Lemvigh-Müller rider med på den grønne bølge
Både bæredygtigheds-chefen og køkkenlederen hos Lemvigh-Müller har via et pilot-samarbejde med Herlev Kommune fået bekræftet, at virksomhedens madspilds-indsats allerede er godt kørende.
For Lemvigh-Müller, Danmarks største stål- og teknikgrossist med hovedsæde i Herlev, har samarbejdet med kommunen i madspildsprojektet ’Herlev redder maden’ ikke gjort, at der er kommet nye og mere bæredygtige boller på suppen i kantinen.
For den galej, den grønne, er man allerede på. Men det har gjort noget andet og næsten lige så godt, fortæller den ansvarlige for bæredygtighed, en forholdsvis ny stilling, Pernille Kiær Sørensen.
»Vi gør allerede noget, men det er godt med de data, som det her projekt giver os, fordi det siger noget om, hvor vi er henne, og hvordan vi kan blive bedre,« forklarer hun, der efter opstartsfasen i november sidste år kan se på tallene, at man faktisk gør det ganske godt.
Meget lidt spild
Det kan køkkenleder for kantinen, Carsten Lundsgaard, fortælle mere om. Han er virksomhedens lokale tovholder på den praktiske del af projektet, som laves i samarbejde med FOODOP.
»Ifølge FOODOP har en kantine sjældent under 60 gram madspild pr person, men hos os kan vi se, at vi smider 25 gram ud pr. person, så det er dejligt, at vi er på vej i den rigtige retning,« siger han, der også er glad for, at FOODOP har givet ham nogle redskaber til at måle indsatsen med.
Helt konkret er han blevet oprettet i FOODOP’s madspildsprogram, som han dagligt skriver sin menu ind i. Her kan han også se, hvad FOODOP’s andre kunder skal have at spise. Derefter har han fået otte digitale vægte, som er tilkoblet programmet. Programmet fortæller ham, hvilke vægte han skal stille de forskellige retter på. Derudover er der tre vægte til spild.
LÆS OGSÅ: Madspildsforening – giver mere mening nu
Når frokosten er færdig klokken 13, vil han så kunne se data på, hvad der er tilbage, hvor meget og ligeledes hvad der er smidt ud.
»Vi arbejder med tre slags spild: Biologisk affald, tallerkenspild og produtionsspild som for eksempel æbleskræller og så videre,« forklarer Carsten Lundsgaard.
Genbruger maden
Han påpeger, at køkkenet også før pilotprojektet altid arbejdede med at genbruge madrester og reducere madspild. Derfor er det ikke nyt, at nogle af gårdsdagens bøffer bliver reinkarneret i dagens menu som noget andet.
LÆS mere om kommunens madspildsprojekt
»Det er noget, jeg eksperimenterer med. For eksempel kan man bruge persillestokke til pesto, blomkålsstokke til dip og rugbrødsender lagt i blød til morgenbrødsdej,« fortæller han, der før corona i snit servicerede cirka 200 gæster om dagen ud af et hus på 250 medarbejdere.
I dag kommer der 60 til 70 daglige gæster fortrinsvis til frokost, men der kommer også tit kursister samt deltagere ved diverse selskaber såsom receptioner.
God signalværdi
Ifølge Pernille Kiær Sørensen blev virksomheden spurgt af Herlev Kommune, om man ville være med i projektet, og hun forventer, at de i et eller andet omfang også vil udbrede det til nogle af de andre lokationer i landet.
»Vi arbejder strategisk med bæredygtighed, da det er noget, vores kunder efterspørger. Desuden er der stor signalværdi i at tage ’sin egen medicin’,« siger hun og betegner det som vigtigt også at udbrede den grønne dagsorden på de interne linjer.
»Vi har også kommunikeret internt, at vi er med i projektet, og det har givet noget stolthed og engagement blandt medarbejderne,« understreger Pernille Kiær Sørensen og tilføjer, at de ansatte skal være med på idéen, hvis det skal lykkes.
LÆS meget mere om kommunens madspildsprojekt i Herlev Bladet
FAKTA om Lemvigh-Müller
· Danmarks største stål- og teknikgrossist.
· Ejet af I.F. Lemvigh Müllers Fond og Lemvigh-Müller Fonden
· 23 salgsafdelinger i DK, heraf hovedkontor i Herlev og tre centrallagre i Odense, Kolding og Randers
· Over 1.400 ansatte.
Der er lukket for kommentarer