Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Henrik arbejder mere end fuld tid, han begejstres af komplekse diagnoser – og så er han Herlev Hospitals ældste medarbejder

Patologen Henrik Kiær beskriver sit arbejde som sin største hobby. Måske er det netop derfor, han som 80-årig ingen planer har om at gå på pension og i stedet kan kalde sig for Herlev Hospitals ældste medarbejder.

For nogle er pension en tilværelse, man arbejder hen mod og ser frem til. Det beskrives som noget, der skal nydes, en frihed og som noget, man har fortjent.

For andre er pension noget, man for enhver pris vil undgå.

Pensionisttilværelsen er ikke noget for mig

Den 80-årige patolog Henrik Kiær passer uden tvivl bedst i beskrivelse nummer to. For selvom han nemt kunne trække sig tilbage og nyde sit otium, så er det slet ikke noget, han er interesseret i. Faktisk arbejder han ti timer om dagen, simpelthen fordi fuld tid ikke er nok for ham.

»Pensionisttilværelsen er ikke noget for mig. Jeg har ikke de massive fritidsinteresser til at fylde den tid ud. Og faktisk er det sådan, at mit fag også er min hobby, så på den måde flyder arbejdstid og fritid sammen,« siger Henrik Kiær.

Henrik har samlet artikler i 52 år – godt 35.000 stk. På kontoret er kun et udsnit tilbage. Foto: Herlev Hospital.

Patologi er som detektivarbejde

Spørger man hans kollega Helle Knudsen, der arbejder som overlæge på Herlev Hospital, så ville Henrik Kiær arbejde hele tiden, hvis han fik muligheden for det.

»Derfor forsøger vi at passe lidt på ham i den henseende. Men det er ikke nemt, fordi Henrik er så optaget af sit arbejde,« siger Helle Knudsen.

Den dag de ikke længere vil høre min mening om problemtilfælde eller spørge mig til råds, så er det på tide at sige stop

Men hvad er det så, der holder patologen i sit arbejde selv efter 53 år i samme felt?

For Henrik Kiær beskriver han det som en begejstring for faget og en evig lyst til at vide mere. For man kan som patolog ikke leve på det, man lærte for 20 år siden, og det er præcis, hvad der holder Henrik Kiær i faget.

»Patologi er utroligt spændende. Det detektivarbejde, der ligger med at stykke alle detaljerne sammen til en diagnose, er fantastisk. Det er udfordrende hver dag, og der er tit noget, jeg bliver nødt til at læse op på. I sidste uge så jeg for eksempel et tilfælde, der kun var beskrevet én gang tidligere i verdenslitteraturen,« siger Henrik Kiær, der ser tilbage på sidste uge som en god én af slagsen på grund af sit fund.

Ny i job som 70-årig

Fær Henrik Kiær kom til Herlev Hospital, arbejdede han som overlæge på Patologisk institut i Svendborg.

LÆS OGSÅ: Påkørte bevidst kolonihavehus

Men i 2012 skulle instituttet i Svendborg fusioneres med instituttet beliggende i Odense. Og det gad Henrik Kiær ikke være med til. På det tidspunkt var Henrik Kiær næsten 70 år, og han kunne derfor nemt have valgt at stoppe karrieren og trække sig tilbage.

»Men det var for tidligt at stoppe helt, synes jeg, så jeg kontaktede en tidligere kollega for at høre, om der eventuelt var mulighed for et vikariat. Allerede dengang var der mangel på patologer, så da den daværende ledende overlæge i stedet foreslog en fast stilling, takkede jeg selvfølgelig ja,« fortæller Henrik Kiær, der dermed startede i en helt ny stilling som 70-årig.

Ti år senere er Henrik Kiær stadig at finde på gangene på Herlev Hospital – og han har ingen planer om at ændre det lige foreløbigt. 27. januar fyldte han 80, og han er den eneste ansatte i kategorien +80 på Herlev Hospital.

»Mit indtryk er, at mine kolleger ikke tænker så meget på det med alderen. Det, der er vigtigt for mig, er, at jeg er fagligt på omgangshøjde. Den dag de ikke længere vil høre min mening om problemtilfælde eller spørge mig til råds, så er det på tide at sige stop,« siger han.

I 2020 kunne Henrik Kiær fejre 50 år som patolog. Dengang lavede kollegerne en æresport til Henrik, der dog ikke går så højt op i sin alder. Foto: Herlev Hospital.


Hvad er en patolog?

Patologi handler i simpel forstand om at stille en diagnose på baggrund af vævs- eller celleprøver.

For at arbejde som patolog kræver det en specialuddannelse, som man kan tage, efter man har uddannet sig til læge.

De væsentligste opgaver for en patolog er at diagnosticere kræftsygdomme, diagnosticere af ikke-kræftsygdomme, foretage screeningsundersøgelser og udføre obduktioner.

Kilde: Herlev Hospital.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!