Kommunal direktør om unge-vold: ”Vi har gjort rigtig meget“
Ifølge Arne Eggert, der blandt andet er direktør for Center for Børn, Unge og Familier i Herlev Kommune, er det kommunens samarbejde med lokalpolitiet, der har ført til flere anholdelser af unge mistænkt for vold mod andre unge.
Lokalpolitiets melding onsdag denne uge om, at man nu har anholdt fem unge mistænkt for overfald mod andre unge, har kastet en kras kritik af sig på Herlev Bladets Facebook. Ikke mindst fordi en SSP-leder og en centerchef i Herlev Kommune i sidste uge i Herlev Bladet blev citeret for at sige, at man ikke mener, der findes en fast gruppe af unge, som går rundt og gør livet surt for andre unge.
‘Kan vi blive enige om at uanset, om vi kalder det bander, grupperinger, vennegrupper, spejderdrenge eller noget helt femte, så er der et eller andet galt? Det glansbillede som kommunen, SSP og politiet tegner er ved at krakelere’, skriver en, mens en anden kommenterer:
‘Det er skræmmende, at man ikke vil indse, der er langt større problem, og en del unge ikke kan færdes ude pga. disse grupper, som på ingen måde vil nogen noget godt.’
Herlev Bladet har spurgt direktør for blandt andet Center for Børn, Unge og Familier i Herlev Kommune, Arne Eggert, om kommunen stadig mener, at man har gjort sit arbejde godt nok?
Problemet findes i høj grad
»Jeg synes, at vi har gjort et godt stykke arbejde. Jeg ser det i høj grad som, at arbejdet i SSP og i alle de kommunale instanser er det, der fører til, at politiet kan skride til handling,« vurderer Arne Eggert og uddyber:
»Enhver sag, som ender med, at der bliver begået kriminalitet, er jo en for mange, men jeg har en klar oplevelse af, at kommunen har gjort rigtig meget for at være tæt på de unge, som det her handler om, og så er det jo bare ulykkeligt, at det alligevel fører til de hændelser, der har været,« fastslår han.
LÆS OGSÅ: Lokalpoliti om unge-overfald
Men hvad mener du om, at I synes, I gør det godt, mens borgerne har en anden virkelighedsopfattelse?
»Alt hvad der er foregået her og den kriminelle aktivitet, der har været, er jo helt uacceptabelt, og det synes kommunen også. Dét, der er vigtigt, er en ekstremt stor tæthed på de unge mennesker, som har begået de kriminelle handlinger, hvor det er eskaleret hurtigt over de sidste par måneder. Jeg er meget enig med de borgere, der skriver (på Facebook, red.), at man kan ikke sige, at problemet ikke findes, for det findes i høj grad. Derfor er kommunen også tæt på de unge mennesker, og derfor samarbejder vi med politiet,« forklarer direktøren.
Der ER en gruppe
I Herlev Bladets historier fra i sidste uge om de unge udtaler en SSP- og en centerchef, at man ikke mener, der eksisterer en fast gruppe af unge, som chikanerer andre unge. Mener man stadig det?
»Vores holdning er jo klart, at vi kan identificere, at der er en gruppe unge. Det drejer sig om syv til otte unge, som vi stadig vil fastholde, at vi ikke ser som en etableret gruppe med en systematik i den måde, de mødes på. Hvor nogle af dem bor i Herlev og andre bor i nabokommunerne omkring. Så det er forkert at sige, at vi ikke kan identificere, at her har vi at gøre med en gruppe unge mennesker, som har en voldelig adfærd, som der nu også er sat ind overfor,« understreger han.
Så det er forkert at sige, at vi ikke kan identificere, at her har vi at gøre med en gruppe unge mennesker, som har en voldelig adfærd
Han tilføjer, at de nævnte unge ikke har været kendt af systemet i årevis, men det er nogen, man er blevet opmærksom på inden for de sidste par måneder, fordi de har haft en adfærd, som har gjort, at SSP og børne- og familieafdelingen i Herlev Kommune har fulgt dem tæt i dialog med politiet.
Faktisk påpeger han, at de anholdelser, sigtelser og domfældelser, der har været, i høj grad skyldes det gode samarbejde mellem kommunen og lokalpolitiet.
Skal tale om det på skolerne
Set i lyset af de nye anholdelser, hvad vil I så gøre ekstra for at komme udfordringerne til livs?
»Der er grund til fortsat at intensivere den meget tætte fokus på de unge, som det handler om og fortsætte den tætte dialog med politiet, som der er rundt om de unge. Og i øvrigt bruge alle de virkermidler, som det er muligt inden for lovgivningen,« siger Arne Eggert.
Så I vil ikke gøre endnu mere, nu hvor der er kommet nye anholdelser?
»Det er klart, at vi kontinuerligt vurderer situationen med politiet i forhold til de virkemidler, vi har. Vi følger de unge tæt og er i løbende dialog med politiet om de unge i de her miljøer,« forklarer han og tilføjer, at han ikke kan blive mere konkret omkring de enkelte indsatser.
Det gør et kæmpe indtryk på mig, for herlevborgerne skulle gerne have en oplevelse af, at vi i kommunen gør alt, hvad vi kan for at skabe tryghed
Dog kan han godt løfte sløret for, hvad kommunen vil gøre for fremadrettet at skabe mere tryghed.
»En ting, som vi gør og også kommer til at intensivere er en dialog på skoler og klubber, og hvor vores unge mennesker befinder sig i forhold til at få skabt nogle muligheder for, at vi kan tale om det her. Så hvis der er nogle bekymringer, så kan vi som kommune understøtte, at de bliver taget op de steder, hvor de unge er. Derudover følger vi, som vi har gjort, siden vi fik kendskab til dem, de unge tæt, og hele tiden i tæt dialog med skolen,« nævner han og understreger, at det vil blive iværksat hurtigst muligt.
Kæmpe indtryk
Hvilke indtryk efterlader det dig med, at der er nogle forældre i Herlev, som ikke tør lade deres unge komme ud af frygt for, at de skulle blive overfaldet af andre unge?
»Det gør et kæmpe indtryk på mig, for herlevborgerne skulle gerne have en oplevelse af, at vi i kommunen gør alt, hvad vi kan for at skabe tryghed for børn og unge og for borgere i det hele taget. Jeg synes, det er beklageligt, at nogle borgere kan have den oplevelse, og samtidig synes jeg, det er vigtigt, at kommunen fortsætter sin indsats rundt omkring de unge mennesker, som har ført til anholdelser,« fastslår han.
Der er lukket for kommentarer