Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

HK og BIG BIO i hårdknude om arbejdsvilkår – kan ende med strejke

Unge ansatte i BIG BIO Herlev bliver ifølge HK underbetalt og oplever dårlige arbejdsvilkår. Det et er brud på den danske model, siger HK-formand i hovedstaden. Biografdirektør kan ikke genkende beskyldninger.

Siden sensommer sidste år har HK Service Hovedstaden under HK Privat forsøgt at forhandle en overenskomst på plads med BIG BIO Herlev for at give de unge ansatte bedre løn- og arbejdsvilkår på linje med biografkæder som Cinemax og Nordisk Film, som HK også har overenskomst med. Men uden held og forhandlingerne er nu gået så meget i hårdknude, at HK efter to konfliktvarsler senest 27. marts i år er tæt på at varsle en strejke 1. maj, såfremt man på forligsmandsinstitutionen søndag ikke når til enighed.

»Biografens medarbejdere er unge mennesker i begyndelsen af arbejdslivet, som med rette kræver nogle ordnede vilkår, når de går på arbejde. Det har de brug for, men biografens ledelse møder desværre både os og medlemmerne med en direkte respektløshed over for medarbejdernes ønske. Det både undrer og overrasker mig, for det burde være i BIG BIO’s interesse at være en moderne arbejdsplads, som behandler medarbejderne med respekt,« siger formand for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, i en pressemeddelelse.

Han mener, at BIG BIO’s direktør, Henrik Obel, har forbrudt sig med den danske model, som han kalder arbejdsmarkedets grundlov, fordi BIG BIO ikke holder sig til hovedaftalen, som handler om at regulere arbejdsmarkedet via aftaler og ikke via lovgivning.

Sagen kort

Sagen er ifølge HK opstået, fordi nogle af de unge ansatte i BIG BIO Herlev henvendte sig til HK for snart et års tid siden med et ønske om bedre arbejdsvilkår og bedre løn. En tidligere ansat har ifølge HK efterfølgende 11. april i år sendt en klage til Arbejdstilsynet, hvori det beskrives, at ‘medarbejderne oplever et ekstremt presset og ubehageligt psykisk arbejdsmiljø i biografen’. Blandt andet anføres, at personalechefen truer medarbejderne med fyring, at arbejdstidsreglerne for unge ikke overholdes især hviletiden, at anmeldelse af arbejdsskader halter (mange ansatte har brandsår fra popcornmaskinen) samt at de ansatte ikke får løn under sygdom med mindre, de gør opmærksom på det.

Rene Knudsen opfordrer derfor BIG BIO til at komme til forhandlingsbordet, fremgår det af pressemeddelelsen.

efter strejken vil der komme en konflikteskalering. Lige nu er der bare varsel om en almindelig strejke, men det kan jo ændre sig

»Stod det til mig, brugte vi energien på at få et godt samarbejde og en fornuftig overenskomst, frem for at forberede en strejke. Vi håber stadig på en forhandlingsmæssig løsning, for det fortjener de ansatte virkelig. Men med det, som BIG BIO møder os og medlemmerne med, så er vi efterhånden nødt til at sætte hårdt mod hårdt,« siger han og fortsætter:

»HK har flere milliarder til rådighed til det her, og så må vi se, hvor lang tid, der skal gå. Efter strejken vil der komme en konflikteskalering. Lige nu er der bare varsel om en almindelig strejke, men det kan jo ændre sig,« siger han, der ikke lægger skjul på, at formålet er at få presset BIG BIO’s direktør til forhandlingsbordet og til en overenskomst.

Artiklen fortsætter under billedet.

Henrik Obel er direktør for BIG BIO, som startede i Herlev. Arkivfoto: Henrik Lüthcke.

 

Kender ikke til nuværende sager

Herlev Bladet har kontaktet direktør for BIG BIO, Henrik Obel, som oplyser, at han ikke kan genkende de beskyldninger, som HK kommer med.

HK skriver, at man i mere end seks måneder har forsøgt at få BIG BIO i forhandlinger for at få de ansatte omfattet af en overenskomst. I samme periode har HK afsendt to konfliktvarsler mod BIG BIO, som undervejs også har afvist at forhandle, lyder det. Hvorfor vil I ikke have medarbejderne omfattet af en overenskomst?

‘Det er vigtigt at huske på, at man ikke bare er en god arbejdsplads, fordi man har en overenskomst, ligesom man heller ikke bare er en dårlig arbejdsplads, fordi man ikke har en overenskomst. Det handler om at skabe de bedste forhold for sine medarbejdere, og her er vores oplevelse, at det har enorm stor værdi, at vi har muligheden for at gå i dialog med den enkelte medarbejdere og mærke, hvad der betyder noget for dem i hverdagen. Den frihed og fleksibilitet i forhold til at være en god arbejdsplads værdsætter vi højt,’ skriver han i en mail.

Andre biografer har en overenskomst, hvorfor vil I ikke have en?

‘Mig bekendt er det kun de største kæder som Nordisk Film og CinemaxX (nu VUE), der har overenskomst. Og som sagt værdsætter vi den direkte dialog med vores medarbejdere. På den måde føler vi, i en lille virksomhed som vores, at medarbejderen altid kan komme direkte med deres tanker og ønsker, på et hvilket om helst tidspunkt, det synes vi skaber det bedste arbejdsklima.’

Vi har på intet tidspunkt modtaget nogen klager, så dette er helt nyt for os, og derfor har vi heller ikke haft mulighed for at agere.

Medarbejdere betyder meget

Der er også blevet indsendt en klage til Arbejdstilsynet over dårlige arbejdsforhold, presset psykisk arbejdsmiljø og magtmisbrug. Hvad tænker du om de påstande, som de unge ansatte fremfører, at de oplever hos jer? 

‘Vi er kede af, hvis der er nogle af vores medarbejdere, der ikke føler, at vi har været en god nok arbejdsplads. Vores medarbejdere betyder meget for os, og vi sætter en stor ære i at have en god, ærlig og direkte dialog, og dermed skabe den bedste arbejdsplads for vores medarbejdere. Derfor valgte vi også at fastholde alle vores medarbejdere med løn under corona, på trods af at biograferne var lukket ned.’

Hvad gør I fremadrettet?

‘Vi har på intet tidspunkt modtaget nogen klager, så dette er helt nyt for os, og derfor har vi heller ikke haft mulighed for at agere. Det er klart, at enhver klage, der omhandler vores medarbejdere, vil vi til enhver tid tage meget alvorligt. Og selvfølgelig har medarbejderne udpeget en arbejdsmiljørepræsentant, som blandt andet bidrager til et fair & fast vagtplansystem for hele personalegruppen, hvor de selv har mulighed for at tilrettelægge deres hverdag med tid og overskud til skole, fritid og arbejde.’

Hvor står du nu – har du planer om at dukke op søndag?

‘Jeg har pligt til at møde op i forligsmandsinstitutionen, så jeg kommer.’

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!