille en kæmpe rolle.  

»Nathalie ville gerne efterligne farven på en aubergine. Det lykkedes for hende en gang, men hun kunne aldrig ramme den igen gennem mange år, først helt til sidst kom der en lille krukke ud af ovnen, som var helt tilfredsstillende,« fortæller hun.

Det er glasuren, som er helt unik. Der er nogle gange brugt 600 forsøg på at ramme en farve helt nøjagtigt

Sort røg og vasketøj 

Da byen Herlev blev større omkring Saxbo, skabte det også udfordringer. 

»Som byen voksede, opstod der problemer, når de brændte med kul, og folk havde vasketøjet til tørre udenfor,« siger Jette Hoffmeyer, som supplerer med at fortælle, at der var en god dialog mellem Saxbo og naboerne, og man hen ad vejen aftalte, hvornår der blev brændt. Ind i mellem var der dog også nogle, som gik til det lokale politi for at klage, men man fandt ud af tingene i mindelighed.  

»Borgerne kom da også forbi, når de skulle købe ting til barnedåb, fødselsdage og bryllupper,,« siger hun. 

Den jordnære dialog gjorde sig også gældende på virksomheden, hvor der var en familiær stemning blandt de ansatte uanset position, beretter Jette Hoffmeyer. 

Tykke hashtåger

I 1968 måtte Nathalie Krebs dog give op. Indtægter og udgifter harmonerede ikke, og økonomien gjorde, at hun lukkede virksomheden og solgte Saxbo-bygningen til Herlev Kommune. 

I begyndelsen var der ungdomsklub, hvor hashtågerne ifølge beretningerne hang tæt i bygningen, og nogle betegnede nu Saxbo som ’Christianias forpost’. 

Ungdomsklubben blev nedlagt midt i 1970’erne, og siden har Herlev Kommune brugt bygningen til forskellige formål inden for børne- og ungdomsområdet. 

De kommende år planlægger kommunen, samtidig med at rådhuset er flyttet,  at Saxbo-bygningen atter skal spille en rolle i tråd med den oprindelige formål – der tænkes både på udstilling af keramik fra Saxbo og kunstværksted for både børn og voksne. 

»Jeg er meget spændt på, hvad der kommer ud af det. Saxbo er noget, som virkelig viser Herlevs kulturarv,« siger Jette Hoffmeyer. 

 

Fakta om den nye bog

Bogen ’Saxbo og Nathalie Krebs’ giver et indblik i Saxbos historie fra flere vinkler. Den fortæller om arbejdet med keramik og skildrer værkstedets udvikling i Herlev, dets internationale betydning og inspirationskilder. Samtidig udfolder den Nathalie Krebs’ liv som iværksætter, glasurkunstner og foregangskvinde i et mandefag.

De to redaktører er Herlev-borgeren Jette Hoffmeyer, kemiingeniør og forhenværende leder af Herlev-Hjortespring Egnsmuseum og blandt meget andet kurator og medkurator på flere Saxboudstillinger i ind- og udland, og  Anders Uhrskov, som er cand.mag. og forhenværende mangeårig direktør i Danish Institute for Study Abroad. Han er slægtning til og gudbarn af Natalie Krebs.  

Udover de to førnævnte indeholder bogen bidrag af Mirjam Gelfer-Jørgensen, Kevin Henry, Gunnar Jakobsen, Heidi Laura og Elsebeth Welander-Berggren.

Anders Uhrskov og Jette Hoffmeyer (red): Saxbo og Nathalie Krebs. Forlaget Gad. 426 sider. Forlagets pris: 499,95 kr. 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!