Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Kommunen: Næsten alle centerchef-stillinger står tomme – påfaldende, mener ekspert

Usædvanligt at så mange centerchefer har valgt at forlade Herlev Kommune, vurderer ekspert. Pt. er man i gang med at planlægge en omorganisering, oplyser kommunen.

Næsten alle centrene i Herlev Kommune, det man tidligere kaldte ’forvaltninger’, står uden ledelse fra 1. august.

I 2023 og frem til 1. august har kommunen mistet fem ud af seks centerchefstillinger. Senest centerchef for Dagtilbud og Skole, Camilla Ottsen, der efter 1. august skal være direktør for Dagtilbud, Skole og Beskæftigelse i Gribskov Kommune, oplyser sidstnævnte.

ANDRE HISTORIER: Så mange overvågningskameraer er registreret i Herlev

Kun Center for By, Kultur og Erhverv har stadig en chef på posten. De resterende ledige stillinger gælder Center for Teknik og Miljø, Center for Sundhed og Voksne, Center for Børn, Unge og Familier, Center for Dagtilbud og Skole og Center for Job, Uddannelse og Borgerservice.

Vil ikke genbesætte

Herlev Bladet har bedt Herlev Kommune om en kommentar på de mange ledige stillinger på chefniveau. Avisen har også bedt om svar på, hvornår stillingerne forventes genbesat. 

Herlev Kommunes direktør, Arne Eggert, har sendt følgende skriftlige kommentar:

’Selvom vi er ærgerlige over, at dygtige og vellidte folk har forladt organisationen, så er vi også glade over, at vi har haft så talentfulde centerchefer, der har leveret på et højt fagligt niveau, at de kan lande betydningsfulde job i andre kommuner,’ skriver han.

Det er helt usædvanligt, at så mange vælger at gå, så der må ligge en historie bag historien. (…) Der kan være noget i vejen med samarbejdskulturen

I forhold til genbesættelse af stillingerne, lyder det:

’Lige nu er vi sammen med medarbejdernes organisationer og kommunens øvrige ledere i dialog om at indrette den bedst mulige organisation fremover, der sætter borgere og medarbejdere i centrum, så medarbejderne altid har de bedste rammer for at folde deres faglighed ud over for borgerne. Det betyder også, at vi på nuværende tidspunkt har valgt ikke at slå centerchefstillingerne op igen, og vi ser frem til at kunne fortælle mere på den anden side af sommerferien,’ oplyser direktøren i mailen.

Påfaldende med så mange

Herlev Bladet har spurgt professor ved Syddansk Universitet med speciale i organisering, Kurt Klaudi Klausen, hvad så mange ledige chefstillinger i en kommune kan være udtryk for.

»Det er helt usædvanligt, at så mange vælger at gå, så der må ligge en historie bag historien. Jeg tror næppe, det er centerstrukturen (organisationens opbygning, red.) i sig selv, der problemet,« vurderer han, der tager forbehold for, at det kan være svært at få den egentlige årsag til et jobskifte at vide, da kommunen ikke må udtale sig om personalesager.

Alligevel finder han det påfaldende, at så mange højtplacerede chefer i kommunen vælger at forlade deres stilling inden for forholdsvis kort tid. 

»Der kan være noget i vejen med samarbejdskulturen. Det kan typisk være noget personbårent, men ofte er der en tavshedsklausul, så det kan vi ikke få noget at vide om,« fortæller han.

Tendens blandt direktører

Går man et tak højere op, er det omvendt ikke usædvanligt ifølge professoren, at der sker udskiftning på direktørniveau. 

»Generelt set er det sådan, at kommunale chefer relativt ofte søger steder hen, hvor de får større indflydelse og bedre løn. Der er især et meget stort turnover på de øverste poster.  Det gælder specielt for kommunaldirekøren sammenlignet med andre brancher. Det hænger sammen med, at kommunen er en politisk styret organisation, og hvis der er knas i samarbejdet, så er det  ikke borgmesteren, der skal  gå,« forklarer Kurt Klaudi Klausen. 

Stikker dybere

Når det er sagt, er han med på, at et andet scenarie kan være, at alle chefer i nogenlunde samme tidsperiode har sagt deres stillinger op, fordi de på grund af deres kvalifikationer har fået en bedre stilling et andet sted.

»Det kan også være en del af baggrunden, at man i Herlev har haft en særlig heldig og talentfuld hånd i ansættelsen af dygtige chefer, det kan man ikke vide. Men det er usædvanligt mange, der så har sagt op,« påpeger han.

Hvad tænker du om kommunens beslutning om ikke at genbesætte stillingerne og omorganisere sig – er det en god vej at gå?

»Jeg tror ikke, det er måden at løse det på, hvis det er kulturen og samarbejdet, der er problemet, så er det ikke en omorganisering, der er løsningen. Så stikker det dybere,« vurderer han.

Han tilføjer dog, at det ses i kommuner, at man fra tid til anden ændrer på strukturen specielt, når der kommer nye ind, for at viske tavlen ren og fortælle en ny historie, som de nye kan se sig selv i.


FAKTA:

Herlev Kommune skiftede forvaltningerne ud med ’centre’, da kommunaldirektør Jesper Zwisler tiltrådte i 2016. Siden da har der været flere udskiftninger blandt centercheferne. Blandt andet har der indtil videre været tre forskellige centerchefer for Teknik og Miljø.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!