Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

OPDATERET: Ingen grund til at genvaccinere alle med det samme

Meget tyder på, at corona-vaccinationerne holder i længere tid end de otte måneder, som Sundhedsstyrelsen foreløbig antager (er nu ændret til et år, red.). Men måske det kan komme på tale at genvaccinere de ældre og mest sårbare, vurderer professor Rune Hartmann.

OPDATERET: Efter at denne artikel blev publiceret oplyste Sundhedsstyrelsen onsdag, at man nu vurderer, at vaccinen i hvert fald holder et år.

Selvom ingen af gode grunde ved det, er der meget, der tyder på, at corona-vaccinernes holdbarhed i hvert fald varer længere end de otte måneder, som Sundhedsstyrelsen foreløbig har meldt ud, at immuniteten mindst holder.

Derfor er der umiddelbart heller ingen grund til at genvaccinere lige med det første, vurderer professor Rune Hartmann, Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.

»Jeg tror, at når vi nærmer os slut august, så har vi undertrykt epidemien, og så vil der være nogle rejserestriktioner, så vi ikke slæber noget ind, men der vil ikke være grund til at lave en genvaccination lige med det samme,« lyder det.

Han tilføjer dog, at der er mange parametre at tage højde for som for eksempel, at der ikke kommer en virus-mutation, som ‘trumfer’ dem, vi kender.

Virkning stopper ikke bare

Når det er sagt:

»Kunne jeg sagtens forestille mig, at nogle af de mest sårbare får en genvaccination. For eksempel når man bliver gammel, bliver ens immunforsvar træt og langsomt, og det er typisk, når vi bliver ældre, at vaccinerne holder i kortere tid,« fortæller Rune Hartmann.

LÆS OGSÅ: De første herlevborgere kan få corona-vaccinen

Han understreger, at ingen vacciner bare stopper med at virke fra den ene dag til den anden.

»Vacciner har et langt henfald. Nogle holder i nogle år, mens andre varer i 10 år og hele livet,« påpeger han og tilføjer, at den årlige influenzavaccination for eksempel ikke holder i længere tid, fordi der typisk er en ny influenza-variation hvert år.

Otte som udgangspunkt

Derfor skal man også tage Sundhedsstyrelsens otte måneders holdbarhed med et gran salt.

»Jeg tror ikke, at man skal tage de otte måneder bogstaveligt. Det er bare, fordi det er det antal måneder, man har erfaringer med. Al sandsynlighed taler for, at vaccinerne holder længere,« lyder det fra professoren, der skyder på, at grænsen på de otte måneder formentlig vil blive udvidet jo tættere, vi kommer på fristen.

Jeg tror ikke, at man skal tage de otte måneder bogstaveligt

Da de første blev færdigvaccineret i midt januar, vil den så ligge i midt september. Ifølge den seneste vaccinationskalender er det omtrent samtidig med, at de 25-39-årige (som er de sidste) er blevet færdigvaccineret.

Et erfaringsgrundlag

Spørger man Rune Hartmann om fremtidsudsigterne for corona-vaccinerne, tror han, at vi skal vaccineres igen på et tidspunkt, trods det at de nuværende formentlig holder i lang tid.

»Men nu skal man først være færdig med første runde af erfaringer med, hvor godt de virker, hvor bredt og i hvor lang tid de holder,« siger han, der adspurgt vil gætte på, at man så vil arbejde på at udvikle en vaccine, der dækker mere bredt – måske en mRNA 2.0 (teknologi, hvor man bliver beskyttet uden at blive udsat for virusset, red.).

»Der er mange ting i spil, som myndighederne kigger på, og ser vi et virus, der kommer uden om det virus, vi har, så skal vi skynde os at genvaccinere, men hvis ikke så kan det vente,« skønner han.

 

Modelfoto.

 

En proces i gang

Herlev Bladet har spurgt sundhedsmyndighederne om, hvorvidt man vil rykke på de otte måneder og hvornår, men har ikke kunnet få noget klart svar. Dog skriver Sundhedsministeriet:

Sundhedsmyndighederne følger grundigt med i, om der kommer ny viden og nye data om vacciners immunitet, effekt, administration, bivirkninger og varighed, der giver grundlag for at fastsætte procedurer for en eventuel genvaccination.

Lidt mere konkret bliver det fra Statens Serum Institut (SSI), som ikke vil afvise, at man udvider grænsen på de otte måneder.

Den viden vi har på nuværende tidspunkt er at immuniteten i hvert fald holder otte måneder Dette kan sagtens vise sig at være længere, og det holder man øje med i takt med, at man kan følge vaccinerede personer op. Det er jo helt nyudviklede vacciner og derfor er dette processen. Der er en proces i  gang for at vurdere nødvendighed af  genvaccination, men der er endnu ikke nogle færdige planer.

SSI tilføjer, at det er en række forskellige forskere, der holder øje med immuniteten på universiteter og i internationale fora.

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!