Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Frustration på Herlev Gym og HF: ‘No go’ at elever optager og deler videoer med lærere uden samtykke

Tillidsrepræsentanten på Herlev Gymnasium og HF oplyser, at eleverne tirsdag blev sendt hjem, fordi lærerne holdt fagligt møde efter en sag, hvor en elev optog og delte en video på TikTok af en lærer, der skældte vedkommende ud.

Elever må ikke optage og dele videoer af deres lærere uden samtykke. Det er budskabet, som lærerne på Herlev Gymnasium og HF gerne vil have ud efter en episode før vinterferien, hvor en elev på 1. HF optog en lærer, der skældte vedkommende ud, fordi læreren følte sig provokeret af eleven. Efterfølgende delte eleven videoen på mediet TikTok, hvor den gik viralt.

»Vi skal blive skarpere på at få fortalt eleverne, at det her er fuldstændig ‘no go’,« fortæller Carl Gunner Fuglsang-Damgaard, der er tillidsrepræsentant for lærerne.

Tirsdag holdt de fagligt møde om sagen, som ifølge ham er principiel, hvorfor alle elever blev sendt hjem efter tredje modul, det vil sige klokken 12.20.

»Det er et fagligt møde, hvor vi bliver nødt til at snakke om den her sag, fordi den er så principiel for den måde, vi underviser på. Hvis du har en frygt for, at eleverne optager dig, så bliver din undervisning automatisk dårlig, så det handler også om at markere over for eleverne, at det er ikke noget, vi vil have,« understreger han.

Ingen regler om forbud

Han er ikke bekendt med lignende sager fra Herlev Gymnasium og HF, men som han siger:

»Det vil komme bag på mig, hvis ikke der blev optaget en gang imellem (…). Der er ingen regler, hvor vi decideret forbyder det, men lærerne har mulighed for at inddrage mobilerne, hvis de ødelægger undervisningsmiljøet, men man kan ikke konfiskere dem,« forklarer Carl Gunner Fuglsang-Damgaard, der uddyber, at i den pågældende sag blev læreren gjort opmærksom på, at vedkommende var gået viralt.

LÆS OGSÅ: Politiet rykkede igen ud til dækafbrænding

Tillidsrepræsentanten påpeger, at lærerne har metodefrihed og derfor selv kan bestemme, hvad de vil gøre, og han er også bekendt med, at nogle lærere inddrager mobilerne en gang imellem for så at give eleverne dem tilbage efter undervisningen.

Men nu har lærergruppen altså samlet sig for at blive enige om et fælles budskab til eleverne.

»Der er en konstruktiv stemning, og nu skal vi finde ud af, hvordan vi undgår det her fremadrettet,« lyder det fra Carl Gunner Fuglsang-Damgaard, der ikke er overrasket over episoden.

Også sager andre steder

»Man har gået og ventet på det. Det er jo en del af de unge menneskers virkelighed og hverdag, og derfor vi skal fortælle dem, at selvom de synes, det er sjovt at gå viralt, så synes vi ikke, det er sjovt,« fastslår han.

Ifølge ham er det ikke en Herlev-ting, men sandsynligvis noget der foregår over hele landet.

»Der var en sag for et års tid siden, hvor en bortvist elev fra Ørestaden havde optaget en lærer for at bevise, at læreren var racist. Det er en anden dimension, end det vi har her sagt uden at bagatellisere det, der er sket her,« nævner han.

Læs Herlev Gymnasiums Studie- og Ordensregler om digital adfærd her

»Vi skal ikke gå viralt, bare fordi vi underviser, og det er stensikkert noget, der foregår andre steder. Jeg tror, der er regler alle steder, men vi kan jo ikke holde styr på det, fordi eleverne vil ofte være mange meter foran os teknologisk, vi kan inddrage deres telefoner og så har de to, så man bliver nødt til at opdrage på dem, du kan ikke forbyde dig ud af det,« vurderer han, der mener, det også handler om digital dannelse.

Herlev Bladet har forsøgt at få en kommentar fra eleverne, men det har ikke været muligt.

Udtalelse fra rektor

Herlev Bladet har fået en skriftlig udtalelse fra rektor Jan Vistisen, som svarer til den mail, han har sendt ud til eleverne om sagen:

’Det er meget alvorligt både, fordi det er et brud på vores interne studie/ordensregler – og fordi det faktisk også er ulovligt i henhold til straffeloven. I det konkrete tilfælde vil der selvfølgelig internt være forskellige sanktioner – indkaldelse af forældre til samtale, midlertidig udelukkelse fra undervisningen eller total bortvisning -, men nok så vigtigt er det for os som skole, at alle elever forstår alvoren i sagen. Alle har et ansvar! Det gælder dem, der stiltiende overværer en episode – dem der uploader – dem der omtaler og dem der deler film eller billeder, som udstiller andre mod deres vilje. (…) De fleste vil nok kunne forstå, at det er afgørende vigtigt både for lærernes og elevernes arbejdsmiljø, at man kan regne med, at man ikke bliver filmet i klasselokalet mod ens vilje. Mange har sikkert hørt om jævnaldrende, der i kådhed har delt billeder på nettet, og efterfølgende har fået en straffesag på halsen. Derfor: Tænk jer om og drøft gerne problemstillingen med jeres lærere og medstuderende her på skolen.’

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!