Marcus fra Herlev Byskole er i national finale for Unge Forskere
Kan desinfektion med ozon bruges som et alternativ til håndsprit? Det mener Marcus Funt, der går i 8. klasse på Herlev Byskole. Hans opfindelse høstede stor ros ved Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence.
Unge Forskere er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence for elever i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.
Med i konkurrencen er Marcus fra 8. klasse på Herlev Byskole, og trods sin unge alder, har han udviklet en maskine, der ved hjælp af elektronisk genereret ozon, kan desinficere hænder, fremgår det af en pressemeddelelse.
Produktionen af håndsprit belaster miljøet, og brugen af håndsprit udtørrer samtidigt hænderne. Med Marcus’ maskine kan de problemer dog hurtigt være fortid.
Marcus’ maskine kræver nemlig ikke brug af kemikalier, og den skal kun bruge strøm for at fungere. Det fik juryen til at spærre øjnene op ved konkurrencen, og det sikrede samtidig Marcus en plads i finalen, der afholdes d. 23.-25. april.
LÆS OGSÅ: DF i Herlev prøver igen
Også internationalt
Til finalen skal de unge forskertalenter konkurrere om titlen som Årets Unge Forsker 2023. Der er pengepræmier på over 300.000 kr. og chancen for at deltage i internationale konkurrencer som EM og VM.
Programleder for Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck, siger:
»Unge Forskere arbejder for at finde, anerkende og udfordre nye, unge talenter inden for naturvidenskab og teknologi. Her får de mulighed for at dyrke deres interesse for science, og i konkurrence med landets bedste unge forskere kan de nå helt nye højder. Alle elever skal blive så dygtige, som de kan – også de mest talentfulde.«
Prinsen som protektor
Årets Unge Forsker kåres i år for 35. gang. Talentkonkurrencen er arrangeret af Danmarks nationale naturfagscenter Astra, og har H.K.H. Prins Joachim som protektor.
Der er både en juniorkonkurrence for grund- og efterskoler og en seniorkonkurrence for gymnasieelever.
Konkurrencen giver alle elever, uanset klassetrin, mulighed for at udforske og arbejde med et naturfagligt projekt, de brænder for. Det kan være et forsøg, et teoretisk projekt, en ny opdagelse eller en innovativ opfindelse. Omdrejningspunktet er altid elevernes egne idéer.
Ved finalen bliver elevernes projekter bedømt af en professionel fagjury, der vurderer innovation og kreativitet, den videnskabelige arbejdsproces, og formidlingen og perspektiveringen af projektindholdet.
LÆS OGSÅ: Udvist: Stjal for 9.000 kroner tøj
Der er lukket for kommentarer