Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Lige ved og næsten – valgforbund var afgørende

Havde de radikale været i blå bloks valgforbund, var man kommet i kommunalbestyrelsen. Mandatet gik i stedet til DF. Venstre kunne også have fået DF's mandat med bare 26 stemmer mere. Generelt kunne få stemmer have rykket på mandatfordelingen.

Valgforbund kan være afgørende. I tirsdagens kommunalvalg var der et rødt og et blåt af slagsen, og det blå blev afgørende for Det Radikale Venstre og kandidaten Deniz Kücükavci’s skæbne.

Selvom partiet med sine 536 stemmer fik flere end DF’s 446, var det sidstnævnte, der vandt et mandat i kommunalbestyrelsen. Udelukkende fordi DF var i valgforbund med Venstre, konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Et blåt valgforbund på i alt 4.011 stemmer, der kastede seks mandater af sig. Heraf gik de fem til konservative.

Men havde sidstnævnte fået 16 stemmer mere, havde man også vundet det sjette mandat, viser Herlev Bladets udregning.

SE resultatet her.

Syv stemmer fra

Radikale Venstre var til gengæld i et rødt valgforbund med SF og Enhedslisten, som tilsammen fik 3.336 stemmer. Det var nok til to byrådstaburetter til hver af de røde partier, men altså ikke til de radikale. Kun syv stemmer mere til valgforbundet, og så var de radikale i kommunalbestyrelsen. Omvendt havde de radikale været i det blå valgforbund, så havde man taget mandatet fra DF.

Også Venstre kunne med sine 421 stemmer have taget mandatet fra DF med blot 26 stemmer mere.

Der var lidt længere til målet for Socialdemokratiet, som ikke var i noget valgforbund. Her ville det ifølge Herlev Bladets udregning have krævet 350 stemmer mere for at få det 10. mandat i hus.

LÆS OGSÅ: Det kommer de røde partiers opbakning til at koste

 

NB. Efterfintællingen har det vist sig, at de radikale alligevel kommer ind med ét mandat.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!