Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Lokal fængselsbetjent anmelder DR’s tv-serie ‘Huset’

DR's nyeste tv-serie 'Huset' om livet bag murerne på et nedslidt fængsel kan virke dramatisk, men hvor tæt på virkeligheden er den? Vi har spurgt en ekspert.

Indtag og salg af narko er dagligdag side om side med korporlig afstraffelse ved brug af kogende vand, en brandvarm kogeplade og kniv. Der er gang i dramaet i DR1’s nye tv-serie ‘Huset’, som i seks afsnit skildrer livet i et nedslidt og lukningstruet fængsel, hvor stærke fanger og måske korrupte betjente får hverdagen til at køre, mens fængselsforstanderen har nok at gøre med egne udfordringer og desperat iværksætter nultolerancepolitik og ransagninger i blinde.

ANDRE HISTORIER: Massiv opbakning til Herlev Fight Night

Men hvor meget er drama og underholdning, og hvor meget er egentlig taget ud af virkeligheden i tv-serien?

Herlev Bladet har spurgt Rachid Idrissi, der nok mest er kendt som formand for Herlev Boxing Klub, men faktisk har arbejdet som fængselsbetjent i snart 18 år. Han er pt. tilknyttet et arresthus i Københavns-området, hvor der kun sidder varetægtsfængslede indsatte, men han har også gennem årene arbejdet med indsatte deriblandt også med banderelationer, der afsoner i flere år.

Er primært underholdning

»Jeg synes, det er lidt for ekstremt meget af det, der foregår i tv-serien i forhold til den virkelige verden, men der er også nogle små bidder, hvor man kan sige: ‘Det foregår faktisk’,« lyder vurderingen fra Rachid Idrissi efter at have set de første par afsnit fra det, som han vil gætte på er det nu lukkede Vridsløselille Fængsel.

Han fortsætter:

»Man skal også tænke på, at et afsnit varer en time, og der skal ske meget på den time, så hvis man ser det som underholdning, så er det fint,« forklarer han, der modsat flere af sine kollegaer netop ser ‘Huset’ som underholdning.

Derfor er han heller ikke så kritisk over for serien på samme måde, som de er, fordi de synes, den er for langt fra virkeligheden, uddyber han.

»Det, der sker i hvert enkelt afsnit, er ikke hverdagskost, og hvis det havde været sådan, så havde jeg ikke søgt det job,« understreger Rachid Idrissi med tanke på de mange narkoransagninger og voldsomme afstraffelsesscener både de indsatte imellem, men også fængselsbetjentene over for de indsatte.

Jeg synes, det er lidt for ekstremt meget af det, der foregår i tv-serien i forhold til den virkelige verden

Det sker også i virkeligheden

Dermed ikke sagt, at der ikke kan foregå og ikke foregår voldsomme ting i fængslet som for eksempel afstraffelse med vold, men det sker bare ikke så tit, understreger han.

»Afstraffelse med slag kan også ske i virkeligheden, men det er ikke hverdagskost,« forklarer Rachid Idrissi og henviser til, at sådanne hændelser ikke er ualmindelige og også har været omtalt i medierne flere gange.

»Det sker også, at man lukker en afdeling ned, når der er ransagninger, og så tager man de indsatte væk fra cellen, men som fængselsbetjent må du ikke efterlade cellen hulter til bulter. Du skal efterlade cellen, som den var, da du gik derind,« fortæller herlevborgeren og vurderer, at det er fifty-fifty, om man finder noget.

»I sådanne tilfælde er det typisk hashklumper og mobiltelefoner, men det er blevet lidt sværere nu, fordi besøgende skal gå gennem en detektor for at komme ind i fængslet,« lyder det.

Hvad angår gemmestederne, som det ses i serien kan være skjult i en madras, i shampooflasker eller bag et lampebeslag, så er det også Rachid Idrissis erfaring, at de indsatte kan være ret så kreative, uden at han vil komme nærmere ind på, hvad de kan finde på.

Hvordan synes du, serien beskriver fængselsbetjentene?

Artiklen fortsætter under billedet.

Fra DR’s serie ‘Huset’. Foto: © Adam Wallensten, Bjørk Malte Ploug Koitzsch.

Nødt til at være menneskelig

»Man ryger ikke på gårdture som betjent. Når de indsatte er på gårdtur, så er betjentene væk fra dem. Vi sidder under et halvtag, vi må ikke gå blandt de indsatte, for så vil der være risiko for, at de lige pludselig omringer os,« forklarer han.

Han har heller ikke oplevet, at betjentene er i lommen på de indsatte.

»Det sker heldigvis sjældent, at de laver aftaler med indsatte, men der har desværre været eksempler på i medierne, at fængselsbetjente har smuglet noget ind,« tilføjer han, der understreger, at han pt. arbejder i en arrest, hvor de indsatte skiftes ud regelmæssigt. Derfor kan det som betjent være svært at få en tæt relation til indsatte.

