Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Formand om millionpulje: “Vi kan ikke bruge pengene bedre, end vi gør”

Herlev Svømning drømmer fortsat om at blive en del af Herlev Kommunes elitesportssatsning. Men indtil videre er de ikke blevet godkendt - og det giver formanden for Kultur- og Fritidsudvalget her en forklaring på.

Siden 2018 har foreninger og klubber i Herlev kunne søge om at blive en del af en helt særlig pulje kaldet elitesportssatsningen.

En pulje, der i alt sin komplekse enkelthed går ud på at uddele penge til klubber, der har en eliteafdeling, og som har initiativer for udsatte grupper i kommunen på den ene eller anden måde.

Lige nu er der tre klubber, der er del af den elitesportssatsning – Herlev Eagles, BMS Herlev Basket og HI Bordtennis. Og siden begyndelsen har Herlev Svømning drømt om også at være en del af satsningen.

»Herlev Svømnings ønske om at blive en del af elitesportssatsningen er ikke noget, der kommer bag på mig, for jeg har altid haft og har fortsat en god dialog med svømmeklubbens formand Jesper (Kallesøe, red.),« fortæller Michelle Møller Amundsen (S), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Herlev.

Men indtil videre er det altså ikke lykkedes for Herlev Svømning at blive en del af flokken – og det er der ifølge kultur- og fritidsudvalgsformanden en god forklaring på.

Jeg synes ikke, at vi kan bruge pengene bedre, end vi gør i dag ud fra de ansøgninger, vi modtager

Løfter ikke kerneopgave

For at få del i puljen kræver det nemlig, at man som forening eller klub kan leve op til tre krav.

Det første krav er, at Herlev Kommune skal kunne opnå en værdi gennem den marketingsværdi, som et elitesportsinitiativ har. Det andet krav er, at elitesportsinitiativet skal have en oplevelsesværdi for herlevborgerne. Det tredje krav er, at elitesportsinitiativet skal være med til at løfte den kommunale kerneopgave – og i særdeleshed for borgere i udsatte positioner.

Og det er særligt det sidste krav, som Herlev Svømning endnu ikke lever op til, forklarer Michele Møller Amundsen.

»Det, vi er blevet præsenteret for indtil videre af Herlev Svømning, er ikke med til at løfte kommunens kerneopgaver. Det er klart, at vi som kommune ville opnå en del branding gennem en aftale med Herlev Svømning, men det ville ikke være med til at løfte nogle kerneopgaver, og det er bare ekstremt vigtigt, for det er det, der gør, at det er lovligt at give midler til dem også« siger hun.

Som et eksempel på et initiativ, der er med til at løfte en af kommunens kerneopgaver nævner Michele Møller Amundsen et forløb, som Herlev Eagles har haft med elever fra Gl. Hjortespringskole og Ungdomsskolen, hvor unge i udsatte positioner blandt andet har deltaget i ishockeytræninger og arrangementer, der samlet vurderes til at have øget de unges motivation og følelse af fællesskab.

LÆS OGSÅ: Dansk Folkeparti forsøger at rejse sig igen

Drømmer om at blive inkluderet

Derfor er det også særligt det sidste af de tre krav, der er med til at gøre elitesportssatsningen lovlig, forklarer formanden. Og derfor er det også et særligt fokuspunkt, når forvaltningen vurderer klubbernes ansøgninger.

Da Herlev Bladet talte med Herlev Svømnings formand Jesper Kallesø, erkendte han da også, at man fra svømmeklubbens side har søgt i puljen ud fra klubbens opfattelse af, hvad en pulje til elitesport bør gå til – nemlig til elitesport. I sammen ombæring fremhæver formanden, at klubben altid gerne vil stå til rådighed for kommunen og forvaltningen i forhold til at hjælpe med at løfte nogle af kommunens kerneopgaver, men at det også kræver, at forvaltningen fortæller, hvad de har brug for.

Elitesportssatsningen er en pulje på i alt 1,4 millioner kroner, som uddeles hvert år. Af de penge går omkring 1,2 millioner til Herlev Eagles, 200.000 går til BMS Herlev Basket og 20.000 kroner går til HI Bordtennis.

Ishockeyklubben Herlev Eagles er den klub i Herlev, der modtager absolut flest penge gennem elitesportssatsningen. Arkivfoto/Henrik Lüthcke.

Og spørger man Herlev Svømnings formand Jesper Kallesøe, så kunne de midler godt fordeles bedre.

»Det er ikke fordi, vi er sure på kommunen. Vi har faktisk et rigtig godt samarbejde med dem. Men vi drømmer om at blive inkluderet i elitesportssatsningen, for vi mener faktisk grundlæggende, at vi burde være en del af den. Og det mener vi primært på baggrund af de flotte præstationer, vores svømmere opnår. Og jeg synes helt personligt, at to medaljer ved et OL burde vægte lige så højt som en ottendeplads i metalligaen (ishockeyligaen i Danmark, red.),« sagde Jesper Kallesøe inden jul til Herlev Bladet.

“Vi kunne ikke bruge pengene bedre”

Spørger man Michele Møller Amundsen, så får man dog i den grad valuta for de penge, man bruger.

»Jeg synes ikke, at vi kan bruge pengene bedre, end vi gør i dag ud fra de ansøgninger, vi modtager. Og så bruger vi dem lovligt, hvilket også er et enormt vigtigt aspekt,« siger hun.

Michele Møller Amundsen fortæller i den forbindelse, at man hvert år evaluerer de indsatser, som pengene fra elitesportssatsningen er gået til.

Erfaringerne og vurderingen af formanden er, at mange af kommunens kerneopgaver er blevet løftet på en måde, som man ellers ikke ville kunne betale sig fra på andre måder. Derfor regner hum også med, at elitesportssatsningen er noget, der kommer til at fortsætte i årene frem.

»Udgangspunktet er, at vi vurderer, om satsningen skal fortsætte fra gang til gang. Men jeg tror ikke, at det er noget, der er kommet bare for at stoppe igen. Der er mange unge mennesker, som har haft det svært, og som har haft enorm gavn af at være en del af de tiltag, der er en del af elitesportssatsningen.«

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!