Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Politikere: Omtælling for at fjerne enhver tvivl om valgresultatet

Samtlige partier i kommunalbestyrelsen på nær Herlev Listen stemte onsdag for en omtælling af sidste uges valgresultat på baggrund af en klage fra DF. Ikke for at så mistillid til forvaltningens resultat, men for at undgå myter og tankespind fremover.

Ingen af de nuværende kommunalbestyrelsesmedlemmer tvivler for så vidt på sidste uges kommunalvalgresultat, men alligevel stemte næsten alle for en omtælling. Kun Herlev Listen var imod. Det skete onsdag på et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde, som der ifølge loven var indkaldt til, fordi DF havde klaget over valgresultatet mandag. Ifølge spidskandidat Mette Qwinten, fordi der var nogle uklarheder i forbindelse med optællingen, der fra grovtælling til fintælling pludselig betød, at DF mistede 34 stemmer og sit mandat i kommunalbestyrelsen.

LÆS DF’s klage her

Forvaltningen havde ellers indstillet til, at der ikke blev en omtælling, og den indstilling valgte Kim Kristensen som den eneste at følge.

»Der er ikke foretaget noget ulovligt, og jeg stoler på forvaltningen. Derudover ser jeg ikke noget usædvanligt i, at der flyttes stemmer fra grovtælling til fintælling. Den der konspirationsteori med, at der var nogen, der skulle have flyttet rundt på tingene, den ved jeg ikke, hvor man vil hen med. Heller ikke at det er for demokratiets skyld, hvad er der udemokratisk ved det, der er foretaget. Det er fuldstændig efter bogen,« siger han, der undrer sig over, DF ikke har tillid, som han siger, ikke har tillid til forvaltningen.

Han afviser også, at sin stemme imod har noget at gøre med sit turbulente exit fra DF, som han selv sad i kommunalbestyrelsen for  i over en periode.

»Jeg tilbød dem at gå i valgforbund, også for deres egen skyld, men det afviste det, så jeg har ingen følelser i klemme overhovedet, jeg forholder mig til det, der står på dagsordenen,« siger han.

hvad er der udemokratisk ved det, der er foretaget. Det er fuldstændig efter bogen

Ændrede mening

To af de ja-stemmende partier havde før mødet egentlig tænkt sig at stemme nej.

»Men efter vi hørte, at forvaltningen havde gjort klar til omtælling og fortalte, hvordan det skulle foregå, ja hvorfor så ikke. Vi vil helst have, at man fjerner enhver tvivl, der kunne være hos DF, så man ikke kan komme de næste fire år med en mistanke. Så det er ikke et spørgsmål om tillid til forvaltningen, men mere for at sikre den yderste grad af transparens, så ingen skal sidde med oplevelsen af, at man ikke har gjort det, man skulle,« påpeger Ibrahim Benli fra Enhedslisten.

Han tilføjer samtidig, at der er grænser for, hvor mange omtællinger man kan lave, og at han regner med, at man når frem til det samme resultat.
Også Hanne Bjørn-Klausen fra de konservative vendte på en tallerken.

SE valgresultatet her

»Selvfølgelig har de talt rigtigt i fintælllingen, det er udgangspunkt, men med de argumenter, der var fremme, synes jeg, det er en fin idé at tælle om,« vurderer hun og tilføjer, at det både handler om at fjerne en mistro og få ro i maven.

Men hun medgiver, at det er usædvanligt, at et mandat skifter fra en blok til en anden med så få stemmer.

»Nogle gange gør man noget for en god ordens skyld. Det synes jeg alle fortjener, men jeg synes også, det ville være mega fedt, hvis det tippede tilbage til et ekstra mandat til de borgerlige,« griner hun.

Ville have gjort det samme

Gert Biilmann fra Venstre er enig med Ibrahim Benli i, at en ny fintælling ikke handler om mistillid til forvaltningen, men om at aflive eventuelle spekulationer i tiden fremover.

»Mit udgangspunkt er for at lukke alle rygter, der kan komme efter et valg (…). Fintællingen er en politisk holdning, og det her skal ikke følge efter den nye kommunalbestyrelse,« påpeger han, der ikke ser noget odiøst i, at stemmerne har flyttet sig fra grov- til fintællingen.

Det gør Arly Eskildsen fra SF heller ikke.

»Det en fejl på valgnatten, som ofte sker og naturligt kan ske over hele landet, at en kommer til at lægge en bunke med et antal stemmer i den forkerte bunke, men det bliver opdaget dagen efter,« understreger han, der stemte ja til en omtælling, så der ikke skal herske tvivl om, hvad der er det rigtige resultat – specielt ikke ved et valg, hvor få stemmer ændrer på mandaterne.

»Hvis SF havde været i en tilsvarende situation, så havde jeg ikke være et sekund i tvivl om, at vi også havde krævet en ny fintælling, så uanset at jeg er politisk glad for mandatet (til valgforbundet: SF, EL og B), så skal der være lighed for alle, også for at undgå myter, som man har  set det i det store udland,« siger han, der heller ikke tror, at omtællingen vil ændre på resultatet.

Torsdagens omtælling af valgresultatet fra sidste uge foregår på rådhuset og varetages af kommunens ansatte.

 

Håber forvaltningen vil tage erfaringer med sig

Borgmester Thomas Gyldal Petersen og socialdemokraterne bakker fuldt ud op om forvaltningen, men understreger, at det handler om troen på det lokale demokrati.

»Den socialdemokratiske gruppe indstillede på mødet i går via mig, at vi anerkender, at der ikke er juridisk grundlag for at kræve en omtælling, og der er heller ikke noget i valghandlingen, som berettiger til det. Men resultatet gav et skift i mandatfordelingen, og der er skabt tvivl om resultatet. Den kan vi ikke leve med, og det er vigtigt at vise den yderste respekt for, at alle kan have tillid til det lokale demokrati,« siger han.

Han forventer som de andre politikere, at resultatet ikke vil give flere overraskelser.

Den kan vi ikke leve med, og det er vigtigt at vise den yderste respekt for, at alle kan have tillid til det lokale demokrati

 DF, som satte det hele i gang, er glad for den store politiske opbakning til en omtælling og forventer ikke et nyt mandatskifte.

»Det er for, at der ikke skal være nogen tvivl om optællingen og for demokratiets skyld (…). Vi ved, det koster noget, der er folk der skal på ekstraarbejde, men når så få stemmer flytter et mandat, så skal der en omtælling til,« fastslår spidskandidaten Mette Qwinten, der forventer med omtællingen, at der kommer klarhed over resultatet.

Hun tilføjer, at det ikke har noget at gøre med at have mistillid til forvaltningen, men mener, at man til en anden god gang vil overveje at gå med livrem og seler, før man godkender valgresultatet, når et mandat flytter sig.

»Når en lille portion stemmer flytter et mandat, så skal der være en ny fintælling. Det kunne man have gjort onsdag eller torsdag sidste uge og så have ventet med at skrive under i stedet for at haste det igennem. Vi ytrede onsdag, at vil gerne ville have en ekstra fintælling, men fik at vide, at det kunne vi ikke,« forklarer hun, der håber, at man vil tage disse erfaringer med sig.

 

Omtællingen startede i dag torsdag klokken otte og varer formentlig til klokken 16, hvorefter valgbestyrelsen skal godkende resultatet, som så offentliggøres. Herlev Bladet følger sagen.

SE resultatet her.

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!