Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Madspildsforening: Giver mere mening nu end nogensinde før

Stop Spild Lokalt i Herlev og andre steder oplever god efterspørgsel på sine 'nødpakker' til særligt udsatte borgere berørt af corona-krisen.

Nok er Stop Spild Lokalt’s ‘Madoase’ i Herlev lukket for almindelig uddeling af overskudsmad på grund af corona-krisen, men det betyder ikke, at borgere, der er særligt ramte, skal sulte. Det forsikrer Benjamin Erichsen, næstformand i Stop Spild Lokalt Danmark.

»Lige nu giver det, vi laver mere mening end nogensinde før,« påpeger han og fortsætter:

»Derfor holder alle oaser i hele landet nødåbent, og der er lagt op til, at de forskellige steder selv styrer, hvordan de gør, men de skal kun tage sig af dem, der er allermest ramt, syge eller i karantæne,« fortæller han, der dog indskyder, at alle normale udleveringer er aflyst – det gælder også i påsken.

Nødpakker

I Herlev betyder det, at man ikke kan møde op i Madoasen i Perikumhaven, da den er lukket. I stedet skal man holde øje med opslag på den lokale Facebook-side, hvor man på særlige dage og i et givent tidsrum kan skrive og søge om en ‘nødpakke’ på et bestemt link. Og det er der allerede, mange der har gjort siden 12. marts, hvor man lukkede oaserne. Noget der ifølge Benjamin Erichsen krævede en del overvejelse.

LÆS OGSÅ: Syng med og spred glædens budskab

»Vi snakkede om, vi skulle lukke det hele, indtil alt er overstået, dem der kommer hos os er jo meget udsatte, måske ni ud af 10 er syge, nogle af dem kronikere, derfor overvejede vi det grundigt, og så fandt vi på nødpakkerne. Vi tilpassede os situationen, for vi kunne ikke bære, at der sidder folk alene derhjemme og sulter, fordi de ikke kan komme ud,« forklarer næstformanden, der understreger, at det faktisk er situationen flere steder i landet.

Folk uden mad

»Folk begynder at sige,  at de ikke har mere mad i skabene, der er ikke flere penge, og de kan ikke komme ud,« siger han.

Derfor gør foreningen det også muligt at levere nødpakker til døren på aftalte tidspunkter.

LÆS OGSÅ: Kendisser samler ind til Stop Spild Lokalt

»Vores nødberedskab foregår sådan, at vi kan komme ud og ringe på og stille en kasse ved døren, eller også kan man komme til en madoase og hente pakken uden for oasen på et aftalt tidspunkt typisk med 10-minutters intervaller, så en kommer og henter for eksempel klokken 10.10 og den næste klokken 10.20 og så videre,« uddyber han, der også tilføjer, at man overholder alle regler med hensyn til brug af håndsprit, handsker med mere.

Kan klare tre måneder

Desuden har foreningen sendt mange af sine frivillige hjem, så der er nogle raske standby, hvis de ‘aktive’ skulle blive syge. Heraf følger, at der heller ikke bliver hentet lige så meget overskudsmad fra butikkerne, da foreningens normale udleveringer er lukket ned.

I samme forbindelse fastslår Benjamin Erichsen dog, at der er rigeligt med mad på foreningens lager. Desuden er butikkerne også stadig leveringsdygtige.

»Vi har blandt andet masser af dåsemad, vi løber ikke tør for mad, og det vi ikke har, forsøger vi at skaffe som for eksempel toiletpapir, så vi har forberedt os på i hvert fald at kunne klare de næste tre måneder, og derefter er situationen en anden,« lyder beskeden.

Stop Spild Lokalt (SSL) er en frivillig forening, som bekæmper madspild igennem 87 lokale Facebookgrupper. SSL uddeler dagligt ca. 20 tons overskudsmad. Den findes i 120 danske byer med 18 Madoaser dvs. fysiske maduddelingssteder.

LÆS MERE om Stop Spild Lokalt

 

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!