Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Gyldal om beskyttelsesrum i Herlev: Der er steder at gå hen, hvis det bliver nødvendigt

Borgmesteren fortæller til Herlev Bladet, at det er vigtigt at have for øje, at der er ikke en aktuel, akut og konkret trussel fra Rusland mod Danmark, men hvis det skulle ændre sig, så er der steder at gå hen i Herlev.

Krigen i Ukraine har sat mange tanker og følelser i gang hos danskerne, også i Herlev. Herlev Bladet har blandt andet modtaget et læserbrev, hvor en bekymret herlevborger ønsker en status på antallet af beskyttelsesrum i Herlev. Og i sidste uge rasede en debat i Facebookgruppen ‘Herlev, Min by’ om netop beskyttelsesrum i Herlev.

Læserbrevet og debatten opstod i kølvandet på DR’s dækning af kommunernes beskyttelsesrum, hvor Herlev Kommune ikke svarede på, hvor mange der er plads til.

Overfor Herlev Bladet oplyser både Herlev kommunes forvaltning og borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) dog nu, at der er plads til alle, og at man ikke skal være bekymret for, hvorvidt der er et sikkert sted at gå hen, hvis det på et tidspunkt skulle blive aktuelt i Herlev.

»Det er vores opgave at gøre alle mennesker trygge i Herlev. Man skal ikke være bekymret for, om der er et sted at gå hen, hvis vi på et tidspunkt skulle komme i den situation, at vi har brug for beskyttelsesrum. Det kan man være tryg ved, at der er,« siger  borgmesteren til Herlev Bladet, og fortæller at der selvfølgelig skal være plads til alle følelser, både hos dem der er bekymret for, at krigen breder sig, og dem der ikke tror, at det sker.

»Det er første gang siden 2. verdenskrig, at så voldsomme krigshandlinger er kommet så tæt på Danmark, og det vil skabe mange følelser, og det har jeg stor respekt for. Der er ingen, som kan stille sig til dommer overfor følelser. Folk, der er bekymret, og folk der ikke er bekymret, skal ikke splittes eller gå og kigge skævt til hinanden. Man reagerer forskelligt på krisesituationer og krigssituationer, og det er helt i orden,« siger han.

LÆS OGSÅ: Mand anholdt for drab i Herlev

Ny kortlægning på trapperne

Situationen i Ukraine har fået Beredskabsstyrelsen til at opfordre kommunerne til på ny at kortlægge, hvor mange beskyttelsesrum der er. Og det arbejde er Herlev Kommune i fuld gang med.

»Man har fra beredeskabet vurderet, at det er godt at danne sig et nyt overblik. Ikke fordi der er en konkret trussel nu, men det er godt at danne sig et overblik, og det overblik er vi ved at skabe. Det er ikke så kompliceret, for langt de fleste af de her beskyttelsesrum er jo i offentlige bygninger, som vi (kommunen red.) selv ejer og selv har aktiviteter i. Så vi ved, at de kælderfaciliteter er tilgængelige, og de kan meget nemt rydes, så de kan bruges,« siger Thomas Gyldal Petersen (S) og fortsætter:

»Der også beskyttelsesrum i vores boligsselskaber og andre steder med kælderrum. Dem ved vi også er funktionsdygtige. Og så vil der være nogle ude i private virksomheder og andre i private ejendomme, og dem skal vi selvfølgelig have kontakt til og have dem til at sikre sig, at det kan gøres tilgængelige, hvis der skulle opstå en situation, hvor der skulle være behov for det.«

Borgmesteren slår dog fast, at det er vigtigt at have for øje, at der ikke er en aktuel og akut trussel mod Danmark, men at den opdaterede kortlægning er et udtryk for rettidig omhu.

»Det er bedre at have overblikket, når det ikke er nødvendigt, end ikke at have overblikket, når det er nødendigt,« siger han.

LÆS OGSÅ: Idræt: Coronakrisen har kun kostet få medlemmer 

Der er plads til alle

Den seneste opgørelse, som Herlev Kommune har lavet viser, at der er 237 sikringsrum med i alt plads til cirka 41.000 mennesker. Det oplyser Herlev Kommune til Herlev Bladet gennem et svar på et læserbrev, der er udkommet i den seneste uges avis.

Disse tal er dog af ældre dato, og derfor kan de se lidt anderledes ud nu. Men det er kommunens overbevisning, at der også i dag er plads til alle Herlevs knap 30.000 borgere, også selvom skulle være enkelte sikringsrum, som ikke længere skulle være egnede.

‘Der er plads til alle herlevborgere i kommunens beskyttelsesrum. Den seneste opgørelse viste, at der i Herlev findes 237 rum med i alt ca. 41.000 pladser. Når antallet af pladser skal tages med et lille forbehold, skyldes det, at vi ved gennemgang af rummene kan opdage, at enkelte rum ikke længere er egnede,’ står der i svaret på læserbrevet.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!