»Det er jo normalt, at man får en form for relation til de indsatte, men vi siger jo hele tiden, at man skal ikke være venner med dem, men relationen skal være fornuftig. Så kan man bedre mærke, når noget går dem på,« vurderer Rachid Idrissi, der generelt gør en dyd ud af at møde folk i øjenhøjde.

»Du bliver nødt til at være menneskelig, så kan du nogenlunde godt sætte dig ind i, hvorfor de indsatte gør, som de gør. Så forstår de også dig. Jeg siger altid: ‘Jeg forstår godt, du er frustreret, men jeg har fået nogle regler, som du skal følge’,« forklarer han, der sjældent har været ude for, at nogen protesterer.

Hvordan er det for dig at arbejde som fængselsbetjent?

Elsker sit job

»Da jeg startede for 18 år siden og gik igennem porten (til fængslet, red.), da sagde jeg til mig selv og til ansættelsessamtalen, at når jeg træder ind gennem porten, så er jeg præcis det samme menneske, som når jeg går ud i det fri. Jeg vil være empatisk, menneskelig og retfærdig, og du kan sagtens køre efter reglerne og være menneskelig samtidig,« fastslår den tidligere bokser.

»Lige så snart du arbejder med mennesker, så er det altid meget udfordrende, fordi folk er jo forskellige, og det er vi som personale også. Der er jo mange forskellige typer mennesker, men jeg synes jo, at det er det mest afstressende job, jeg nogensinde har haft. Nogen vil sige det modsatte, nogle kollegaer går i alarmberedskab, når de tager uniformen på og kører i skudsikker vest, når de skal til og fra arbejde. Hvis jeg skulle det, så ville jeg ikke gå på arbejde,« forsikrer Rachid Idrissi, der tror hans baggrund i kampsport gør, at han er mere rolig.

Da jeg startede, da var DR’s serie dét billede, som jeg havde af fængslet, Jeg troede, at vi skulle slås en gang om ugen som minium

»Jeg har haft adrenalinen oppe at køre mange gange. Jeg kan styre det, fordi jeg har været professionel bokser, men mange synes, det er hårdt,« fortæller han, der godt kan forstå nogle af sine kollegaer – især de nye.

»Da jeg startede, da var DR’s serie dét billede, som jeg havde af fængslet, Jeg troede, at vi skulle slås en gang om ugen som minium, at vi blev spyttet på og råbt af, og jeg sagde ærligt, at jeg ville ændre kulturen. Jeg ville ikke være en af dem, der var negative, men da jeg kom inden for murerne og mødte de indsatte, så var det et andet billede. Man sidder og spiller kort, laver mad og hygger sig med dem, så hvis det her er de hårdeste inden for murerne, så må det være et paradis udenfor,« mener fængselsbetjenten.

Der mangler fængselsbetjente i Danmark og har gjort det igennem flere år. Hvordan tror du, at DR’s serie påvirker lysten til at blive fængselsbetjent?

Serie virker afskrækkende

»Jeg tror, den skræmmer folk væk, fordi den virker meget barsk, og jeg kan godt forstå, at hvis det er sådan, det foregår, så ville jeg heller ikke ønske at være betjent,« mener Rachid Idrissi,

Af samme årsag har han gjort det til en dyd at gå foran – både for at vise, at jobbet som fængselsbetjent er berigende, fordi man får mulighed for at arbejde med mennesker, men også for at vise, at hvis man netop møder de indsatte som mennesker, så er livet og de indsatte i fængslet ikke så meget anerledes end virkeligheden uden for murene.

»Jeg kunne godt tænke mig at gå ind og fjerne de fordomme, der er, og ændre systemet til det positive,« siger fængselsbetjenten og bemærker i parentes, at skal man have flere fængselsbetjente, så er mere i lønningsposen nok også en god vej at gå.

Regeringen har for nylig fremlagt et forslag, der går ud på at give udvalgte faggrupper et lønløft deriblandt fængselsbetjente ansat af staten. Hvordan det kommer til at foregå afhænger af de trepartsforhandlinger, der snart går i gang.


I 2023 er der 1.850 betjente og 4.200 indsatte. Det er ifølge Fængselsforbundet 950 færre betjente til 300 flere fanger. Det er 10. år, at antallet af betjente falder. I 2012 var der 2.646.

’Huset’ er skabt af Kim Fupz Aakeson i tæt samarbejde med instruktørerne Frederik Louis Hviid og Michael Noer. ’Huset’ er i seks afsnit på hver 58 minutter og kan lige nu ses og streames på DR.

Se ‘Huset’ her.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!