Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Energifyldte og spørgelystne: Unge indtog hospitalet

For første gang i mange år var Herlev Hospital med i Forskningens Døgn, som var målrettet gymnasielever.

Der er i forvejen mange mennesker på Herlev Hospital, onsdag i denne uge var der endnu flere, da elever fra en lang række gymnasier i Københavns omegn besøgte hospitalet til Forskningens Døgn.

Forskningens Døgn strækker sig over flere dage og består af omkring 700 arrangementer på primært større offentlige institutioner over hele landet og har forskning i centrum. Det er omkring 10 år siden, at Herlev Hospital sidst har været med, men i år har hospitalet valgt det, netop med fokus på at målrette deres arrangementer til gymnasieungdommen.

»I år tænkte vi, at vi gerne ville åbne hospitalet og præsentere alt den forskning, som foregår. Vi målrettede dagen til unge gymnasieelever, som inden længe står og skal vælge uddannelse. Forhåbentlig kan øget kendskab til sundhedsvæsnet pirre deres nysgerrighed, så de vælger en sundhedsuddannelse, så vi håber, at vi får nogle nye kollegaer blandt gymnasieeleverne en gang i fremtiden,« siger vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital, Bodil Ørkild, med henvisning til udfordringerne med mangel på arbejdskraft.

Så de får lyst til at blive sygeplejersker eller læger?  

»Ja, eller præster, hospitalsklovne, farmaceuter, kokke eller biomedicinere. Vi har mange professioner her.«

Også journalister!

»Ja, også journalister.«

Vi har helt klart fået mere viden og fået øjnene op for, at der er andre stillinger end læge og sygeplejerske her,

Energifyldte og spørgelystne

For Bodil Ørkild er det vigtigt, at de unge lærer mere om hospitalet og sundhedsvæsenet i øvrigt, både så nogle kan blive tiltrukket af at arbejde i den verden, men også at der generelt kommer en almen forståelse af, hvad der foregår.

»Det er ikke altid transparent for de unge, hvad der foregår på et hospital. De kender vores åbenlyse kerneopgaver, men et hospital rummer meget mere end opgaver for sekretærer, sygeplejersker, portører og læger. Det er både for at øge rekruttering til hospitalet i fremtiden, men også for i det hele taget at give unge mennesker et nuanceret billede af, hvad der foregår i sundhedsvæsenet, og eleverne ser dele af hospitalet, som de ellers ikke ser,« understreger hun.

»Vi har lavet fortællinger om forskning og forsøgt at gøre noget ukonkret meget konkret og relevant for den unge målgruppe. Vi gør det for at åbne døren og vise, hvad et hospital også kan byde på. Forskning favner bredt, og meget af det vi gør, bunder i forskning og kvalitetsstudier – også rengøringen,« bemærker hun og fortæller begejstret om dialogen med de unge:

»De unge er så kloge, energifyldte og spørgelystne. På sådan en dag mødes vi og skaber relationer i stedet for at tale forbi hinanden.«

Forskningens Døgn på Herlev Hospital
Ledende overlæge Lars Thorbjørn Jensen fortæller. Foto: Thomas Frederiksen

 

Anden måde at lære på

Temaerne for gymnasieelevernes besøg var bygget op om sundhed og biotek.. Der var både foredrag, rundvisninger og workshops.

»Det har været spændende at finde ud af, hvad man laver på et hospital. Det er en anden måde at lære på,« siger Medina Veselji, som går i 1.g på Herlev Gymnasium & HF. Også klassekammeraten Alma Ismaili har fået en hel del ud af det.

»Det har været interessant,« siger hun.

De to piger kan godt forestille sig en fremtid i sundhedsvæsenet, Alma Ismaili måske inden for biomedicin, mens Medina Veselji synes, at farmaceut virker interessant. Og besøget har gjort dem endnu mere interesserede i at gå den vej.

»Vi har helt klart fået mere viden og fået øjnene op for, at der er andre stillinger end læge og sygeplejerske her,« siger sidstnævnte.

Deres biologilærer Henrik Lomstein, som har været med dem på Herlev Hospital, ser en stor værdi i dette besøg.

»De kommer ud og ser, hvordan det de undervises i, er i den virkelige verden. Det er naturvidenskabelighed i praksis,« siger han, som tidligere i sin undervisning har prioriteret besøg på Herlev Hospital, som ikke har været en del af Forskningens Døgn. Henrik Lomstein satte især pris på turene ud på hospitalets afdelinger, hvor eleverne og ham blandt andet var i den radioaktive kælder. Ting man ikke lige ser ved et normalt hospitalsbesøg.

LÆS MERE: Den radioaktive kælder hvor eleverne var nede 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!